Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Maličkej Andorre veľké fuj!
Čímže si maličká Andorra vyslúžila, že sa do nej pustil francúzsky a kedysi údajne – ak si to ešte niekto pamätá – pravicový prezident? Nicolas Sarkozy vyhlásil, že ak by došlo k najhoršiemu, nezaváha a siahne po najťažšej zbrani: vzdá sa titulu kniežaťa, ktorý vyplýva z toho, že je titulárnym vládcom andorrského kniežatstva. A čímže si vlastne prezident azda toho najrepublikánskejšieho európskeho národa vyslúžil, že musí na svojich pleciach, obťažkaných povinnosťami, nosiť taký, pre jeho čisto občiansku dušu potupný aristokratický titul?
Andorra, rozlohou nepatrné kniežatstvo, leží na hranici Francúzska a Španielska a po dejinných sporoch, aké sa s podobne prekérnou polohou často spájajú, sa na ňu už od roku 1278 vzťahuje spoločná správa susedov. Jednoducho, Andorru spravujú Španielsko a Francúzsko spoločne. A v roku 1607 vydal francúzsky kráľ Henrich IV. edikt, podľa ktorého sa každá hlava francúzskeho štátu, korunovaná či nekorunovaná, stáva zároveň hlavou Andorry.
Sarkozy je teda skutočne nielen prezidentom, ale aj kniežaťom, aj keď sa o tento titul delí s terajším biskupom katalánskej diecézy Seo de Urgell. Aby bolo jasné, od roku 1993 platí v Andorre nová ústava, takže krajinka s rozlohou 468 štvorcových kilometrov je fakticky nezávislé parlamentné kniežatstvo a jej dve spolukniežatá nemajú takmer nijaké skutočné výkonné právomoci. Titulárnou dvojhlavou Andorry však francúzsky prezident i katalánsky biskup zostávajú.
Nečudo, že francúzskemu prezidentovi je v tejto aristokratickej, a vlastne tak trochu aj klerikálnej pozícii nepohodlne. Ale nepovie to otvorene, to nie. Na svoju panovnícku abdikáciu má lepší dôvod: Andorra je na zozname tzv. daňových rajov, ktoré veľmi pijú krv štátom, ktoré majú dane vysoké. V Andorre neplatia žiadne priame dane, len štyri percentá, čo je miestne nizučké DPH. A keďže turistov sem ročne zavíta okolo 15 miliónov, príjmy nie sú zanedbateľné.
Jedným slovom, Nicolas Sarkozy vyhlásil, že ak Andorra nezruší svoje zákony o bankovom tajomstve, bude zle. „Vzdá sa titulu andorrského kniežaťa, ak sa všetky krajiny, ktoré praktizujú systémy daňových rajov, nezačnú správať zodpovednejšie,“ vyhlásila francúzska tajomníčka pre rodinu Nadine Moranová.
A je to tu. Nicolas Sarkozy adresoval svoju vyhrážku nielen Andorre, ale aj ostatným daňovým rajom. Tie sa už nepochybne trasú od hrôzy, že v deň, keď Sarko prestane byť kniežaťom Andorry, ani tam, ani u nich už nevyjde slnko. Ale inak je to fajn: uprostred šerých krízových dní sa aspoň kde-tu vyskytne správička, na ktorej sa dá pobaviť.
.mg

Na dne
Ferenc Gyurcsány podľa vlastných slov klamal ráno, na obed aj večer, ale teraz povedal pravdu: Maďarsko potrebuje nového premiéra a nemal by to byť Viktor Orbán. V krajine sa rozmáha korupcia a HDP môže klesnúť až o 7,5 percenta. Gyorgy Suranyi, bývalý guvernér centrálnej banky, však funkciu odmietol. Socialisti sú na dne – Fidesz by teraz vo voľbách získal vyše 60 percent hlasov.
.jd

Poslušné Srbsko
Srbský parlament minulý týždeň po nátlaku schválil zákaz diskriminácie vrátane sexuálnej orientácie. Antidiskriminačná legislatíva podľa vzoru EÚ prešla o jeden hlas a po veľkom odpore pravoslávnej cirkvi. Belehrad bol k tomuto zákonu tlačený ako k podmienke zrušenia víz do štátov Únie. Brusel by sa mal hanbiť a Belehradu asi dlžíme ospravedlnenie.
.jd

V rozklade
V Belgicku sa štátoprávne problémy prejavujú na rozličných rovinách. Šiesti poslanci strán reprezentujúci väčšinu v belgickom parlamente navrhujú, aby krajina dočasne stiahla svojho veľvyslanca pri Svätej stolici. Dôvod? Pápežove vyjadrenia na adresu kondómov a riešenia AIDS v Afrike. Ako by asi reagoval svet, keby pre kondómy sťahoval veľvyslancov Rím?
.jd

Auto za halier
Celkom tak to nie je, Tata Nano, ktoré sa začalo predávať v Indii ako najlacnejšie auto sveta, stojí zhruba 2 000 amerických dolárov. Automobilka Tata Motors má však problémy, takže žiada zákazníkov, ktorí si nové autíčko objednávajú, o zálohu v hotovosti. Tata Nano sa v roku 2011 chystá aj do Európy a v roku 2012 do USA. Ak dovtedy automobilka vydrží...
.mg

V Čečensku pokoj?
Minulý týždeň sa do titulkov nakrátko vrátilo Čečensko. Najskôr čečenský proruský prezident Kadyrov uviedol, že dokumenty o ukončení protiteroristickej operácie ruských vojsk v jeho krajine sa pravdepodobne podpíšu ešte v marci. Potom sa nemenovaný kremeľský zdroj pre agentúru AFP vyjadril, že žiadny termín stanovený nebol, ale o ukončení kampane sa uvažuje. Ak by sa kampaň skončila, bolo by to takmer po desiatich rokoch.
.mg



Bibi Netanjahu
Nový izraelský premiér prekvapil: novú izraelskú vládu budú tvoriť strany Likud, dve populistické strany Izrael náš domov, Šas a ľavicová Strana práce Ehuda Baraka. Stabilné strany by mali znamenať stabilnú vládu. Netanjahu začína dobre.

Dalajláma
Afrike začína vládnuť Čína. Najnovším dôkazom je neochota Juhoafrickej republiky udeliť víza tibetskému duchovnému vodcovi, ktorý sa chcel v JAR zúčastniť na konferencii. Reakciou bol bojkot viacerých vystupujúcich a rozhodnutie odložiť konferenciu na neurčito.

Andry Rajoelina
Madagaskar má po dlhých protestoch a prevrate nového prezidenta, ktorý minulý týždeň zložil aj prísahu, nie je však zatiaľ uznaný žiadnym iným štátom. USA aj EÚ vyzývajú Rajoelina na usporiadanie predčasných volieb.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite