Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Celé Česko číta

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

V poryvoch prezidentských volieb a ekonomickej krízy sa v slovenských médiách tento rok úplne stratila tradičná marcová téma – Mesiac knihy.

V poryvoch prezidentských volieb a ekonomickej krízy sa v slovenských médiách tento rok úplne stratila tradičná marcová téma – Mesiac knihy.  Ešte aj sprofanovanému MDŽ sa dostalo viac publicity ako oslave kníh.

Aby bolo jasno, nevolám po nezmyselných výstavkách kníh či nudných besedách so spisovateľmi, a už vôbec nie po plamennej publicistike plačúcej nad mladou generáciou, čo na rozdiel od nás, obetavo čítajúcich hrdinov, len tupo hľadí do televízora a ešte tupšie hrá počítačové hry. To vôbec nie. Osobne považujem knihy v prvom rade za zdroj zábavy a príjemný spôsob trávenia voľného času, takže namiesto moralizovania radšej volám po takej ponuke, ktorá by nielen mládeži, ale i ostatným nečítajúcim ukázala knihu len v tomto príjemnom svetle. Všetky tie dôležité veci, ako rozvoj jazyka, pamäti, obrazotvornosti, vedomostí, myšlienkového a morálneho sveta, považujem za skvelý bonus k prvotnej zábave. To však ku knihe len ťažko niekoho pritiahne.

V susedných Čechách momentálne všeličo nezvládajú, ale knihám venovali hneď dve skvelé akcie. V Poľsku našli inšpiráciu pre projekt Celé Česko číta deťom, ktorý odporúča nielen rodičom denne aspoň dvadsať minút nahlas čítať deťom knižky, aby z nich vychovali vnímavých čitateľov a následne občanov. Pretože čitateľom sa človek nerodí, vždy mu musí niekto ukázať cestu a chvíľu ho po nej aj sprevádzať.
Druhý projekt je obdobou televízneho programu BBC The Big Read a bude ho vysielať Česká televízia v spolupráci s Českým rozhlasom. Ide o celonárodnú anketu o najobľúbenejšiu knihu (presnejšie román) českých čitateľov a prebiehať bude podobne, ako výber Najväčšieho Čecha či filmovej Hviezdy môjho srdca. Celonárodné nominovanie cez internet, SMS i poštou štartuje 4. apríla. Z neho sa vyberie postupne top 100 a finálnych top 12 kníh.
Bude zaujímavé sledovať súboj českých národných hrdinov Švejka a Babičky so svetovými bestsellermi ako Harry Potter či Pán Prsteňov, ale v tomto preteku viac ako v ktoromkoľvek inom platí olympijské „nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite