Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár

.časopis .ostatné

TELEVÍZIA Koniec provizória – kríza trvá
Slovenská televízia sa dočkala rozpočtu aj programového konceptu na rok 2009, ale ide len o akési provizórium, ktoré ešte presne nevystihuje reálnu finančnú situáciu televízie. Rozpočet sa má do konca júna aktualizovať, stále sa počíta s tým, že štát poskytne STV dodatočné zdroje a kompenzácie. Až potom by mohol byť krízový rozpočet ako-tak vyrovnaný, zatiaľ je plánovaná strata. V tlačovej správe STV je aj čarovná posledná veta: „Ak STV nedostane ďalšiu kompenzáciu, predpokladá, že na konci roka 2009 bude mať platobnú neschopnosť.“ STV hovorí o „krízovom stave“, takže tohto roku zabezpečí len prevádzku. Rada STV taktne nariadila riaditeľovi Nižňanskému „bez ohľadu na poskytnutie dotácie redukovať náklady na tie programové typy, ktoré výrazne prekračujú priemerné aproximatívy“.
Nižňanský konštatuje, že STV nebude môcť zabezpečiť vývoj miezd a nebude môcť získať vysoko kvalifikovaných zamestnancov. Takže v Mlynskej doline bude tento rok stagnácia, udržiavanie všetkých troch programov, dokonca aj tej športovej Trojky. Bude sa len zabezpečovať prevádzka, zliepať dokopy aký-taký program, opatrovať starnúce budovy – a trpezlivo sa bude čakať, či sa pán minister kultúry a pán minister financií rozhodnú podhodiť verejnoprávnej televízii zopár miliónov. A akoby smutných správ z Mlynskej  doliny nebolo dosť –  už ani tá dlho sľubovaná talk šou Adely Banášovej sa vraj v STV zatiaľ neobjaví. O Adelu sa však báť netreba, tá určite neskrachuje.
.eč

MÉDIÁ V Číne radšej elgooG
Čínska vláda ani v minulosti s internetom nenarábala v rukavičkách. Tentoraz zablokovala sieť, ktorá šíri videá – YouTube. Firma Google, vlastník YouTube, potvrdila, že minulý týždeň Peking zablokoval prístup k stránke, tvrdila však, že nepozná dôvod blokády. Hovorca Google Stocc Rubin sa pre agentúru Associated Press vyjadril: „Zisťujeme to a pracujeme na tom, aby sa služba čím skôr obnovila.“ Oficiálny dôvod Čína naozaj neuviedla, ale čínska agentúra Xinhua odsúdila video, ktoré na YouTube nedávno uverejnila tibetská exilová vláda. Video ukazovalo mlátenie demonštrantov v Tibete a podľa komentárov aj ťažko zraneného mladíka, ktorého zbili čínski policajti, keď pred nimi bránil mnícha. Tento mladík zraneniam údajne neskôr podľahol. Xinhua, samozrejme, cituje iný názor: že toto video je „strihané tak, že spája rozličné miesta, časové obdobia a ľudí“.
Google sa asi veľmi protestovať nechystá, veď v čínskom virtuálnom priestore už dávno robí kompromisy. Rešpektuje politiku cenzúry internetu a filtruje výsledky vyhľadávania tak, aby sa užívateľ v Číne nestretol so žiadnymi vládu znepokojujúcimi informáciami napríklad o protestoch z Námestia nebeského pokoja, o boji za nezávislosť Tibetu či Taiwanu. Je zaujímavé, že čínski užívatelia sa potom neraz obracajú na stránku elgooG – je to v podstate satira na Google, ale pomáha obchádzať googlovské čínske bariéry. Do tohto prehliadača stačí zadať výraz pospiatky a máte výsledky – údajne aj v Číne ich dostanete necenzurované.
.mg

TLAČ Ako za Mečiara, tak za Fica
Extra plus je skvelý mesačník. Veď tam aj publikuje skvelá partia, známa zo Slovenskej republiky a Kubišovej STV: Pavel Kapusta, Lenka Eremiášová, Eva Zelenayová či Viera Urbanová. A skvelé je aj marcové vydanie: „podnikateľ“ Ivan Lexa v ankete odpovedá na otázku, či ho uspokojila novela zákona o ochrane nefajčiarov nasledovne: „Zákon je v súlade so svetovými trendmi. Podobný zákon platí v mnohých európskych krajinách, ale aj napríklad v Juhoafrickej republike.“ (pozn. red. – prechodné bydlisko Ivana L. po úteku z republiky). Aj Pavel Kapusta je vtipný: napísal, že humorista Oliver Andrássy, u ktorého bola v relácii Radičová, je jej oficiálny podporovateľ (hoci Andrássy podporoval Mikloška) a že tak činí „iste nie zadarmo“. O niekoľko strán ďalej Kapusta a Zelenayová – isto nie zadarmo – kladú otázky prezidentovi Gašparovičovi. Na priblíženie zážitku vyberieme dve z nich. Otázka prvá: „Nemožno však prehliadnuť urputné úsilie Radičovej a jej tímu získať voličov za každú cenu. Ako by ste charakterizovali ambíciu tejto dámy miešať karty v slovenskej politike z pozície prezidentky?“ Otázka druhá: „Napriek tomu, že mnohí pozorovatelia aj politici vám zazlievajú vaše športové aktivity, práve zásluhou športu ste sa dostali napríklad na stránky amerických The New York Times. Tipovali ste výsledok hokejového zápasu Zvolen – Martin a v tejto súvislosti sa Times pýtajú, či nebudete vzorom aj pre amerického prezidenta Obamu. Teší vás takýto záujem?“
Nič nezabudli a nič nové sa nenaučili...
.martin Hanus
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite