Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kapitalizmus prežije

.robert Žitňanský . .časopis .týždeň v ekonomike

O kríze v Amerike i u nás, o tom, prečo ekonómovia nevideli prichádzajúcu krízu a o budúcnosti kapitalizmu sme sa rozprávali s ekonómom washingtonského CATO Institute Marianom L. Tupym.

O kríze v Amerike i u nás, o tom, prečo ekonómovia nevideli prichádzajúcu krízu a o budúcnosti kapitalizmu sme sa rozprávali s ekonómom washingtonského CATO Institute Marianom L. Tupym.


.ako sa z pohľadu ekonóma líši súčasná Obamova administratíva od predchádzajúcej Bushovej?
Ak hovoríme o výdavkoch, prezident Bush bol jeden z najväčších míňateľov v americkej histórii a Obama v tom pokračuje. To isté platí o zachraňovaní amerických automobiliek a iných firiem, ktoré dokážu politikov presvedčiť o svojej dôležitosti. Bush však dane znižoval a Obama ich chce zvýšiť. A je tiež možné, že Obama začne výraznejšie obmedzovať slobodný trh. Problém však je, že dnes vo Washingtone nesúperí strana veľkého štátu so stranou malého štátu. Obe hlavné politické strany sú stranami veľkého štátu.

.celý svet čaká, kedy príde oživenie americkej ekonomiky – až potom je výraznejšia nádej, že príde aj inde. Stane sa to už na konci tohto roka?
Každý, kto hovorí, v ktorom mesiaci sa ekonomika oživí, hovorí to len na základe skúmania minulosti. Predpokladajú, že táto recesia bude podobná ako tie predchádzajúce. V skutočnosti však nikto nevie, ako to bude prebiehať.

.takže zostáva čakať...
Ale to neznamená, že ostatné štáty nemôžu robiť užitočné veci, aby krízu skrátili a pripravili sa na to, že sa raz skončí. Mnohým krajinám by pomohlo zníženie daní, zjednodušenie podnikateľského prostredia a podobné reformy na strane ponuky.


.keď hovoríme o prognózach, je pozoruhodné, že ekonómovia takmer vôbec nedokázali predvídať príchod takejto krízy. Prečo by ľudia dnes mali ekonómom niečo veriť?
Boli aj ekonómovia, ktorí o tom, čo príde, hovorili už dávno, ale je pravda, že ich nikto nebral príliš vážne. Už niekedy v roku 2003 som čítal, ako Alan Greenspan pred Kongresom hovoril o tom, že dve pološtátne hypotekárne inštitúcie Fanny Mae a Freddie Mac fungujú na neudržateľnej báze, vytvárajú bublinu a že tá bublina raz musí prasknúť. Hovorili o tom aj ďalší ekonómovia.

.prečo ich nikto nepočúval?
Možno aj preto, že obidve politické strany v Spojených štátoch boli úplne stotožnené s princípom „vlastníckej spoločnosti“, teda že každá rodina by mala vlastniť svoj dom. Vláda teda vytvorila motivácie, aby peniaze prúdili smerom k hypotékam, peniaze tam prúdili. Človek ani nemusí byť ekonóm, aby pochopil dôsledky.

.čo môžeme robiť my na Slovensku, aby sme neboli iba vydaní napospas dôsledkom takýchto kríz a dianiu vo svete?
Slovensko sa logicky vydalo na cestu ekonomického rastu, založeného na exportovaní. To bol aj model iných krajín, ktoré sa stali bohatými a bolo to správne. Dnes je problémom aj to, že ste v eurozóne – máte veľmi silnú menu, ktorá nemôže byť zdevalvovaná, a to v tejto situácii exportérom sťažuje život. Ak teda už nemáte menovú voľnosť, musíte robiť iné veci, aby ste sa z krízy dostali čo najskôr.

.aké?
To záleží na tom, aká je vaša ideológia. Súčasná vláda si myslí, že treba podporovať dopyt fiškálnymi stimulmi. Ja si myslím, že treba podporovať ponuku reformami daní a podnikateľského prostredia, aby firmy mohli v ťažkých časoch udržať viac zamestnancov a v lepších časoch rýchlejšie rásť.

.prinesie dnešná kríza zánik kapitalizmu, ako sme ho doposiaľ poznali?
Posledné desaťročia mnohí vnímajú kriticky pre dnešnú krízu, ale mali by sme si uvedomiť, že aj keď máme recesiu, ešte vždy sme oveľa bohatší než sme boli v minulosti. Kapitalizmus prežije – už veľakrát bol odpísaný, vždy bol nepopulárny, takmer všetky náboženstvá vo svete odmietajú ziskovú motiváciu, ale kapitalizmus sa vždy vracia, pretože je výrazom ľudskej prirodzenosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite