Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zázrak za nemecké peniaze

.luboš Palata . .časopis .týždeň vo svete

Je kríza a

Je kríza a automobilka Škoda hlási v Nemecku rekordné predaje. Český, v tejto situácii zázrak, platia Nemci. Na nemeckom šrotovnom síce trochu zarobili všetky automobilky, ale nemecký VW a česká (ale vlastne tiež i nemecká) Škoda zo všetkých najviac. Je, samozrejme, otázkou, ako dlho vydržia tie miliardy, ktoré spolková vláda na povzbudenie nákupu áut vyčlenila.

Ale v tejto chvíli zachránila Angela Merkelová v Česku aj inde za hranicami Nemecka desiatky, možno stovky tisícov pracovných miest. Mali by sme za to Nemcom poďakovať, pretože tým už zase zachraňujú strednú Európu, ktorá sa, mimochodom, v minulých dvadsiatich rokoch zmenila na továreň vyrábajúcu polotovary pre finálne nemecké výrobky.

Nemecko, hraničná krajina Západu, musí rovnako ako v stredoveku okolo svojich východných hraníc budovať zónu stability. A to, čo bolo pred tisíc rokmi kresťanstvo a podriadenie sa Desatoru, to je dnes ekonomická prosperita a demokracia. Nemci, viac než kto iný v Európe, sú si vedomí, koľko to stojí a koľko to ešte bude stáť. Východné Nemecko Nemci už devätnásť rokov menia na súčasť západnej Európy takmer za vlastné a venovali na to toľko peňazí, koľko žiadny iný štát v histórii.
Strednú Európu, na ktorú Nemecku ani nezostávali sily, ani peniaze, sa podarilo dostať za minulých dvadsať rokov takmer na rovnakú úroveň kompatibility so Západom ako východné Nemecko, iba oveľa lacnejšie. Lenže to bolo z veľkej časti vďaka úverom a zadlženiu týchto štátov. Príklad nezadlženej Českej republiky alebo Slovenska je v tomto kontexte skôr výnimkou z pravidla než obvyklým stavom.
Namiesto peňazí dali Nemci Čechom, Slovákom, Maďarom či Poliakom niečo lepšie. Dali nám prácu, možnosť podieľať sa na prosperite, stať sa súčasťou „nemeckej kvality“, ktorá je dodnes tou najlepšou vývoznou značkou na svete.
Samozrejme, nerobme si ilúzie, aj Nemci na tom zarobili – a viac než my sami. Niekoľko rokov makali na vysoký hospodársky rast Spolkovej republiky aj filiálky a továrne nemeckých koncernov v strednej Európe.
A tak, ako stredná Európa dnes čaká, či sa začne dariť Nemecku, čaká dnes Nemecko, či zafunguje liečba Ameriky Obamom. Zatiaľ však pani Merkelová ďakuje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite