Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

. .časopis .film

TELETIPY 23. 03. 2009 – 29. 03. 2009 (13. týždeň)

TELETIPY 23. 03. 2009 – 29. 03. 2009 (13. týždeň)

.teletipy .filmy:

Otvorené srdcia (dráma, Dánsko, 2002)
ČT2, Pondelok, 00:40

Cecilie a Joachim sú mladí a zamilovaní. Tešia sa na svadbu a spokojný spoločný život. Marie a Niels sú manželia tridsiatnici, ktorí vychovávajú tri deti. Náhoda či osud zmení životy oboch párov. Jedného dňa stretne Niels Cecilie. Stane sa tak za zvláštnych okolností a obaja sú ako zasiahnutí bleskom. Láska môže niekedy spôsobiť, že ľudia stratia kontrolu nad všetkým, čo dosiaľ žili a stoja pred najťažším rozhodnutím svojho života. Snímkou, ktorá pozbierala množstvo škandinávskych filmových cien sa nám predstaví nádejná dánska scenáristka a režisérka Susanne Bierová.

Collateral (akčný triler, USA, 2004)
Markíza, Utorok, 22:10

Pre Maxa je už jeho dvanásťročná práca losangeleského taxikára absolútnou rutinou. Ľudia prichádzajú a odchádzajú, ich tváre, mihajúce sa v spätnom zrkadle, si pamätá sotva do okamihu, keď za sebou zabuchnú dvere. Ale na klienta z dnešnej noci, nájomného zabijaka Vincenta, tak skoro nezabudne. Pre dvojicu sa začína rušná noc – ak Max nebude spolupracovať, skončí s guľkou v hlave. Ak bude spolupracovať, stane sa komplicom. Keď sa po prvých komplikáciách stane žlté auto cieľom špeciálnych policajných jednotiek, prežitie nesúrodej dvojice je nečakane závislé od ich spolupráce. Výborný akčný triler Michaela Manna.


Prázdniny v Ríme (romant. komédia, USA, 1953)
ČT2, Streda, 20:30

Pôvabná mladá princezná Anna, následníčka trónu imaginárnej európskej krajiny, prichádza na štátnu návštevu do Ríma. Po vyčerpávajúcom programe je na pokraji vlastných síl a na noc si berie utišujúci prostriedok. Skôr ako droga začne pôsobiť, Anna sa tajne vydáva do nočných rímskych ulíc. Cestou sa prejaví ospalosť, a tak princezná ani nevie, ako sa ocitla v byte cudzieho  novinára. Ten ju chce spočiatku využiť na senzačnú reportáž, a tak ju spolu s kamarátom fotografom sprevádza po Ríme. Príbeh režiséra Williama Wylera je romantický až staromódne sentimentálny, ale rovnako plný humoru a čerpá z najlepších tradícií amerických komédií.

Berlín, Alexandrovo námestie (TV seriál, Západné Nemecko/Taliansko, 1980)
ČT2, Štvrtok, 23:10

Veľkolepý štrnásťdielny projekt slávneho nemeckého režiséra Rainera Wernera Fassbindera je mnohovrstevnou kolážou o podobách nášho sveta a postavení obyčajného človeka uprostred sociálnej mašinérie. Odohráva sa v reáliách Alexandovho námestia a jeho okolí na ponurom prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov. Hrdina Franz Biberkopf sa ocitá pred bránami tegelskej väznice, kde si odsedel štyri roky, pretože zabil svoju priateľku Idu. Teraz chce začať viesť usporiadaný život, je však zlá doba a núdza o prácu. Prostý a dôverčivý Franz hľadá nehu a lásku, je však kruto zradený, zmrzačený a takmer zabitý...

Balzac a malá čínska krajčíročka (dráma, Franc./Čína, 2002)
Dvojka, Piatok, 23:05

Adaptácia rovnomenného literárneho bestselleru z dielne jeho vlastného autora – spisovateľa a režiséra Sijie Dai. Vyrovnáva sa s obdobím tvrdých postihov voči inteligencii v ére čínskej kultúrnej revolúcie. Vysokoškoláci Luo a Ma, ktorí sú v rámci prevýchovy odoslaní na nútené práce v bani do izolovanej horskej oblasti. Tu sú konfrontovaní s nevzdelanosťou, dogmatizmom a tvrdým dopadom maoistického ideologického tlaku na obyčajných ľudí. Mladíci sa postupne naučia existovať v komunite, pričom využívajú svoju inteligenciu a vzdelanie. Obaja sa zaľúbia do krásnej vnučky miestneho krajčíra a podujmú sa rozšíriť jej obzory prostredníctvom literatúry.


Prebudenie (psychologický triler, USA, 2007)
Dvojka, Sobota, 22:00

Každý rok sa na operačnom stole priamo počas operácie preberú stovky ľudí. Anestézia zlyhá a pacient vníma a cíti všetko, čo sa okolo neho deje, napriek tomu, že sa nedokáže ani pohnúť či inak reagovať. Podobnú situáciu zažije i úspešný mladý biznismen a dedič miliónového impéria Clayton. Spočiatku sa zdá, že jediným jeho problémom môže byť konflikt medzi dominantnou matkou a krásnou snúbenicou.  Napriek svojmu veku sa však stane obeťou infarktu a jeho priateľ, lekár Jack, mu odporučí transplantáciu srdca, ktorej sa rozhodne sám zhostiť. Potom, ako sa Clay preberie na operačnom stole, začína pochybovať, či je vôbec úmyslom lekárov nechať ho prežiť...


Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy (tragikomédia, SR/ČR, 2005)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

Príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché, ako sa zdá, nielen v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi... Zatiaľ posledný hraný film režiséra Martina Šulíka patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na Slovensku nakrútilo – pútavo zachytáva realitu okolo nás, poteší výbornými hereckými výkonmi a je na vysokej formálnej úrovni.


.tip .týždňa

Stav vecí (dráma, SRN, 1982)
Dvojka, Utorok, 22:10

Filmové zamyslenie nad zmyslom života a umenia, ocenené Zlatým levom na MFF v Benátkach, je príbehom štábu, nakrúcajúceho v Portugalsku katastrofický vedecko-fantastický film. Ten je remakom béčkovej snímky z päťdesiatych rokov o skupinke ľudí, ktorí prežijú atómovú katastrofu. Po čase sa však nakrúcanie musí prerušiť, lebo sa minul materiál, a producent filmu odletel do USA. Vtedy sa prejaví, že herci, izolovaní v osamelom hoteli,  sa začínajú čoraz viac stotožňovať so svojimi postavami. Film nemeckého režiséra Wima Wendersa okrem iného vypovedá aj o rozdieloch medzi spôsobom nakrúcania v Európe a v Hollywoode.



.teletipy  .dokumenty:

Veľké európske univerzity: Robert Koch v Berlíne
Dvojka, Pondelok, 20:00

Kariéra vidieckeho a vojenského lekára Roberta Kocha začala prudko stúpať, keď sa začal venovať hľadaniu príčin ochorenia na antrax a tuberkulózu. Jeden zo zakladateľov bakteorológie sa stal profesorom hygieny na Humboldtovej univerzite v Berlíne, ktorá je v porovnaní s inými univerzitami v Európe mladá, ale vedela poskytnúť jemu i mnohým iným slávnym pedagógom (napr. Heglovi, Einsteinovi a Planckovi) dobre vybavené laboratóriá a podporu  pri výskumoch. Ako riaditeľ Ústavu pre štúdium infekčných chorôb pôsobil 13 rokov, počas ktorých dostal Nobelovu cenu za objav pôvodcu TBC.

Kinári všetkých krajín, spojte sa!
ČT2, Utorok, 20:00

Slovo “kinár” je zvláštne. Označuje majiteľa a prevádzkovateľa kina, ale zároveň vzbudzuje dojem fanúšikov. Je nutné podotknúť, že väčšinu kinárov môžeme označiť za filmových maniakov. Nemecký dokumentarista Uli Gaulke sa vybral za niekoľkými z nich do rôznych kútov sveta. Zavítame do malého afrického kina, ktorého prevádzkovatelia majú veľké plány, pozrieme sa na indický vidiek, ktorý brázdia pojazdné biografy. Možno šokujúci bude pre mnohých divákov pohľad do zákulisia severokórejského kina. Najbližšie našej predstave bude exkurzia do malého vidieckeho kina v USA, kde sympatická majiteľka v dôchodkovom veku pozná každého návštevníka krstným menom a vie, čo mal včera na obed.


Kozi-kuzi-kuzuka
Dvojka, Streda, 21:00

Dokumentárny film – zamyslenie sa nad tým, že človek by sa mal sústrediť skôr na to, ako „byť" a nie na to, ako sa „javiť". V dnešnej dobe sa objavil trend – fenomén, že ľuďom veľmi záleží na tom, aby sa javili dokonalí. Nastupuje diktatúra krásy a krása sa stáva biznisom. Niektorí ľudia majú potrebu posudzovať iných ľudí na základe vonkajškových znakov. A tí, ktorí sú posudzovaní, sú ochotní obetovať a podstúpiť mnoho, aby sa zdali dokonalejšími. Niektorí to robia pre to, aby získali lepšie zamestnanie, lukratívne miesto, niektorí preto, že majú vnútorný problém. Vyriešia to však plastiky, moderné oblečenie, alebo trendové líčenie? Ak sa človek zmení navonok, fyzicky, zmení sa aj psychicky? Stane sa z neho lepší človek?


Zašliapané projekty: Príbeh zvaný flexaret
ČT2, Štvrtok, 21:55

Ťažko by ste v bývalom Československu hľadali rodinu, ktorej by nehovoril nič pojem flexaret. Tento fotoaparát patril k základnému vybaveniu azda každej domácnosti. Z historického hľadiska je však iróniou osudu, že začiatok aj ukončenie jeho produkcie spôsobila politická situácia, konkrétne pre nás tragické roky 1938 a 1968. Flexaret nemal vo svojej triede konkurenciu. V čase svojej najväčšej slávy patril medzi svetovú špičku po stránke optickej aj technologickej. Lenže potom prišlo rozhodnutie nepokračovať vo vývoji a spojiť sa v duchu spolupráce v rámci RVHP s východnými Nemcami. Smelým ambicióznym plánom autorov flexaretu bolo odzvonené.

Ako plynul čas berlínskou ulicou
Dvojka, Piatok, 20:05

Uprostred Berlína stojí impozantné divadlo známe ako „Volksbühne". Námestie, na ktorom sa nachádza nie je veľké, ale príbehy, ktoré sa na ňom odohrali, sú úzko späté s históriou Nemecka. Kedysi tu žili židovskí prisťahovalci z východnej Európy. V dvadsiatych rokoch tu vyrástli moderné bytové domy v štýle Bauhausu. Nemecká komunistická strana tu mala svoje sídlo a námestie sa stalo známe demonštráciami. Nacistom sa táto časť Berlína nepáčila a po dobytí Berlína Sovietskou armádou námestie bolo dekorované portrétmi Stalina. Po zjednotení Nemecka sa do starých domov nasťahovali umelci.

Geneticky modifikovaní atléti
Dvojka, Sobota, 17:00

Keď sa dnes pozeráte na olympijského víťaza, kladiete si otázku, či má na stupeň víťazov vystúpiť športovec sám, alebo aj jeho tréner, sponzor a  lekár. Vzhľadom na stávky a najmä investície zúčastnených sa vstupuje do vrcholového športu so zámerom zvíťaziť, nie zúčastniť sa. Pokiaľ ide o výkonnosť ľudského tela, vedecké poznatky sa stali nevyhnutnosťou. K slovu sa dostávajú biotechnológie. Tie, ktoré sa týkajú ľudského organizmu, môžu ľudské telo meniť a využiť na zvyšovanie jeho výkonnosti. Bližšie nás s touto tematikou oboznámi francúzsky dokumentárny film.

El Sistema
ČT2, Nedeľa, 20:00

Dokument nakrútili nemeckí filmári Paul Smaczny a Maria Stodtmeier vo Venezuele. Vypovedá o unikátnom projekte, ktorým dirigent, hudobník, ekonóm a politik José Antonio Abreu otvoril tisíckam venezuelských detí cestu k hudbe. Keď v roku 1975 začínal, mal v garáži jedenásť žiakov. Dnes predstavuje El Sistema 180 orchestrov, 350 000 žiakov a 20 000 učiteľov. Unikátnosť projektu spočíva v myšlienke, že hudba nemá byť čímsi elitárskym, ale môže byť prostriedkom sociálnej integrácie – pre deti a mládež z chudobných štvrtí, ktoré sa pohybujú v prostredí drog a zločinu, je orchester novou rodinou, kde sa učia zodpovednosti a spolupráci a zažívajú potrebné emócie.


.tip .týždňa

Jan Kaplický – profil
Dvojka, Sobota, 20:25

Jan Kaplický – jeden z najznámejších českých architektov, pracujúcich v cudzine, vzbudil svojím návrhom novej Národnej knižnice vlnu kontroverzných reakcií i v Českej republike.
Bol „futuristom", ktorý videl šancu tohto sveta v jeho budúcom zjemnení, v inšpirácii prírodou, bol opakom všetkého betónového, tvrdého a pragmatického. V roku 1979 založil v Londýne stúdio Future Systems ako centrum nového chápania architektúry.
Je autorom ojedinelých architektonických diel – napr. obchodného domu Selfrodges v Birminghame, novinárskej tribúny na londýnskom kriketovom štadióne, alebo ešte nezrealizovanej koncertnej siene v Českých Budejoviciach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite