Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .ostatné

TELETIPY 16. 03. 2009 – 22. 03. 2009 (12. týždeň)

TELETIPY 16. 03. 2009 – 22. 03. 2009 (12. týždeň)

.teletipy .filmy:

Rekonštrukcia (romantická dráma, Dánsko, 2004)
Dvojka, Pondelok, 22:35

Keď sa jedného večera Alexov pohľad v metre náhodne stretne s očami krásnej Aimee, nečakane vystúpi z vlaku a bez slova v ňom nechá svoju priateľku Simone. Po noci strávenej s Aimee sa Alex vracia domov, no s prekvapením zisťuje, že jeho byt zmizol. Priatelia ho nespoznávajú, celý jeho život a všetko, čo do stretnutia s Aimee dôverne poznal, sa zrazu vyparilo. Stal sa mužom bez minulosti. Jeho identita závisí od ženy, s ktorou prežil vášnivú noc, ale vôbec ju nepozná. Romantická dráma režiséra Christoffera Boea o mužovi, ktorý kvôli osudovej láske stratí minulosť a aby získal budúcnosť, musí všetku svoju vieru vložiť do novej lásky.

Americký priateľ (myster. triler, SRN, 1977)
Dvojka, Utorok, 22:10

Jonathan je obyčajný tridsiatnik, žije v Hamburgu, živí sa výrobou obrazových rámov a je presvedčený o tom, že je nevyliečiteľne chorý. Jedného dňa sa u neho objaví Francúz Raoul Minot so šokujúcou ponukou – za štvrť milióna mariek má Jonathan odísť do Paríža a zavraždiť tam nebezpečného mafiána. Skrýva sa za touto ponukou jeho nový známy, Američan Tom Ripley, ktorý sa o Jonathana v poslednom čase podozrivo zaujíma? V kultovom mysterióznom trileri režiséra Wima Wendersa sa okrem známych hercov Dennisa Hoppera a Bruna Ganza objavil aj americký režiser Nicholas Ray, tvorca filmu Rebel bez príčiny.


Občan Kane (dráma, USA, 1941)
ČT2, Streda, 00:05

Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju prvotinu talentovaný mladý režisér Orson Welles. Výsledkom bol životopisný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kana. Reportér Thompson po Kanovej smrti spovedá jeho kolegov a blízkych, aby odhalil aspoň niečo z mnohých tajomstiev, spojených s magnátovou osobou. Pohľady jednotlivých ľudí sa niekedy zhodujú a inokedy sú protichodné, vzájomne však vytvárajú plastický portrét Kanovej osobnosti, ale aj doby, v ktorej sa z neho stal multimilionár a vládca mediálneho impéria. Najintímnejšie tajomstvo však stále ostáva nevysvetlené...

Brazil (komédia/dráma, VB, 1985)
ČT2, Štvrtok, 23:15

Blízka budúcnosť bližšie neurčenej krajiny. Už trinásť rokov pokračujú teroristické útoky, na ktoré si ľudia pomaly zvykli rovnako, ako na život v paranojou prelezenom svete, vyznačujúcom sa depresívnou architektúrou, zdevastovanou krajinou a všadeprítomými vykonávateľmi štátnej moci. Možno si každý človek našiel nejaký svoj osobný únik. Tak ako nesmelý úradník Sam Lowry, ktorý sa vo svojich snoch pohybuje v idylickej krajine, lieta po oblohe v anjelskom brnení a bozkáva nádhernú vílu. Prebudenie je ale vždy viac ako tvrdé, návrat do reality preťažký. Ale predsa sa môže pre človeka nájsť kúsok nádeje. Čierna komédia osobitého amerického výtvarníka a režiséra Terryho Gilliama.


Ostrov (dráma, Južná Kórea, 2000)
Dvojka, Piatok, 23:05

Ďaleko od civilizácie sa nachádza ostrov, kam muži chodia na rybačku a niektorí aj za tajným dobrodružstvom. Mladá žena Hui-džin ich na loďke prepraví k ich rôznofarebným chatkám, postaveným priamo na vode. Jedného dňa príde na ostrov bývalý policajt Hjon-sik, ktorý má na svedomí vraždu svojej ženy. Hui-džin sa zdá, akoby nový návštevník ostrova úplne stratil záujem o okolitý svet. Hjon-sik sa po dlhom trápení rozhodne zabiť, no Hui-džin mu v tom zabráni. Táto príhoda je začiatkom zvláštneho, drsného, no aj hlbokého vzťahu, ktorý medzi touto dvojicou vznikne... Poetický film kórejského režiséra Kim Ki-duka.


Mansfield park (romantická dráma, VB, 1999)
Dvojka, Sobota, 22:50

Filmová adaptácia románu Jane Austenovej nás privádza do Anglicka 18. storočia. Fanny Priceová ako dvanásťročná opúšťa svoj chudobný domov a odchádza na panstvo bohatých príbuzných s názvom Mansfield Park. Tam vyrastá u Sira Thomase Bertrama s jeho dvoma dcérami a synom Edmundom. Pomaly dospieva a začína sa o ňu uchádzať Henry Crawford. Hoci ju srdce ťahá inam, Sir Thomas, ktorého bohatstvo je založené na utrpení čiernych otrokov,  jej radí, aby si Crawforda vzala. Poslúchne napokon jeho radu, alebo sa jej život začne uberať celkom iným smerom? Snímku nakrútila režisérka  Patricia Rozema.


Holubice (filmová báseň, Československo, 1960)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

Z belgickej uhoľnej haldy vypustia stovky poštových holubov. Návrat svojej bielej holubice netrpezlivo očakáva aj nemecké dievčatko Zuzka, žijúce kdesi na morskom pobreží. Búrka však vtáka zanesie do Prahy. Unavená holubica sa usadí vo výťahovej šachte moderného činžiaka. Tam ju postrelí chlapec Michal, pripútaný po nervovom šoku na invalidný vozík...
Dlhometrážny hraný debut slávneho českého režiséra Františka Vláčila je novátorským dielom s mimoriadne pôsobivým vizuálnym stvárnením i hudbou Zdeňka Lišku. Film získal množstvo zahraničných ocenení, okrem iného i na festivaloch v Benátkach a v Cannes.



.tip .týždňa

Filmy Jana Švankmajera (animované, Československo, 1967 – 1970)
ČT2, Sobota, 21:00

V rámci cyklu Zlatá šedesátá uvedie Česká televízia niekoľko z raných filmov jedného z najvýznamnejších (a vo svete najznámejších) českých režisérov – Jana Švankmajera. Ten animovanou technikou pixilácie privádza na scénu svoje obľúbené rekvizity – múzejné exponáty, perie, kosti či mäso. Všetko ožíva v strhujúcom tanci a objavuje sa na scéne spolu s hercami. Divák si bude môcť pozrieť jeden z jeho prvých animovaných filmov Historiu naturae, Byt, podivuhodný Piknik s Weismannem, groteskné podobenstvo Zahradu, Tichý týden v domě či dokumentárnu obrazovú koláž Kostnice.



.teletipy  .dokumenty:

Veľké európske univerzity: Mikuláš Kopernik v Krakove
Dvojka, Pondelok, 20:20

Nebo a hviezdy – vždy tajomné. Kto som a odkiaľ pochádzam? Čo je to svet? Tieto otázky prenasledovali Mikuláša Kopernika po celý život. Ibaže, nájsť na ne odpoveď na prelome 15. a 16. storočia, keď žil, nebolo jednoduché. Tento poľský astronóm, humanista a kňaz získaval vedomosti na Jagelonskej univerzite v Krakove, založenej v roku 1364, ktorá je druhou najstaršou v strednej Európe po pražskej Karlovej univerzite. Kopernik na nej strávil niekoľko rokov a za vzdelanie bol vďačný. Pri pozorovaní oblohy časom usúdil, že centrom slnečnej sústavy je Slnko, okolo ktorého sa pohybujú  planéty po kruhových dráhach. Jeho teória heliocentrizmu spôsobila prevrat vo vede i viere.


Planéta Zem (1/5)
Dvojka, Utorok, 20:00

Prvá časť seriálu BBC zameriava svoju pozornosť na planétu Zem ako na celok a všíma si kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú jej prírodné podmienky. Jednou z nevyhnutných podmienok života na pevnine je čerstvá voda, zatiaľ čo slnko vládne životu všetkých zvierat a rastlín na celej planéte a určuje ich prirodzené prostredie. Najokúzľujúcejšia ilustrácia vplyvu slnka na život sa odohráva počas arktickej jari. Tvorcovia dokumentu zachytili matku medveďa bieleho, ako vylieza z brloha spolu so svojimi dvoma mláďatami. V takej situácii má iba dva týždne na to, aby ich pripravila na riskantnú cestu naprieč zamrznutým morom, kým sa neroztopí, aby sa všetci mohli dostať do bezpečia na brehu.


Dunkerque: záchrana expedičného zboru (1/3)
ČT2, Streda, 15:00

V máji 1940 bola Británia veľmi blízko porážke. Jej expedičný zbor  bol vo Francúzsku obkľúčený a zatlačený k moru. Po niekoľkých mesiacoch “zvláštnej vojny” neboli spojenci pripravení na rýchlosť a mohutnosť nemeckého útoku. Blitzkrieg, blesková vojna, prinútila britskú a francúzsku armádu k chaotickému ústupu. Jednotky sa ocitli v zmenšujúcom sa kotli a snažili sa dostať k pobrežiu. Desať dní visela budúcnosť Británie na váhach. Trojdielna dokumentárna rekonštrukcia BBC rozpráva príbeh tých zúfalých dní. Všetky postavy sú skutočné, všetky udalosti boli nakrútené podľa spomienok očitých svedkov.


Život v podraste (2)
Dvojka, Štvrtok, 20:00

V britskom prírodopisnom seriáli tentoraz navštívime Maďarsko a v ňom okolie rieky Körös. Je zaujímavé tým, že tam žijú najväčšie podenky v Európe. Ich život je neskutočne krátky – keďže nemajú ústa ani žalúdok a zásoby tuku im vystačia len na pol hodiny. Krásny, ale krátky je aj život vážky, ktorá sa objavila na Zemi pred 220 miliónmi rokov. Tvorcovia nám ukážu zaujímavé zábery zo života mory nočnej a rôznych motýľov. V prírode sa vyskytuje až tristotisíc druhov chrobákov, ktoré sú vlastne lietajúcim hmyzom. Dozvieme sa, ako dlho trvá cikádam, kým sa spária.


Zázračná planéta: Rozpad kontinentov
ČT2, Piatok, 20:00

Pred viac ako 65 miliónmi rokov na Zemi vládli dinosaury. Po dobu dlhšiu ako 150 miliónov rokov boli naši predchodcovia nútení sa pred nimi schovávať, aby prežili. Jedného dňa sa však vláda dinosaurov skončila. Dopad planétky viedol k ich úplnému vyhynutiu. Našim predchodcom sa, zrejme vďaka šťastnej zhode okolností, podarilo prežiť. Zdalo sa, že prišiel čas cicavcov, ale museli čeliť ťažkým skúškam. Kontinenty sa opäť začali sťahovať. Narážali jeden do druhého a rozpadali sa. Každý rozpad mal za následok veľké klimatické zmeny, ktoré mali na ich život negatívny vplyv.

Príbehy ohrozených kultúr – Vietnamskí horali
Jednotka, Sobota, 11:50

Na začiatku dvadsiateho storočia posielali medzi vietnamské kmene žijúce v horách množstvo zamestnancov štátnej správy, národných vzdelávacích inštitúcií, zdravotníckych pracovníkov. Nazývali ich „prisťahovalci“. Boli medzi nimi aj zástupcovia náboženských organizácií, misionári. Mnohých z nich tak veľmi ohromilo duchovné bohatstvo, ktoré objavili počas pobytu medzi týmito ľuďmi hôr, že sa – úplne prirodzene – stali neskôr spisovateľmi, historikmi, cestovateľmi, výskumníkmi, antropológmi. Jednou z nich bola aj Francoise Demeureová, ktorá prežila 21 vojnových rokov na náhornej plošine v strednej časti Vietnamu.


Tour de France alebo Peklo na kolesách
ČT2, Nedeľa, 00:50

Nemecký režisér Pepe Danquart dostal v roku 1994 Oscara za krátkometrážny film Schwarzfahrer. Ani tentoraz nenakrútil čisto športový dokument. Jeho cieľom bolo preniesť sa do myslenia tých, ktorí sa pre peniaze, kus slávy, ale aj vášeň nechajú mučiť na bicykloch pri nekonečne dlhých etapách a nekonečne strmých stúpaniach. Celovečerný film s nádhernými scenériami, atmosférou, hudbou a nevídanými pohľadmi do veľmi intímneho zákulisia vznikol v roku 100. výročia pretekov. Aj napriek tomu, že Tour de France stráca na prestíži vinou dopingových škandálov, patrí neodmysliteľne k najväčším každoročným športovým udalostiam.

.tip .týždňa

Zlatá šedesátá: Jan Švankmajer
ČT2, Sobota, 20:00

Ironický kinematografický mág a analytik našich vedomých a nevedomých pokleskov a vášní. Pôvodným školením bábkar začínal v divadle Semafor a režijne sa podielal na predstaveniach Laterny magiky. Od polovice 60. rokov prepadol filmu ako médiu, ktoré sa najlepšie otváralo slobodnej hre imaginácie. Jeho animované a kombinované filmy prekračujú hranice hranice druhov a žánrov a fascinujú divákov na celom svete prienikom k traumám moderného ľudstva. Už za totality si Švankmajer vypracoval pozíciu silného nezávislého výtvarníka a filmára a ako jeden z mála v nej pokračuje dodnes.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite