Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Lacnejší a bezpečnejší
Ako rýchlo dokáže predseda vlády presadiť to, na čom mu naozaj záleží? Pri jednom z najvážnejších zásahov do dôchodkového systému od jeho nástupu k moci na to stačilo sedem dní. Presne toľko totiž trvalo, kým sa z nápadu na radikálne okresanie poplatkov za správu dôchodkových úspor stala súčasť zákona. Poslanci minulý týždeň v skrátenom konaní schválili zníženie maximálnych poplatkov, ktoré sporitelia v 2. dôchodkovom pilieri platia DSS-kám, z doterajších 0,065 percenta objemu spravovaných zdrojov na 0,025 percenta. Ďalšou zmenou je, že ak sa vinou klesajúcich výnosov dostane sporiteľ do zápornej bilancie, jeho DSS bude povinná doplatiť stratu tak, aby každému garantovala uchovanie 100 percent istiny – inými slovami, sporiteľ bude mať na účte vždy najmenej toľko, koľko tam vložil.
Dobrou správou pre sporiteľov je, že týmito krokmi sa 2. pilier mimoriadne zatraktívnil: nízke poplatky ho veľmi zlacnejú a garantovaná istina zásadne zvyšuje bezpečnosť úspor. Teraz už naozaj nie je nijaký dôvod z 2. dôchodkového piliera vystupovať.
Je však jasné, že zvýšenie atraktivity a bezpečnosti nebolo dôvodom narýchlo schvaľovaných zmien. Problém sa skrýva v detailoch. Poplatky sú totiž po novom nastavené tak nízko, že DSS (ktoré môžu mať príjmy len z poplatkov) nimi nepokryjú ani náklady – čo tvrdia nielen správcovské spoločnosti, ale aj centrálna banka v analýze, ktorú vypracovala pre ministerstvo práce a sociálnych vecí. Keďže so sofistikovaným investovaním sú spojené náklady, najjednoduchšie bude „investovať“ úspory ich vložením na účty v bankách. K takému „investovaniu“ s minimálnym rizikom, ale tiež minimálnym zhodnotením úspor, bude DSS-ky tlačiť aj garantovanie istiny. Podľa predstaviteľov DSS od nich premiér Fico chcel, aby súhlasili buď so zmenou pomeru odvodov v neprospech 2. piliera, alebo s ďalším predĺžením minimálneho času sporenia, čo by znamenalo povinný presun státisícov sporiteľov do úplnej odkázanosti na štátny priebežný systém. Likvidačne nízke poplatky majú byť akýmsi trestom, možno snahou vyhnať ich z trhu. Fico však – paradoxne – svojou impulzívnou reakciou 2. pilier (aspoň na prvý pohľad) zatraktívnil, a preto je pravdepodobné, že DSS-ky zostanú a 2. pilier prežije. Cenu za Ficove kroky zaplatia budúci dôchodcovia oveľa nižším zhodnotením dôchodkových úspor.
.rži

Testy neunikli
Deviataci opäť prešli celoplošným testovaním znalostí z matematiky, slovenčiny a vyučovacieho jazyka. Tentoraz sa podarilo testy utajiť. Na internete sa objavil len jeden falošný test, čo je v našich pomeroch naozaj úspech. Testovaniu sa podrobilo 58-tisíc deviatakov z 1 500 základných škôl. Výsledky budú zaujímavé aj pre stredné školy, ktoré si môžu vyberať študentov aj na základe týchto testov.
.eč

Hackeri v kampani
Prezidentskú kampaň spestrili aj hackeri, ktorí jej pridali trochu humoru. Zmenili stránky Ivana Gašparoviča, Ivety Radičovej aj Zuzany Martinákovej. Iste, nie je to čistá hra a dá sa pochopiť, že Martinákovej tím podal aj trestné oznámenie. Spôsob, akým hackeri napadli Martinákovej stránku, vraj už nie je bezvýznamným žartom, ale prezrádza profesionálnu prípravu. Pravda, nie všetci vieme hackovať.
.eč

Tender a slovenčina
Ministrovi Maďaričovi vláda schválila novelu zákona o štátnom jazyku, podľa ktorej budú musieť reklamné slogany znieť najskôr v štátnom jazyku. Bude to platiť aj pre bilbordy či reklamné plochy. Za porušenie tohto zákona majú navyše hroziť pokuty. Maďarič však mal aj iný problém – médiá spochybnili tender, ktorý vyhlásil na eurofondové projekty. Vyhrala ho firma, ktorá vznikla až po vyhlásení tendra.
.eč

Premiér hodnotil
Robert Fico predniesol v parlamente prejav, v ktorom kritizoval opozíciu za to, že vraj môže za krízu. Premiér neskôr kritizoval aj karikaturistu SME Shootyho, na ktorého stránke je k dispozícii aplikácia, ktorá umožňuje, aby návštevníci dopisovali text na bilbord, na ktorom Fico pózuje s prezidentským kandidátom Gašparovičom. Návštevníci stránky túto dvojicu nehodnotili práve lichotivo.
.tg

Prvý týždeň
Šrotovné má za sebou prvý týždeň. Toto opatrenie nakoniec budú môcť využiť aj klienti lízingových spoločností, ako však agentúru SITA informoval rezort hospodárstva, podmienkou je, že produkty lízingových spoločností budú v súlade s výnosom rezortu. Nové vozidlo teda nebude prefinancované lízingovými spoločnosťami vo forme klasického finančného lízingu, ale ich inými produktmi, napríklad úverom či spotrebným úverom. Plánovaná dotácia bude 1 500, resp. 1000 eur.
.tg



Mário Kollár - líder kapely Desmod, ktorá valcuje rebríčky predajnosti a uši nás všetkých, získal cenu Absolútny OTO. „Kulyho“ meno sa preto v médiách zase raz skloňovalo vo všetkých pádoch: 1. Kuly, 2. Kulyho, 3. Kulymu, 4. Kulyho, 6. Kulym, 7. Kulym.

Mikuláš Černák – obžalovaný bos podsvetia sa rozhodol zmeniť taktiku a začal vypovedať. K vraždám sa síce nepriznal, ale čosi vraj videl a o čomsi vedel.  Dokonca sa odhodlal ísť aj na psychologické vyšetrenie, ktoré doteraz odmietal. Čo sa deje, Miki?

Ján Buzássy – je najnovším držiteľom prestížnej Ceny Dominika Tatarku. Získal ju za svoju básnickú i prekladateľskú tvorbu, no aj s ohľadom na jeho občianske postoje. Čestnú cenu Dominika Tatarku získala kniha Mikuláša Maňa Hubu o príbehu bratislavského ochranárstva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite