Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smrť v priamom prenose

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

Varíme sa ako tie žaby. Pred dvoma rokmi otriasla svetom holandská reality šou Veľký darca, kde sa traja nešťastníci uchádzali o obličku smrteľne chorej ženy.

Varíme sa ako tie žaby. Pred dvoma rokmi otriasla svetom holandská reality šou Veľký darca, kde sa traja nešťastníci uchádzali o obličku smrteľne chorej ženy.
I keď dodatočne vysvitlo, že išlo o nastrčenú zdravú herečku a o zámer vyprovokovať verejnú diskusiu o neochote Holanďanov prihlásiť sa do registra darcov, i tak sa to mnohým ľuďom zdalo ďaleko za hranicou únosnosti. Šľachetný úmysel nemôže posväcovať mediálny hyenizmus využívajúci ľudskú fascináciu smrťou.
Dnes ide o skutočnú zomierajúcu, a to v priamom prenose. Britským médiám už od augusta minulého roka vládne hviezdička reality šou Big Brother Jade Goodyová. Už sa jej podarilo speňažiť všeličo, od svojej tváre na reklamu a tela na fitness DVD cez životopis až po svoj rasizmus voči indickej spolusúťažiacej herečke v Celebrity Big Brother. No a teraz speňažuje svoje zomieranie.
Odkedy jej diagnostikovali rakovinu krčka maternice, plní médiá, a to nielen bulvárne. Fotoaparáty boli pri všetkom, pri jej návštevách lekára, pri chemoterapii a rádioterapii, aj na jej svadbe s kolegom Jackom Tweedom. Ten si odpykáva trest za napadnutie. I keď bol podmienečne na slobode, aby vôbec mohol absolvovať svadbu, musel sa do toho zastarieť až minister spravodlivosti a jednorazovo zmierniť podmienku. Aj premiér Brown prispel svojím vyjadrením, že celá krajina myslí na to, čím prechádzajú. Vďačný Jack cestou z opiáša napadol taxikára, a tak je momentálne vo väzení.
Obhajcovia celého tohto humbugu tvrdia, že vďaka medializácii stúpol počet preventívnych gynekologických prehliadok o pätinu, a to najmä u takých žien, na ktoré bežné kampane nepôsobia. Čo na nich zaberie, keď bude treba ísť na ďalšiu prehliadku?
Medzitým sa choroba rozliezla po celom tele a minulý týždeň dospela do terminálneho štádia. Jade má ešte v pláne stihnúť pred kamerami krst svoj i svojich detí a posledný rozhovor. Jej agent Max Clifford uisťuje, že smrť v priamom prenose sa konať nebude.
Tentoraz možno ešte nie. Ale voda okolo už pomaly začína vrieť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite