Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .týždeň vo svete

Détente podľa Obamu
Barack Obama hľadá stratégiu vo vojne proti terorizmu. Zatiaľ sa zdá, že jeho cieľom je uvoĺniť napätie. Obama zmenil slovník, hľadá nových spojencov a zrušil väznicu Guantanámo. Ľavica je však prekvapená, pretože veľa toho aj zostalo. Bushov minister obrany, kópia Guantanáma v Afganistane, aj vojská v Iraku. Zaujímavé je, že jeho novými spojencami proti terorizmu by mali byť Moskva a Damask. Ruskému prezidentovi Medvedevovi napísal Obama súkromný list, kde navrhol výmenu protiraketovej obrany za podporu spoločného postupu proti Iránu a po vojne v Gruzínsku zmrazené vzťahy obnovilo s Ruskom aj NATO. A napokon ministerka zahraničných vecí Hillary Clinton okrem podpory rekonštrukcie vojnou zničenej Gazy, na čo v Egypte prisľúbila 900 miliónov dolárov, vyslala amerických emisárov do Damasku, s ktorým chce obnoviť vzťahy. Zdá sa teda, že Obama sa chce vzdať všetkých zbytočných konfliktov s Ruskom či Sýriou a na konferenciu o budúcnosti Afganistanu dokonca pozvať aj Teherán. Práve Afganistan a Pakistan je však oblasť, kde sa na Obamove predstavy zatiaľ iba čaká. Predbežne vyslal do oblasti špeciálneho emisára Richarda Holbrooka, teda muža, ktorý sa na Balkáne neveľmi osvedčil, a – čaká. Generál Petraeus navrhuje dohodu s umierneným Talibanom, vojenskí experti oslovení denníkom Washington Post zas varujú pred eskaláciou konfliktu a navýšením civilných obetí. Ešte ďalej zašiel v poslednom čísle časopisu Newsweek Fareed Zakaria, ktorý Obamovi odporúča, aby odmietol konflikt s islamizmom a zameral pozornosť iba na globálnych džihádistov. Podľa Zakariu vojny proti lokálnym islamistom, ktorí zavádzajú šaríju, nemožno vyhrať, a preto treba z konfliktu vycúvať. Odvoláva sa na Nigériu, Alžírsko či samotný Pakistan. Ostrý konflikt s moslimskými džihádistami znamená podľa Zakariu vysoké obete (200-tisíc v Alžírsku), appeasement znamená vládu drakonického práva (prenasledovanie kresťanov, zákaz alkoholu, hudby, vzdelávania pre ženy), ale nie jeho export do sveta. Neokonzervatívec a bývalý analytik CIA Reuel Marc Gerecht pre Newsweek hovorí, že ak chceme poraziť binládinizmus, umiernení moslimovia nie sú riešenie. Tým sú šiítski klerici a sunitskí fundamentalisti, s ktorými sa dá dohodnúť. Obama sa musí rozhodnúť. Možnosti sú len dve: ustúpiť alebo bojovať. Obete prinesie jedna aj druhá.
.jaroslav Daniška

Štátna katedrála
Cirkvi, štátu a zase štátu. Spor o vlastníctvo Katedrály svätého Víta v Prahe pokračuje rozhodnutím českého najvyššieho súdu, podľa ktorého patrí katedrála štátu. Cirkev však už oznámila, že sa nevzdá a vlastníctva spred roku 1950 sa bude dovolávať na ústavnom súde. Spor, ktorý sa začal pred 17 rokmi, sa teda nekončí. Našinec len nechápavo krúti hlavou.
.jd
 
Spor o Nabucco
Turci menia pozíciu a už nepodmieňujú budovanie plynovodu Nabucco dohodou o rozšírení EÚ o Ankaru. Naopak, kritizujú Brusel, že financovanie projektu nemyslí vážne. Projekt ostro napadla nemecká kancelárka Angela Merkel, keď spochybnila zásoby plynu v Kaspiku a odmieta jeho financovanie z rozpočtu EÚ. Nabucco by mal prepojiť Kaspické more a Európu už za 5 rokov.
.jd

Vizionár?
Ruský politológ Igor Panarin sa stal komickou figúrkou týždňa, keď sa svet dozvedel o jeho víziách. Vraj sme svedkami konca amerického sna a do roku 2010 príde rozpad USA. Uviedol to na prednáške v diplomatickej akadémii za prítomnosti študentov, profesorov, diplomatov a aj zahraničných médií. Je Panarin blázon? Údajný bývalý analytik KGB takéto narážky rozhodne odmieta.
.mg

Raúl mení
Na Kube sa niečo deje: prebehla výmena vyše desiatich z vlády a zlúčenie niektorých ministerstiev – zmeny, ktoré presadil a vykonáva prezident Raúl Castro. Ale stačí to na reálne zlepšenie života Kubáncov? Sotva. Český server Aktuálně.cz citoval vyjadrenia viacerých kubánskych disidentov, podľa ktorých je to len výmena Fidelových ľudí za Raúlových a „militarizácia vlády“.
mg.
 
Varšava a susedia
Poľský parlament si pripomenul pamiatku Ryszarda Siwieca, ktorý sa na protest proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 upálil na štadióne pred 100-tisíc divákmi. Premiér Tusk ho označil za medzník vo vzťahoch medzi Poľskom, Slovenskom a Českom. Bavorský premiér Horst Seehofer zase kritizoval Varšavu za zasahovanie do vnútronemeckej politiky, dôvodom má byť personálna politika Zväzu vyhnancov.
.jd




Ferenc Gyurcsany/
Babrák, nešťastník, ale zato vytrvalec. Maďarsko ho nenávidí, extrémizmus je na vzostupe, forint vytrvalo padá, Brusel sa mu otočil chrbtom a reakcia maďarského premiéra? Horšie už nebude, takže nemá čo stratiť a vládne – či skôr úraduje – ďalej.
 
Morgan Tsvangirai/
Premiér zimbabwianskej vlády bol zranený a jeho manželka Susan zahynula pri dopravnej nehode. Keďže do jeho auta čelne narazilo iné vozidlo – a Tsvangirai je tŕňom v oku prezidenta Mugabeho – otázka, či šlo o atentát, neznie ani trochu absurdne.

Umar Hasan Ahmad Bašír/
Na sudánskeho prezidenta bol vydaný medzinárodný zatykač – Medzinárodný trestný súd ho viní zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov v Darfúre. Je to prvý raz, čo tento súd vydal zatykač na prezidenta, kým je ešte vo funkcii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite