Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Tic Tac (poviedkový film, Švédsko, 1997)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Je to noc, na ktorú nikto zo zúčastnených nezabudne, pretože náhoda navždy zmení ich život... Film Daniela Alfredsona sa zaoberá problémami mladých ľudí a ich rodičov, ktorí žijú vzťahy závislé od peňazí. Bol označený za švédsku verziu slávneho Pulp Fiction, ale na rozdiel od Tarantinovho filmu nie je iba dômyselnou, no ľahkovážnou hrou, kde krv tečie ako kečup a všetky city sú predstierané. Tic Tac je nepatetickou sociálnou výpoveďou o eskalácii násilia a rasovej nenávisti. Na MFF Karlovy Vary snímka získala Cenu Dona Quijota a Cenu FIPRESCI za tematickú a štrukturálnu jednotu jednotlivých poviedok a ich sociálnu závažnosť.

Alica v mestách (road-movie, SRN, 1974)
Dvojka, Utorok, 22:10
Road-movie o priateľstve a hľadaní strateného domova. Nemecký novinár Philip sa na letisku v Spojených štátoch zoznámi s mladou ženou a jej deväťročnou dcérou Alicou. Matka ho poprosí, aby dcérku na chvíľku postrážil, čoskoro však vysvitne, že Philip sa bude musieť o Alicu starať oveľa dlhšie, ako pôvodne predpokladal. Obaja sa tak vydávajú na cestu, na ktorej hľadajú starých rodičov dievčatka. Prvý veľký film Wima Wendersa je zároveň úvodným dielom jeho voľnej trilógie cesty, kam patrí spolu so snímkami Falošný pohyb a V behu času.

Príbeh Marie a Juliena (dráma, Franc./Taliansko, 2003)
ČT2, Streda, 00:05
Osamelý Julien vyzerá celkom obyčajne, opravuje hodiny, staré nádherné kúsky. Do jeho života vstúpi  záhadná žena, ktorá kedysi bez stopy zmizla a teraz sa opäť vynorila. Začnú spolu žiť a Julien je šťastný, avšak Marie strieda chvíle oddanej lásky a vášne s odťažitosťou a mrazivosťou, akoby prichádzala z iného sveta, kde čas nemá žiadnu váhu. Julienovi meria čas tikot hodín, ale jeho láska s Mariou akoby existovala mimo priestoru a času. Posledný zo série filmov francúzskeho režiséra Jacquesa Rivetta, ktorý v rámci predstavenia tvorby vysiela Česká televízia.

Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (krimi, Mexiko/USA, 1974)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Bohatý a vplyvný mexický latifundista vyhlási rozprávkovú odmenu na bezvýznamného mladíka Alfreda Garciu. Ten totiž priviedol jeho dcéru do druhého stavu. Vidina milióna dolárov zláka niekoľko profesionálnych zabijakov. Miesto Garciovho pobytu sa však podarí zistiť len barovému pianistovi Benniemu. Len on a jeho milenka Elita vedia, že Alfredo Garcia nedávno zomrel a je pochovaný na zapadnutom cintoríne. Bennie vycíti šancu získať peniaze a zmeniť svoj život –  a tak sa spoločne s Elitou a čerstvo kúpenou mačetou vydáva na cestu. Na jej konci môže byť zárobok, ale aj tá najhoršia mizéria a smrť. Jeden z najúspešnejších filmov Sama Peckinpaha.

Čas znova nájdený (dráma, Franc./Port./Tal., 1999)
Dvojka, Piatok, 23:20
Film režiséra Raoula Ruiza je pokusom o sfilmovanie posledného zväzku "nesfilmovateľného" opusu Marcela Prousta Hľadanie strateného času, ktoré patrí k najvýznamnejších dielam moderného románu. Minulosť sa magicky mieša s predstavami a súčasnosťou. Spisovateľovi Marcelovi Proustovi sa na smrteľnej posteli vybavujú udalosti z detstva a mladosti, v jeho obrazotvornosti opäť ožívajú staré lásky a svet, ktorý Veľká vojna navždy zmenila. V spomienkach sa opätovne stretáva s milovanou babičkou a matkou, krásnou Gilberte a jej matkou Odette. Nachádza aj vojnou traumatizovaného Roberta de Saint-Loupa, milenku Albertine a pôžitkárskeho baróna de Charlus.

Invázia barbarov (tragikomédia, Franc./Kanada, 2003)
Dvojka, Sobota, 22:30
Rémy je univerzitný profesor histórie, ktorý celý život miloval ženy, zábavu, víno a ľavicové ideály. Po kolapse je hospitalizovaný v nemocnici a jeho bývalá žena Luise okamžite zavolá ich syna Sébastiana, ktorý si buduje kariéru úspešného a bohatého makléra v Londýne. Hoci Sébastien a Rémy spolu pre rozdielnu životnú filozofiu nikdy dobre nevychádzali, Sébastien okamžite priletí do Kanady a snaží sa otca presvedčiť, aby sa dal previezť na súkromnú kliniku. Režisérovi Arcandovi Denysovi sa v žánri tragikomédie podarilo s nesmiernym šarmom a ľudskosťou, bez pátosu a sentimentu zobraziť smrť človeka i smrť jednej generácie.

Nasleduje stanica Greenwich Village (komédia, USA, 1976)
ČT2, Nedeľa, 22:25
Režisér Paul Mazursky nakrútil v podstate svoj vlastný príbeh: píše sa rok 1953 a herecký elév Larry Lapinsky sa rozhodne opustiť teplé miestečko v brooklynskom byte svojich rodičov a presťahovať sa na Manhattan, do bohémskej štvrti Greenwich Village. Prenajme si byt, navštevuje hodiny herectva a obchádza konkurzy. A samozrejme sa stýka s partiou umelecky spriaznených priateľov. K najväčším kladom Mazurského snímky patrí dokonalé vystihnutie prostredia a dobovej atmosféry a úprimná výpoveď o umeleckom dozrievaní a ambíciách.

.tip .týždňa
Život pod vodou (dobrodružná komédia, USA, 2004)
JOJ, Streda, 23:45
Kapitán Steve Zissou je legendárny podmorský bádateľ, notorický chvastúň a muž, preslávený dokumentárnymi filmami o bujnom živote v modrých hlbinách. Slávnemu oceánografovi však osud v poslednom čase príliš nepraje – jeho najlepšieho priateľa a spolupracovníka Estebana zožral žralok jaguárí a o Zissouovi sa začína rozprávať, že pomaly stráca životný elán. V tom sa však z ničoho nič objaví južanský džentlmen, ktorý tvrdí, že je Stevovým strateným synom. Film jedného z najoriginálnejších režisérov súčastnosti, Wesa Andersona, je žánrovou hračkou, ktorá svojou hravosťou a spracovaním poteší najmä náročnejšieho diváka.




.teletipy  .dokumenty:

Pán Bing a L´Art Nouveau
Dvojka, Pondelok, 20:00
Pôvod francúzskeho L´Art Nouveau podaný očami zberateľa Siegfrieda Binga (1838 – 1905). Názov jeho galérie umenia v Paríži bol rovnaký ako názov umeleckého hnutia okolo roku 1900, známeho aj ako Jugendstil. Siegfried Bing otvoril svoju parížsku galériu L´Art Nouveau v roku 1895. Jej cieľom bolo propagovať moderný štýl. Najväčší triumf a svetové uznanie dosiahol počas Svetovej výstavy v Paríži v roku 1900. Dokument predstavuje Binga ako šíriteľa japonského umenia v Európe a ako kľúčovú postavu pri objavovaní Vincenta van Gogha.

Burianův den žen
ČT2, Utorok, 23:10
Jan Burian dostáva od režisérov Klusáka a Remundu dadaistickú úlohu: „Nájsť ženu, ktorá má čo povedať“. Produkčné auto ho nechá strateného medzi panelákmi pražského Jižního města. Na Bajkonurskej ulici stojí jediný dom – dvadsaťposchodový vežiak pripomínajúci kozmickú loď. Let domu k hviezdam odštartuje vrátnik, prominent minulého režimu, čašník z Hradu, ktorý obsluhoval predstaviteľov komunistických vlád v čase totality. Vypočujeme si životný príbeh sociálnej pracovníčky, spomienky jej maminky, za ktorou chcel v roku 1968 pricestovať Harold Lloyd alebo pútavé rozprávanie námorného kapitána, zamilovaného do ženy, ktorá ho opustila pred pol storočím.

Prísne tajná misia
ČT2, Streda, 15:05
Na iránskej ambasáde bolo násilím zadržaných 66 rukojemníkov, Američanov. Nikto z nich netušil, či sa vôbec niekedy vráti domov.  A tak jednotka Delta Force začala nacvičovať na utajenom mieste v Severnej Karolíne obsadenie objektu. Nakoniec pri akcii zomrelo osem mužov – po mesiacoch príprav skončila operácia Orlí pazúr úplným fiaskom. Iránci rukojemníkov rozdelili a previezli na utajené miesta, aby tak predišli ďalším pokusom o záchranu. Slobodu rukojemníkom nakoniec priniesla diplomacia, a nie vojenská sila. Po ďalších ôsmich mesiacoch vyčerpávajúcich a zložitých vyjednávaní boli rukojemníci prepustení iba 3 minúty po tom, čo sa stal Ronald Reagan prezidentom USA. Zadržiavaní strávili v zajatí celkom 444 dní.

Zatajené popravy
ČT2, Štvrtok, 20:00
Výnimočný dokument Televízneho štúdia Ostrava odhaľuje doposiaľ neznáme popravy československých občanov v období veľkého teroru v rokoch 1937 – 1938 v Sovietskom zväze. Mnohí tu žili a podnikali už od dôb cárskeho Ruska, iní verili v ideály novej spoločnosti a odišli do Sovietskeho zväzu za lepšou budúcnosťou, aby tu našli svoju smrť. Mnohé rodiny sa o tom dozvedeli až so značným časovým odstupom, mnohé nepoznajú pravdu dodnes. Unikátne odhalenie, svedectvo a výpovede ponúka dokument Mečislava Boráka, Lenky Polákovej a Petry Všelichovej.

Euromaxx – Architektúra (8)
Dvojka, Piatok, 18:00
Sarah Maynardová  upravila interiér nového Aston Martina DB 9, na ktorom jazdil James Bond a zásadne zmenila jeho prístrojovú dosku. Anna Torfsová sa pre zmenu venuje sklu. Každý jej jednoduchý, priam minimalistický sklený experiment, je originál. Thomas Emde bol jedným z prvých nemeckých umelcov, ktorý začal prežarovať mestá dobrým svetlom. Tento dizajnér nasadzuje po Nemecku novú architektonickú latku svetelnými kreáciami pre nákupné centrá, múzeá a banky. Dánska dizajnérka Louise Campbellová rada kombinuje netradičné materiály, napríklad ležadlá z ocele a vlny. Tajomstvo jej úspechu spočíva v nerešpektovaní tradičných hraníc.

Zabudnuté hlasy – Pestré kmene Číny
Jednotka, Sobota, 12:10
Na hranici Číny, Mjanmarska, Laosu a Vietnamu ležia dve málo známe provincie. Žije tu 30 až 55 menšinových skupín, ktoré spolu s väčšinovými Chanmi tvoria veľký národ Číny. Sú to provincie Jün-nan a Kuej-čou. V pohorí Kuej-čou sa začína územie Divých mačiek, národa Miao. Miaovia pochádzajú z národa, ktorý sa preslávil svojou odvahou a statočnosťou, a zvlášť svojou oddanosťou slobode a nezávislosti. Spočiatku boli lovcami a zberačmi, živili sa obrábaním pôdy, ktorú si vyklčovali alebo vypálili. Keď si začali stavať trvalé obydlia, stali sa z nich vynikajúci roľníci, ktorí si navyše v priebehu niekoľkých storočí vypracovali pozoruhodné metódy sadenia a zavlažovania.

Svet umenia: Veda ? la Hollywood – Námorné katastrofy
ČT2, Nedeľa, 12:00
V novom štvordielnom americkom dokumentárnom cykle sa stretneme s najrôznejšími a najzvláštnejšími vynálezmi, aké kedy filmové plátno spoznalo. Dnes sa tvorcovia cyklu zamerajú na vodu. Pozrieme sa, ako zložito vznikali dnes už legendárne scény filmov Titanik, Dobrodružstvo Poseidonu, Priepasť alebo Dokonalá búrka. Vo všetkých týchto prípadoch totiž zďaleka nešlo len o triky alebo kaskadérske výkony – bolo potrebné vymyslieť úplne nové postupy, ktoré sa začali používať aj mimo filmového priemyslu.

.tip .týždňa
Zlatá šedesátá: Stanislav Milota
ČT2, Sobota, 20:00
Žižkovský frajer a samouk, ktorého na kameramanské výslnie vyniesla obrovská pracovitosť a výnimočná predstavivosť. A takisto odvaha: počas invázie v auguste 1968 nakrútil stovky metrov dokumentárneho materiálu, rovnako ako v januári 1969 pri pohrebe Jana Palacha. Odveta v podobe prepustenia z Barrandova a nasledujúce zdravotné problémy jeho profesionálnu dráhu ukončili. Po podpise Charty 77 sa s ňou rozlúčil záznamom bytového predstavenia svojej manželky, herečky Vlasty Chramostovej Zpráva o pohřbívaní v Čechách (1979).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite