Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

Tajnostkársky štát
Okolo výstavby systému elektronického mýta to poriadne smrdí. Pozornosť vzbudila už skutočnosť, že tender vyhrala spoločnosť SkyToll, ktorá predložila najdrahšiu ponuku. Najnovšie prenikli na verejnosť aj informácie, že zmluva s víťazným konzorciom je utajovaná vlastne z popudu štátu. Jednoducho povedané, štát tají podrobnosti toho, ako vynaloží viac ako sedemsto miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov. Štátu, presnejšie tým, ktorí mu dnes vládnu, je takéto tajnostkárstvo trápne, a preto sa najskôr pokúsili hodiť vinu na víťaznú firmu. „Vo zverejnení nám bráni víťaz tendra, ktorý tento súhlas nevydal. Ak médiá túto spoločnosť presvedčia, bude zmluva zverejnená,“ odkázala novinárom hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. Minister dopravy Vážny ich dokonca vyzval, aby text zmluvy získali podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Agentúra SITA sa o to pokúsila. Rozoslala žiadosti na všetky strany, ale nepochodila. Ministerstvo dopravy sa bránilo, že nie je zmluvnou stranou a SkyToll zase tým, že súčasťou zmluvy je klauzula o mlčanlivosti. Až po niekoľkých dňoch priniesol denník SME informácie, ktoré celú vec vyjasnili. Síce nie spôsobom, že by sme sa dozvedeli podrobnosti, za akých systém elektronického výberu mýta vznikne, ale aspoň vieme, kto má hlavný záujem na utajení. „Víťazný subjekt len akceptoval podmienky, ktoré navrhla štátna akciovka Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Je to teda ona, ktorá chcela od začiatku tendra zmluvu utajiť, a nie víťaz súťaže, o čom sa pokúšajú verejnosť presvedčiť vládni činitelia,“ napísal denník Sme. Samotná NDS sa k týmto informáciám nevyjadrila. Vyjadril sa o tom iba hovorca ministerstva dopravy Ľubomír Karásek, podľa ktorého „legálne spôsoby prinútenia NDS, aby zmluvu zverejnila, na strane ministra neexistujú.“ Keďže ministerstvo je stopercentným akcionárom NDS, viacerí právnici a opoziční politici označili takéto vyjadrenie za absurdné. „Ak by sme prijali argumentáciu ministerstva, tak by majetok štátu mohol byť preliaty do akcioviek, ktoré by boli mimo verejnej kontroly,“ povedal pre Sme právnik Peter Wilfling.
Spoločnosť SkyToll založili členovia víťazného konzorcia SanToll- Ibertax. Za SanTollom je francúzska firma Sanef , kto stojí za Ibertaxom nie je známe.
.jm, sita  

Bez rozpočtu
Slovenský rozhlas a Slovenská televízia sú stále bez schváleného rozpočtu. Na zasadnutí Rady SRo sa nezišlo dosť ľudí, aby rozpočet mohol byť schválený. Riaditeľka Zemková si myslí, že Rada robí obštrukcie a neplní si svoju povinnosť. Rada STV zas odmietla prepracovaný krízový variant, ktorý predložil Nižňanského manažment. Televízni radní si napokon myslia, že problémy robí riaditeľ STV.
.eč

Rozlúčka
Stovky občanov sa prišli vo štvrtok rozlúčiť s 12 obeťami tragickej dopravnej nehody pri Polomke na námestie v Bánovciach nad Bebravou. Prišli aj politici a zástupcovia katolíckej i evanjelickej cirkvi. Uctiť obete si prišli aj zástupcovia obce Polomka. Smútiacim príbuzným pomáhal zvládnuť ťažkú situáciu krízový štáb mesta aj intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva SR.
.eč

Schôdzka
HZDS rokovalo so SNS. Na schôdzke, ktorá sa uskutočnila na návrh nacionalistov, sa podľa SME podpredsedníčka SNS Anna Belousovová snažila predsedu HZDS Mečiara presvedčiť, aby obe strany napadli na Ústavnom súde novelu školského zákona. Mečiar totiž niekoľko dní predtým vyhlásil, že podanie SNS jeho poslanci nepodporia. Ani jedna zo strán nemá potrebných 30 poslancov na podpísanie podnetu.
.tg

Doživotia
Krajský súd v Bratislave potrestal údajného šéfa ukrajinsko-slovenskej mafiánskej skupiny Volodymyra Jegorova a jeho troch spoločníkov doživotným väzením. Gang je podľa súdu zodpovedný za viacero vrážd. Proti rozsudku je ešte možné sa odvolať. Na doživotie poslal Špeciálny súd za mreže aj údajného šéfa jednej z mafiánskych skupín na východe Slovenska, Branislava Adamča.
.tg

Šrotovné
Vláda na budúci týždeň rozhodne o tom, aký veľký bude príspevok na kúpu nového auta, ak kupujúci nechá zošrotovať svoje najmenej 10 rokov staré vozidlo, a tiež aká bude cenová hranica, do ktorej bude „šrotovné“ poskytované. Podľa premiéra má ísť o tisíc alebo 1 500 eur a celkovo na to vláda vyčlení 33 miliónov eur (miliardu korún). Koľko ciest by sa za to dalo opraviť, koľko priecestí postaviť a o koľko pridať, povedzme, učiteľom?
.rži



Vladimír Palko/
Predseda Konzervatívnych demokratov Slovenska rozposlal list členom Kresťanskodemokratického hnutia. Žiada ich, aby v prezidentských voľbách podporili kandidáta Františka Mikloška. Zjednotenie sa na jeho podpore môže podľa Palka znamenať oživenie kresťanskej politiky na Slovensku.

Tibor Mikuš/
Už sa zdalo, že si to bývalý člen HZDS a trnavský župan so zakladaním novej strany rozmyslel, ale napokon predsa len čosi vzniká – Nová demokracia. Naozaj sa nedá čas tráviť užitočnejšie ako zakladaním ďalších ministraničiek? Čo tak skúsiť golf, páni?

Pavol Bielik/
Bývalý krajský predseda KDH a starosta Rače Pavol Bielik je vinný z prijímania úplatku. Minulý utorok tak druhýkrát rozhodol Špeciálny súd. Bielika už raz odsúdili na rovnaký trest, ale Najvyšší súd rozsudok zrušil. Teraz bude Najvyšší súd rozhodovať opäť, Bielik sa totiž okamžite odvolal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite