Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mazať nestačí

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

Ešte poriadne nezaschla tlačiarenská čerň na stránkach, kde sme písali o fenoméne Facebook aj o tom, že jedného dňa budú ľudia platiť za to, aby im niekto vymazal ich kade-tade po serveroch zarchivovanú búrlivú virtuálnu minulosť, a už je to tu.

Ešte poriadne nezaschla tlačiarenská čerň na stránkach, kde sme písali o fenoméne Facebook aj o tom, že jedného dňa budú ľudia platiť za to, aby im niekto vymazal ich kade-tade po serveroch zarchivovanú búrlivú virtuálnu minulosť, a už je to tu.

Skraja februára sa na Facebooku v tichosti objavili nové pravidlá používania, ktoré menia práva na všetky informácie, ako sú fotografie, statusy, osobné údaje, histórie chatov a podobne. Facebook si po novom vyhradzoval právo na archivovanie informácií takpovediac navždy, na rozdiel od predošlého pravidla, že s vymazaním účtu nezostala na serveri po užívateľovi ani stopa. Teda, tak to bolo deklarované, netuším, ako reálne fungovalo vymazávanie záložných kópií a či užívateľ skutočne odvšadiaľ zmizol.

O niekoľko dní na zmenu pravidiel upozornil bdelý portál Consumerist.com a tisíce užívateľov si začali ceniť svoje súkromie a zdvihli sa na odpor. Zmenu obhajoval sám tvorca a riaditeľ Mark Zuckerberg. Tvrdil, že aj po vymazaní užívateľa zostávajú jeho informácie uložené u jeho priateľov a práve tu vznikala kontroverzia. Ak sa niekto bez časového vymedzenia delí o svoje informácie s priateľmi prostredníctvom niekoho tretieho, musí najprv dať súhlas na ich „večné“ použitie prostredníkovi, aby ten bol právne krytý a mohol ich legálne sprostredkovať priateľom.
Protesty však neutíchali a o dva dni sa na internetovú stránku vrátili staré pravidlá. Mark Zuckerberg však zdôraznil, že na zmene pravidiel trvá, pretože tie pôvodné nie sú v súlade s platnou legislatívou vo všetkých krajinách, kde sa dnes Facebook používa. Potrebujú vraj iba čas na prepracovanie pravidiel, aby boli zrozumiteľnejšie a spoľahlivo ochraňovali práva prevádzkovateľa i užívateľov. 
Fajn, desiatky tisícov užívateľov z tých 175 miliónov sa aspoň na chvíľku zamyslelo nad tým, čo všetko o sebe ukladajú na server patriaci niekomu tretiemu. A ja si idem rýchlo skopírovať a dobre uložiť niektoré zaujímavé fotočky a vyjadrenia redaktorov .týždňa na Facebooku, pokiaľ si toto neprečítajú a nezačnú rýchlo mazať. Neskoro, chlapci!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite