Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Len tí starí čašníci tam už nie sú

.milan Lasica . .časopis .fenomén

O kaviarňach, ich minulosti a kvalite sme sa rozprávali s hercom a režisérom Milanom Lasicom

O kaviarňach, ich minulosti a kvalite sme sa rozprávali s hercom a režisérom Milanom Lasicom


.prečo chodíte do kaviarne?
Som kaviarenský typ, priam kaviarenský povaľač a myslím si, že kaviareň je súčasť života mestského človeka. Od útlej mladosti sa v kaviarňach cítim dobre, stretávam sa tam s priateľmi, mám tam pracovné schôdzky, skrátka, kaviareň je miesto, bez ktorého by som si ťažko vedel predstaviť svoj život.

.do akých podnikov chodíte najradšej?
Počas môjho života bolo v Bratislave veľmi veľa rôznych kaviarní. Kedysi, ako študent, som pravidelne chodieval do Savoyky a do Luxorky. Potom, koncom šesťdesiatych rokov, som chodieval do kaviarne hotela Devín – denne, dokonca aj dvakrát za deň, teda poobede a po divadle. No a teraz chodím pravidelne do jednej príjemnej kaviarničky Ex libris na Prepoštskej ulici, ktorú vedie pani Šáteková, ktorá tam má aj malú predajňu kníh. To je také veľmi kultivované prostredie, kde sa rád stretávam so známymi a priateľmi.

.hovoríte, že na kávu chodíte od útlej mladosti. Ako sa od tej doby zmenili?

V tých päťdesiatych rokoch doznievala stará doba. V kaviarňach boli ešte noviny na takých drevených rámoch a starí čašníci, ktorých socializmus ešte nijako nepoznamenal, takže sa k štamgastom správali rovnako úctivo ako predtým. Potom sa to menilo. Neskôr, za čias socializmu, tá kaviareň nebola takou exkluzívnou záležitosťou ako predtým a človek sa tam ani necítil tak príjemne. Ale po osemdesiatom deviatom sa to zrazu začalo vracať a odrazu začali tie kaviarne byť takými, akými majú byť. V niektorých sú dokonca aj tie noviny a dokonca sú už aj na tých drevených rámoch. Len tí starí čašníci tam už nie sú.

.ste spokojný so spektrom bratislavských kaviarní?
Myslím si, že Staré mesto je na tom výnimočne dobre. Je ich tu veľmi veľa.

.a čo ich kvalita?
To by som sa neodvážil tvrdiť, pretože všetky nepoznám. Ale keď už hovoríme o kaviarňach, tak samozrejme musíme spomenúť aj kvalitu kávy... (smiech.) Obávam sa, že to je ešte problém. Málokedy narazíte v Bratislave na dobrú, kvalitnú kávu.

.máte obľúbené kaviarne aj v iných mestách?
Ja chodím pravidelne najmä do Prahy. Tam mám niekoľko obľúbených kaviarní – napríklad v hoteli Ambasador na Václavskom námestí, kde aj zvyknem bývať. Ale v okolí Václavského námestia je dosť dobrých kaviarní a niektoré dokonca aj s dobrou kávou.

.nemusí sa Bratislava cítiť ako chudobný príbuzný napríklad v porovnaní s Viedňou?
Tak Viedeň a kaviarne – to je špeciálna kapitola. Ale zaujímavá je aj Budapešť, tam zaviedli kaviarne Turci a dodnes sa tam varí výborná káva. V Budapešti a v Benátkach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite