Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Klaus v

Klaus v Bruseli
Povedz mi, čo si myslíš o Klausovi a ja ti poviem, kto si. Týmito slovami kedysi popredný poľský komentátor Piotr Semka glosoval spory okolo Václava Klausa a nemohol to vyjadriť lepšie. Vo štvrtok 19. februára sa to opäť potvrdilo. Prezident predsedajúcej krajiny EÚ tradične vystupuje na pôde Európskeho parlamentu a už tradične nevzbudí záujem presahujúci Brusel a domáce publikum. V prípade Klausa to bolo inak. Väčší záujem ako to, čo povedal, by však mala vyvolať necivilizovaná reakcia európskych poslancov.
Klausov prejav mal jednoduchú tézu: európska integrácia a členstvo v EÚ alternatívu nemá, jej podoby a formy, naopak, áno. Klaus pripomenul komunistickú minulosť predsedajúcej krajiny, vystúpenie prezidenta Havla na pôde EP, ako aj blížiace sa piate výročie vstupu ČR do EÚ. Úniu nazval „unikátnym a revolučným experimentom“ a celý úvod príhovoru, ktorý tvoril asi tretinu textu, zakončil tvrdením, že za „vývoj v EÚ cítime svoj diel zodpovednosti a práve s týmto vedomím pristupujeme k nášmu predsedníctvu“ a „pre nás vstup do EÚ nemal a nemá alternatívu“. V hlavnej časti svojho prejavu sa český prezident snažil obhajovať štyri základné slobody európskej integrácie a súčasne kritizovať súčasný stav euróspkej integrácie, kde sa kritik jej podoby radikálne vykresľuje ako nepriateľ Európy. „Považovať status quo (..) za navždy nekritizovateľnú dogmu, je omyl,“ povedal. Rovnakým omylom je podľa neho predpoklad „jednej jedinej možnej a správnej budúcnosti vývoja,“ ktorou je ustavičné prehlbovanie integrácie. Podľa Klausa dnešný systém rozhodovania nie je „históriou preverenou a osvedčenou klasickou parlamentnou demokraciou.“ Politická sloboda pre svoju existenciu podľa neho potrebuje možnosť voliť medzi alternatívami a tam, kde takáto možnosť nie je, sloboda neexistuje. Toto bola lekcia komunizmu, ktorú český prezident v Bruseli pripomenul, aby zdôraznil, že „politické alternatívy existovať musia“.
Hoci nič z toho čitateľa .týždňa zrejme nemôže prekvapiť, mnohí poslanci EP reagovali nekultúrne a na prezidenta členskej krajiny vykrikovali, hulákali, gestikulovali či pískali. Nakoniec mnohí z nich na protest s hlukom odišli. Klausovi sa tak po čase opäť podarilo vyvolať užitočnú kontroverziu. Tak, ako sa pred piatimi rokmi, keď sa formovala Európska komisia, ukázalo, že ak má niekto názory ako taliansky profesor Buttiglione, tak viac nemôže byť členom európskeho establishmentu, tak platí, že človek s názormi prezidenta Klausa nemôže byť tým istým establishmentom rešpektovaný a vypočutý. Znamená to jediné, že tak, ako by dnes nemohol byť komisárom Adenauer či de Gasperi, ktorí by mali názory rovnaké ako Buttiglione, tak by eurposlanci pískali de Gaullovi či Churchillovi. A nič na tom nemení ani skutočnosť, že všetci štyria sú často zobrazovaní na chodbách EP.

Nový premiér
Izraelský prezident Peres poveril zostavením novej vlády lídra opozičnej strany Likud Benjamina Netanjahua. Izraelské voľby z 10. februára sa skončili patom: o jedno kreslo zvíťazila centristická Kadima pod vedením Cipi Livni. Tá však, na rozdiel od Netanjahua, nezískala podporu menších strán. Nový premiér, ktorý už kabinet viedol v rokoch 1996 – 1999, má na zostavenie vlády šesť týždňov.
.tg

Radar s otáznikom
Biely dom požiadal Pentagón, aby v rozpočte na budúci rok zoškrtal výdavky na protiraketovú obranu o pätinu, čo sú takmer dve miliardy dolárov. Podľa odborníkov by takéto obmedzenie mohlo spomaliť aj plánovaný radar a protiraketovú základňu v Česku a v Poľsku, ako aj protiraketových zariadení na Aljaške a v Kalifornii. Podľa plánov mali byť európske zariadenia hotové do roku 2013.
.tg

Nárast netolerancie
„My kresťania rešpektujeme Izrael, ale Izrael nerešpektuje nás,“ povedal gréckokatolícky arcibiskup z Izraela Elias Chacour. Katolícki biskupi sa v otvorenom liste adresovanom izraelskej vláde sťažujú na nárast náboženskej netolerancie v Izraeli a zosmiešňovanie Ježiša a Panny Márie v televízii. Televízia aj predseda vládnej komisie pre kultúru sa v reakcii ospravedlnili.
.jd

Fuj, raj!
Koniec daňových rajov by mohol nastať v dohľadnom čase, ak by presadili svoju vôľu štátnici ako Gordon Brown, ale aj Nicolas Sarkozy a Barack Obama. „Svet by mal prijať opatrenia proti tým, ktorí nerešpektujú pravidlá tak ako ostatní,“ frflal britský premiér. Nejaká globálna vláda by daňové raje rýchlo zatrhla... Alebo že by Prime Minister znížil dane doma? In your dreams...
.mg

Vyhral premiér
Oficiálne výsledky irackých provinčných volieb boli zverejnené v piatok minulý týždeň. Víťazom hlasovania, ktoré sa konalo 31. januára, sa stala šiítska aliancia premiéra Núriho al-Malikího. Pre premiéra je to dôležitý moment, nielen preto, že provinčné rady sú v Iraku významné rozhodovacie orgány, ale aj preto, že koncom roka ho čakajú celonárodné voľby. Terajšie víťazstvo zrejme ešte povzbudí a zmobilizuje jeho priaznivcov.
.mg



Šimpanz NYP
Kreslené zviera sa stalo rozbuškou takmer rasových nepokojov. Karikatúra v New York Poste, kde policajti stoja nad šimpanzom a vravia niečo o tom, že na napísanie nového balíčka stimulov treba zohnať niekoho ďalšieho, pobúrila všetkých, ktorí v zvierati začali vidieť prezidenta.

Silvio Berlusconi
sa môže naďalej usmievať, na rozdiel od Davida Millsa, právnika a manžela britskej ministerky Tessy Jowell, ktorého taliansky súd odsúdil na štyri a pol roka väzenia za úplatok pol milióna eur práve od Berlusconiho. Vždy usmiaty Silvio je pokojný a chráni ho imunita.

Hillary Clinton
Americká ministerka zahraničných vecí absolvovala prvú zahraničnú cestu a navštívila Japonsko, Indonéziu, Čínu a Južnú Kóreu, aby ukázala prirority Obamovej zahraničnej politiky. Zároveň pozvala japonského premiéra Taro Asa, aby ako prvý naštívil prezidenta Obamu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite