Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Radiohead

.miroslav Ondřejíček . .časopis .hudba

Nech znie samotný názov Radio_Head Awards akokoľvek nepôvodne, v istom prenesenom význame táto akcia skutočne predstavuje Radiohead hudobných cien na Slovensku.

Nech znie samotný názov Radio_Head Awards akokoľvek nepôvodne, v istom prenesenom význame táto akcia skutočne predstavuje Radiohead hudobných cien na Slovensku.


Po rokoch, keď na Slovensku o úspešnosti hudobných projektov rozhodovali v najlepšom slova zmysle priemerní a navyše televízni poslucháči či tlačenka realizovaná v mene pochybnej hudobnej akadémie, svitá na lepšie časy. Asi najlepšie to vystihol prvý z moderátorskej dvojice celého večera Baláž / Hubinák, keď akciu prirovnal k dvom už spomínaným, Aurelovi a Slávikovi, len s tým rozdielom, že tu pôjde naozaj o hudbu.

.alternatíva_FM
Rádio FM sa počas pár krátkych rokov stalo základom niečoho, čo s troškou zveličenia možno nazývať alternatívou. Ich spôsob selekcie odohraného nezapadá do konceptu rádiového vysielania, ktorého vysneným cieľom je prilákať na úkor hudobnej tuctovosti čo najviac poslucháčov. Nejde o napĺňanie predstáv ziskuchtivých vydavateľov, ako skôr o snahu konkrétnych ľudí posúvať konkrétne, menej známe veci aspoň o kúsok dopredu. Z viac ako stovky oficiálne vydaných albumov za uplynulý rok sa na základe poslucháčskeho hlasovania do užšieho výberu Radio Head Awards (vyhlasuje ju Rádio FM v spolupráci s .týždňom a denníkom SME) dostalo päť finalistov: skupina Amphibios s albumom Secrets (vydavateľstvo Duna), Čisté Tvary a ich Rita Von Anarchia (Wagon Records), Noisecut a BLIIIZKO (Slnko Records), aktuálny album svojského pesničkára Karola Mikloša The Past Of The Future (Deadred/Starcastic) a novinka dua Longital Gloria (Slnko Records). Spomedzi nich potom poslucháči Rádia_FM svojimi SMS-kami určili slovenský album roka 2008.


.naj, naj, naj
Majiteľom trofeje v tvare „klasickej oskarovskej“ sošky, ktorej hlava bola nahradená veľkým rádiom, sa stala kapela Noisecut za svoj album BLIIIZKO. Došlo tým k úsmevnej situácii, keď si cenu prebrala priamo jej autorka, výtvarníčka a zároveň speváčka Noisecut Bet-Maj Sepja, vlastným menom Bety Majerníková. Ako sama povedala, „je rada, že sa šuhaj vracia späť domov“. Okrem hlavnej, poslucháčskej ceny bol odovzdaný ešte jeden „junák“. O jeho držiteľovi rozhodli (v tesnom, neplánovane až trojkolovom) hlasovaní hudobní redaktori Rádia FM, SME a .týždňa. Získal ju zaslúžene širšiemu publiku takmer neznámy, no napriek tomu výnimočný, na nikoho sa nepodobajúci pesničkár Ján Boleslav Kladivo za album Rozhľadňa (Slnko Records). Aké by to boli hudobné ceny, keby nedošlo aj na vyhlásenie najhoršieho albumu. Ten si vzal pod patronát denník SME a jednoznačným víťazom sa stal najnovší album skupiny Desmod. Gratulujeme!

.pridlhá rodinná oslava
Zvolená forma „slávnostného večera“, kopírujúca zabehnuté postupy odovzdávania hudobných cien, určená skôr pre televízne vysielanie (priamy prenos na huste.sk tým rozhodne nemyslím), bola v tomto prípade skôr na škodu. Program trvajúci skoro tri hodiny bol preplnený nekonečným omieľaním upútavky prezentujúcej päticu nominovaných, kapely hrajúce živé vystúpenia sa na pódiu striedali ako na bežiacom páse, bez možnosti vychutnávať atmosféru koncertu pred čoraz viac driemajúcim publikom. Ak to celé malo pôsobiť ako „rodinná“ akcia FM-ka, tak to tak nepôsobilo.
Predstavou, ba až prianím organizátorov bolo, aby si každá vystupujúca kapela na tento večer pripravila, ak už nie niečo špeciálne, tak aspoň niečo úplne nové. Nápad dobrý, realizácia problematická. Za zmienku stojí hlavne cover verzia Crazy (Gnarls Barkley) v podaní Billy Barman & Youcoco, na ústnej harmonike Ericha Boboša Procházku postavená nová skladba od Čistých Tvarov alebo spolupráca Lyrika H z Modrých Hôr s drum 'n' basovým Dj Lixxom a elektronickým laptopistom Foolkom. Ostatní účinkujúci, ako napríklad indie gitaroví Lavagance, The Uniques či prizvaní grungeoví Briti Magpie ostali v tieni svojich škatuliek, aj keď by veľmi chceli byť niekde nad nimi. The Swan Bride predviedli nevýraznú novinku podopretú trojicou ženských vokalistiek, z ktorých minimálne jedna, tá najhlasnejšia, bola intonačne úplne mimo. Do rovnakej kategórie možno zaradiť aj bezduchý duet gitarových Talkshow (ten vztýčený prostredník na konci vášho vystúpenia bol vďakou za potlesk prítomných?) s petržalskými hip-hopermi H16, ako aj záverečné vystúpenie dajúce dokopy Isobutane so stále rovnako hrajúcim Longitalom, pre autora týchto riadkov stále nepresvedčivým.
Zákulisné a iné rozhovory lokalizované v klube Radosť pod taktovkou Ega, priniesli spletitú škálu zväčša smrteľne vážnych odpovedí všetkých nominovaných, niektorých z účinkujúcich, zástupcov nezávislých vydavateľov (Slnko Records, Deadred, Starcastic). Na odľahčenie situácie sa k slovu  dostala aj „nevlastná dcéra Daniela Baláža“ Alžbeta, a.k.a Juraj Péč z Čistých Tvarov. Okrem toho bolo možné zhliadnuť samostatné bloky venované mladým začínajúcim kapelám, čo to sme sa dozvedeli aj o fungovaní obyčajných raperov, svoje na tému underground povedal jeden z ocenených, Ján Boleslav Kladivo, aby napokon v časti o elektronickej hudbe prehovoril drum & bassový producent L Plus.

.na tenkom ľade
Rádio FM robí pre slovenskú hudbu veľmi veľa, o tom niet pochýb. Vytvára priestor, ktorý, ako správne poznamenal Karol Mikloš, predtým skrátka nebol, a tak je to dobré. Tlieskam, držím palce, ďakujem a na koniec sa aj trochu obávam, čo bude ďalej. Nemožno sa tváriť, že skupina ľudí, ktorá tvorí gro poslucháčov FM-ka je nejaká obzvlášť početná. Počúvanosť rekordy neláme a ani lámať nebude. Fanúšikovské nadšenie, bez pochýb prítomné na odovzdávaní RHA 08, je postavené na tenkom ľade. Ostáva dúfať, že ak neprimrzne, nech sa aspoň neoteplí.

Autor je redaktor exitmusic.org
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite