Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediálna novinka – Rada TASR

.veronika Folentová . .časopis .ostatné

Parlament minulý týždeň rozhodol o členoch správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Je to prvý pokus urobiť z pološtátnej agentúry verejnoprávnu.

Parlament minulý týždeň rozhodol o členoch správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Je to prvý pokus urobiť z pološtátnej agentúry verejnoprávnu.


Poslanci zvolili do Rady TASR štyroch odborníkov z oblasti ekonómie, žurnalistiky, informatiky a práva. Vyberalo sa len z ôsmich kandidátov. Dvoch zo súťaže ešte pred hlasovaním vylúčilo ich nedostatočné vzdelanie. „Išlo o prvú voľbu do orgánov TASR po jej premene na verejnoprávnu inštitúciu. Možno práve preto bolo navrhnutých pomerne málo kandidátov. Napriek tomu si myslím, že sme zvolili dobre, že členovia rady sú odborníci a zároveň budú nestranní a apolitickí,“ povedal o voľbách do rady poslanec Tomáš Galbavý, člen mediálneho výboru.

Kritériá na voľbu jednotlivých členov sa líšili od volieb členov do iných správnych rád (Slovenská televízia a Slovenský rozhlas). „Oproti existujúcim radám ide o radu menšiu, efektívnejšiu a profesionálnejšiu. Rada TASR bude mať len päť členov (STV a SRo má po 15, a ešte aj dozornú komisiu), požiadavky na členov sú profesijne presne dané, v iných radách môže byť hocikto. Len nemôže mať konflikt záujmov, čiže pracovať v inom médiu, člen rady musí mať päťročnú odbornú a trojročnú riadiacu prax v danej oblasti. Práve riadiaca prax je významná, aby v radách neboli ľudia, ktorí nemajú ani najmenšiu predstavu, ako sa riadi firma, nehovoriac o riadení veľkých spoločností,“ hovorí o novej rade Vladimír Puchala, riaditeľ stratégie TASR.
Okrem oblastí, v ktorých musia jednotliví členovia pôsobiť, definuje zákon aj ich spôsobilosť na označenie „odborník“. Popri bezúhonnosti, ktorá je spoločnou podmienkou na získanie postu vo všetkých radách vo verejnoprávnych médiách, musí mať kandidát na člena v rade TASR vzdelanie druhého stupňa v danom odbore. Svoju odbornú prax musí vykonávať najmenej päť rokov a tri roky musí byť vo svojom odbore v riadiacej pozícii. „Aby nenastal konflikt záujmov, člen správnej rady nesmie podnikať v oblasti periodickej tlače, elektronických médií a retransmisie, reklamy, ani v inej tlačovej agentúre,” dopĺňa kritériá Galbavý. Definovaním vlastností možných členov by sa mali obmedziť nezmyselné nominácie členov rád vo verejnoprávnych médiách, ktorí sú dosadzovaní len pre stranícke dôvody. „V súčasnosti sa v parlamente udomácnilo pravidlo „víťaz berie všetko“ – a uplatňuje sa najmä pri voľbách členov mediálnych rád (Rady STV a Rady SRo), kde sa odmietajú všetci kandidáti, ktorí nie sú „politicky blízki“ stranám vládnej koalície,“ hovorí Tomáš Galbavý.
Štyrmi členmi rady TASR sa stali bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár, ktorého okrem SNS ako navrhovateľa podporil aj Slovenský syndikát novinárov. Ten  navrhol aj odborníka v oblasti žurnalistiky – Jána Sanda, vedúceho Katedry žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK. Za právnikov bude v rade Boris Chovanec z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Za oblasť informačných technológii bude v rade Peter Alakša, ktorého navrhlo občianske združenie OKNO. Alekša je v súčasnosti radcom stratégie generálneho riaditeľa spoločnosti Towercom. Posledného člena zvolia zamestnanci TASR do konca februára. „Zvolený bude ten, ktorý získa najviac hlasov ostatných zamestnancov,“ povedal Puchala.
 
Autorka je študentka žurnalistiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite