Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Parlament o fajčeníNárodná rada Slovenskej republiky rokovala o obmedzení fajčenia v reštauráciách, baroch a pohostinstvách.

Parlament o fajčení
Národná rada Slovenskej republiky rokovala o obmedzení fajčenia v reštauráciách, baroch a pohostinstvách. Pôvodný návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, o ktorej parlament rozhoduje, by umožnil fajčenie v oddelených častiach barov a reštaurácií. Do zákona sa dostala povinnosť stavebne oddeliť minimálne polovicu z plochy reštaurácie pre tých, čo nechcú dýchať cigaretový dym.
K argumentom, ktoré majú zdôvodniť toto i iné obmedzenia v zákone, patrí nárast počtu fajčiacich detí. Najväčšia skupina ľudí začína s fajčením pred 15. rokom života. Narastá však aj počet detí do desať rokov, ktoré už majú skúsenosť s fajčením. Na Slovensku v súčasnosti fajčí približne 38 % populácie a priemerná ročná spotreba cigariet na dospelého človeka je
2 360 kusov, čo sa, napríklad podľa europoslanca Miroslava Mikoláška, podpisuje na tom, že na Slovensku je každý rok zistených približne 2 500 nových prípadov rakoviny pľúc, ktorá je dnes celosvetovo najčastejším typom rakoviny a aj najčastejšou príčinou smrti na rakovinu. Podľa Mikoláška, ktorého citoval denník SME, ochrana nefajčiarov nespočíva len v tom, že nebudú nechcene musieť dýchať cigaretový dym, ale aj v tom, že sa nebudú musieť nedobrovoľne skladať na liečbu tých, čo si dobrovoľne ničia zdravie.
Poslanci budú o zákone hlasovať tento týždeň. Musia si vybrať medzi tromi možnosťami.  Ministerstvo zdravotníctva chce fajčiarske časti stavebne oddeliť, poslanec Peter Pelegrini zo Smeru presadzuje budovanie stien iba tam, kde sa podáva jedlo a Tatiana Rosová z SDKÚ navrhuje úplný zákaz fajčenia v podnikoch. K téme sa vyjadrili pre SME aj prezidentskí kandidáti. Ivan Gašparovič je vraj „pripravený podporiť každý zákon, ktorý je v prospech zdravia občanov.“ Iveta Radičová by podpísala zákon, „ktorým nefajčiari prestanú byť obťažovaní dymom z cigariet v reštauráciách a baroch. Ak tam však bude vyhradený uzavretý priestor len pre fajčiarov, nech tam fajčia.“ František Mikloško by zákon o úplnom zákaze vrátil a riešenie vidí v oddelených priestoroch pre nefajčiarov a fajčiarov.
Otázka znie, či by nebolo dobré, ak prejdú oddelené priestory pre fajčiarov a nefajčiarov, vybudovať oddelené priestory pre tých, ktorí chcú obmedzovať nakladanie s vlastným majetkom a tých, ktorí ho chcú ponechať v rukách majiteľov. Alebo také právo už na Slovensku neexistuje?
.tg

Výzva a kňazi
V médiách sa objavila výzva siedmich kňazov z Bratislavy, aby KDH zrušilo odporúčanie voliť v prezidentských voľbách Ivetu Radičovú a prijalo oficiálne odporúčanie voliť Františka Mikloška. Kňazom sa nepáči, že sa KDH prihlásilo k liberálnej kandidátke. Pod výzvou sa neskôr na internete objavili aj mená ďalších kňazov, z ktorých viacerí však o svojom „podpísaní“ nič nevedeli.
.eč

Zrušené súdy
Ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi sa v parlamente podarilo presadiť zrušenie vojenských súdov. Obvodné vojenské súdy v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove a Vyšší vojenský súd v Trenčíne, ktoré sa zaoberali trestnými činmi vojakov, sa od apríla zlúčia s civilnými súdmi. Ministerstvo zdôvodnilo zánik týchto súdov ich nedostatočným vyťažením. 
.jm

Tabuľa Husákovi
Do mája by sa mala v bratislavskej Dúbravke objaviť pamätná tabuľa Gustávovi Husákovi. Osadia ju na budove miestneho úradu. Rozhodli o tom miestni poslanci, s týmto nápadom prišiel komunista Jozef Artim. Petíciu proti tabuli podpísalo 1 200 ľudí. Starosta Ján Sandtner (nezávislý) vyhlásil, že Husák síce bol kontroverzná postava, ale výrazne sa zaslúžil o rozvoj Dúbravky.
.eč

Úradnícke priority
Nový minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má za sebou prvú oficiálnu cestu do Prahy, ako aj predstavenie svojich priorít. Chce lákať investorov, vyhýbať sa domácim politickým sporom, a teda ustupovať SNS a vonku robiť mäkkú proamerickú politiku, lojálnu k Bruselu. Inými slovami, presne to, čo Fico potrebuje. Skutočná zahraničná politika sa bude naďalej robiť na úrade vlády.
.jd

Tretí balíček
V poradí už tretí balíček opatrení, ktorými chce vláda zmierňovať dôsledky ekonomickej krízy, minulý týždeň schválil v krátenom konaní a čiastočne aj s podporou opozície parlament. Najdôležitejšie sú dve opatrenia: zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane z príjmu fyzických osôb (to už pred pár mesiacmi neúspešne navrhovala opozícia) a snaha urýchliť spustenie budovania diaľnic formou súkromno-verejného partnerstva (PPP).
.rži



František Blanárik
Minulosť šéfa Národného bezpečnostného úradu sa preverovať nebude. Výbor NR SR  pre kontrolu NBÚ sa  rozhodol, že Blanárikova spolupráca s komunistickou kontrarozviedkou sa nedá potvrdiť ani vyvrátiť. Opoziční poslanci sú nespokojní a odporúčajú mu, aby si dal urobiť novú bezpečnostnú previerku. 

Mária Sabolová
Podpredsedníčka KDH chce, aby jej stranícky kolega Lipšic odstúpil z funkcie podpredsedu strany. V liste straníkom ho kritizovala za jeho vyhlásenia o kupovaní poslancov v minulom volebnom období. KDH je pred snemom a aktivizujú sa aj politici, ktorí doteraz veľa vody nenamútili.

Boris Zala
Poslanec Smeru zobral svoju prípravu na europoslaneckú kariéru vážne. Od decembra je na jazykovom kurze v Oxforde. Zároveň však poberá aj plat poslanca NR SR. Rozzúrilo to dokonca aj premiéra Fica, ktorý v čase finančnej krízy nemá pre školáka Zalu pochopenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite