Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .ostatné

TELETIPY 16. 02. 2009 – 22. 02. 2009 (8. týždeň)

TELETIPY 16. 02. 2009 – 22. 02. 2009 (8. týždeň)

.teletipy .filmy:

Všetkým sa vodí dobre (dráma, Franc./Tal., 1990)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Matteo Scuro trávi pokojné dni na rodnej Sicílii spomienkami na minulosť. Pravidelne navštevuje hrob milovanej manželky a túži po tom, aby bolo všetko tak, ako za starých čias, keď stála po jeho boku a všetkých päť detí mal ešte doma. Keď si ani jedno z detí nedokáže nájsť čas, aby uniklo z hektického života na návštevu k otcovi, rozhodne sa Matteo, že im pripraví prekvapenie. Prvýkrát vo svojom živote opustí Sicíliu a vydá sa na cestu. Jeho putovanie ho privedie nielen k hlbšiemu poznaniu vlastných detí, ale aj k spoznaniu súčasného Talianska. Príbeh režiséra Giuseppeho Tornatoreho o krehkosti rodinných pút, o samote a vykorenenosti.

Bez svedkov (komorná dráma, Sovietsky zväz, 1983)
Dvojka, Utorok, 22:10
Pôsobivá komorná dráma popredného ruského režiséra Nikitu Michalkova rozpráva o vzťahu bývalých manželov. Muž, ktorý sa medzičasom opäť oženil, prichádza v podguráženej nálade na návštevu bývalej manželky a zisťuje, že aj ona plánuje ďalšiu svadbu. Dlhý rozhovor vyjaví kruté pravdy o ich minulosti a vzťahu a zároveň muž zisťuje, že sa jeho bývalá manželka ide vydať za chlapa, od ktorého je on závislý. Herecký koncert Michaila Uljanova a Iriny Kupčenkovej získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve cenu FIPRESCI.

Krásná hašteřilka – Divertimento (dráma, Francúzsko, 1990)
ČT2, Streda, 00:45
Maliar Nicolas a jeho krásna priateľka Marianne sa vo vidieckom sídle stretávajú so slávnym výtvarníkom Frenhoferom, ktorého Nicolas obdivuje. Umelec však akoby so svojou starobou vzdal zápas o majstrovské dielo, o umelecké snaženie. Krásna Marianne ho však zaujme natoľko, že má odrazu chuť namaľovať podľa nej obraz Krásná hašteřilka, inšpirovaný postavou kurtizány zo sedemnásteho storočia. Samotná tvorba, sebavyjadrenie a nachádzanie témy aj inšpirácie zmení prácu na obraze na šialený zápas o majstrovské dielo, teda o seba samého. Film Jacquesa Rivetta má dve verzie – štvorhodinovú a túto kratšiu, ktorá je vďaka novým záberom samostatným dielom.

A tou nocí nevidím ani jednu hvězdu (dráma, SRN, 2005)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Pozoruhodnú snímku o slávnej českej spisovateľke Božene Němcovej nakrútila nemecká režisérka Dagmar Knöpfelová, ktorú na dielo inšpirovala súkromná korešpondencia tejto jedinečnej a krásnej ženy s pohnutým osudom. Podľa posledných listov, ktoré adresovala z Litomyšle svojim priateľom a deťom, tak vznikol netypický surový životopisný film, v ktorom sa hlavnej úlohy ujala nemecká herečka Corinna Harfouchová, zatiaľ čo v ďalších úlohách sa objavia známe české tváre. Režisérka objavuje nový, moderný pohľad na Němcovú ako na svetovú osobnosť a prototyp silnej tvorivej osobnosti, bojujúcej proti spoločenským konvenciám, ľudskej malosti a niekedy aj sama proti sebe.

Dieťa (dráma, Belg./Franc., 2005)
Dvojka, Piatok, 23:05
Bruno a Sonia sú mladí a bezstarostní, žijú zo dňa na deň z podpory a drobných krádeží. Aj keď sa im narodí dieťa, Bruno má plnú hlavu kšeftov, a tak novonarodenú príťaž premení na výnosný obchod a predá ho na nelegálnu adopciu – veď dieťa si môžu splodiť nové, ale peniaze potrebujú teraz. Nechápe zdesenie Sonie, ale na jej naliehanie sa podujme od podsvetia dieťa získať späť za dvojnásobnú sumu. Film režisérskeho tandemu bratov Dardennovcov nekompromisne autentickým spôsobom vykresľuje drsne obyčajných hrdinov v zlomových okamihoch ich života bez toho, aby nad nimi vynášal morálne súdy alebo ponúkal jednoduché riešenia.

Insomnia (krimitriler, USA/Kanada, 2002)
ČT1, Sobota, 23:05
Skúsený veterán losangelskej polície Will Dormer prichádza do malého aljašského mestečka, aby vyšetril brutálnu vraždu sedemnásťročnej dievčiny. Netuší, že vražda je len súčasťou čudného plánu. Pri vyšetrovaní Will nešťastnou náhodou zabije svojho parťáka Hapa. Zabitie zatají a všetko naaranžuje ako vraždu. Netuší však, že existuje svedok. Vydieranie a neschopnosť zvyknúť si na polárny deň ho tak pripravia o spánok... Kriminálny triler zručného režiséra Christophera Nolana je remakom rovnomenného nórskeho filmu z roku 1997. Brilantne vystavaný príbeh je psychologickou štúdiou vyšetrovateľa, posadnutého vlastnou prácou a trpiaceho výčitkami svedomia pre vlastnú chybu.

Nesnesitelná lehkost bytí (dráma, USA, 1988)
ČT2, Nedeľa, 22:25
Adaptácia jedného z najvýznamnejších románov českého spisovateľa Milana Kunderu osciluje medzi osobnými problémami hrdnov a ich vzájomných vzťahov, rovnako ako aj pokusom prežiť v diktatúre, ktorá nasledovala po okupácii Československa. Príbeh milostného trojuholníka sa odohráva v Prahe na pozadí udalostí roku 1968.  Lekár Tomáš žije v uvoľnenom vzťahu so Sabrinou. Z jednej cesty na vidiek si privedie mladú dievčinu Terezu, ktorá sa k nemu nasťahuje a s ktorou sa ožení. Ani potom sa Tomáš nevzdáva svojich sexuálnych výbojov. Udalosti „Pražskej jari“ však všetkým zmenia život...

.tip .týždňa

Amadeus (dráma, USA, 1984)
ČT1, Pondelok, 22:35
Český režisér Miloš Forman našiel počas svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase jedinečného jedinca s predstaviteľmi politickej a inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petera Shaffera Amadeus, ktorá sa od svojho uvedenia v roku 1981 stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nedokáže uniesť ťažobu závisti a vlastnej priemernosti. Práve Salieri je, napriek názvu filmu, hlavným hrdinom divadelného aj filmového príbehu. Formanovi sa podarilo nakrútiť výnimočné filmové dielo, ktoré zaznamenalo neočakávaný divácky úspech.


.teletipy  .dokumenty:

Súboj vojvodcov: Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
ČT2, Pondelok, 20:00
Krátko po svitaní dňa D, 6. júna 1944, zasiahlo nemecké obranné postavenie v Normandii masívne námorné a letecké bombardovanie. Pod ochranou delostreleckej priehrady vyrazili k brehu tisícky spojeneckých vojakov. Operácia Overlord, spojenecká invázia do Francúzska, sa začala. Bola to veľmi riskantná stávka. Roky príprav na túto rozhodujúcu bitku mohli priniesť víťazstvo – alebo sa skončiť rýchlou katastrofou. Bitka o pláže Normandie mala rozhodnúť, či sa Spojencom podarí urobiť dôležitý prvý krok na obsadenie Európy. V tomto osudnom súboji sa stretol vrchný veliteľ spojeneckých síl generál Dwight Eisenhower a veliteľ nemeckej obrany, poľný maršál Gerd von Rundstedt.

Medzinárodný terorizmus po roku 1945: Raný izraelský terorizmus
Dvojka, Utorok, 18:00
Seriál skúma motívy a metódy teroristických útokov, ktoré otriasli svetom od roku 1945. Sleduje  skupiny, ktoré sa za útokmi skrývajú, ich históriu, vodcov a vývoj, akým sa niektoré z týchto skupín zmenili na legitímne politické strany. Dvadsiaty druhý júl 1946, Jeruzalem. Hotel Kráľ Dávid práve spustošila obrovská bomba, ktorá zabila  aj veľký počet ľudí. V hoteli je umiestnené hlavné ústredie Britskej správy v Palestíne. No Židia chcú vyhnať Britov preč a založiť tu svoju vlastnú vlasť – Izrael. A niektorí z nich sú odhodlaní ísť za dosiahnutím svojho cieľa až do krajnosti, i za cenu masakru nevinných ľudí. Väčšinu z deväťdesiatjeden mŕtvych obetí výbuchu tvorili civilisti...

Magická osmička: Kto vyhral vo februári 1948 (1/4)
Dvojka, Streda, 20:05
Dokumentárny film sa pokúsi objektívne zhodnotiť všetky významné momenty, ktoré viedli k dejinným obratom a zvratom nielen u nás na Slovensku, ale aj v Čechách, resp. aj v krajinách strednej a východnej Európy po skončení II. svetovej vojny. Vo filme sa tvorcovia pokúsili analyzovať spoločenské a politické udalosti, ktoré vyvrcholili vo februári 1948, keď sa moci chopili komunisti a postupne krok za krokom začali „budovať" totalitný režim, nazývaný v tejto fáze tzv. ľudová demokracia. Aby divák pochopil všetky súvislosti a dôsledky nastolenia diktatúry proletariátu, bude potrebný aj exkurz do roku 1944...

Denník medveďov (1/3)
Dvojka, Štvrtok, 20:05
Do troch lokalít Severnej Ameriky, ktoré sú najvhodnejšie na pozorovanie medveďov, vycestovali tri skupiny skúsených prírodovedcov a ochrancov prírody. Ich úlohou bolo nájsť typických reprezentantov sveta medveďov a nahliadnuť do ich súkromia. Baribal čierny, medveď hnedý – kodiak a biely (polárny) medveď sú na pohľad milí chlpáči, ktorí však vedia byť nebezpeční aj pre človeka. Ojedinelé zábery z ich každodenného života nám priblížia skutočný spôsob ich stravovania, vzťahu k opačnému pohlaviu, k mláďatám i ľuďom a spôsob, ako sa správajú v boji o prežitie v nehostinnej severskej lokalite.

Zázračná planéta: Zem ako snehová guľa
ČT2, Piatok, 20:00
Pred miliardami rokov bola celá zem pokrytá ľadom. Pri pohľade z vesmíru musela táto obrovská snehová guľa vyzerať ako mŕtva planéta. Teplota na jej povrchu sa pohybovala okolo mínus 50 stupňov Celzia. Súš bola pokrytá veľmi silnou vrstvou ľadu – podobne ako dnešná Antarktída. Dokonca aj celý svetový oceán bol zamrznutý, a to až do hĺbky 1 000 metrov. Tieto obdobia globálneho zaľadnenia trvali milióny rokov a viedli takmer k totálnemu vyhynutiu všetkých mikroskopických foriem života, ktoré sa na zemi vyvinuli. Keď sa ľady roztopili, naša planéta vstúpila do fázy intenzívneho globálneho otepľovania, počas ktorého teplota vzrástla až na plus 50 stupňov Celzia.

Kto ma naučí pol znaku
Dvojka, Sobota, 20:00
Od päťdesiatych rokov minulého storočia bolo na základe Dohody o kultúrnej spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Vietnamom každoročne poskytovaných niekoľko desiatok štipendií na československých vysokých školách. Neskôr mnohí Vietnamci prichádzali na odborné učilištia a následne pracovali v priemyselných podnikoch. Po roku 1989 sa táto spolupráca prerušila. Bývalí študenti a učni doteraz spomínajú na svojich učiteľov a pobyt v Československu, vďaka ktorému získali vzdelanie a kvalifikáciu v dobách, keď na väčšinu ich spoluobčanov dopadali následky vojen s Francúzskom a Američanmi.

Balapan, krídla Altaja
Dvojka, Nedeľa, 17:20
V údolí Deloun v západnom Mongolsku sa Šeik Pawli snaží ochrániť svoje stádo oviec a kôz pred hladnými vlkmi. Pawli je jedným z posledných cvičiteľov orlov Altaja. Učí orly poľovať a chrániť svoju rodinu pred nástrahami stepi, tak ako to robili jeho predkovia. Zároveň odovzdáva svoje vedomosti a skúsenosti ďalej. Teraz je na rade jeho synovec Khoda... Sám si musí chytiť a vycvičiť mladého orla Balapana. Zaujímavý francúzsky dokument priblíži cvičenie operených dravcov a náročný život v mongolskej stepi.

 .tip .týždňa

Miznúca láska
ČT2, Streda, 23:10
Silvana vlastní agentúru „Priateľstvo a láska”. Pokúša sa hľadať vhodný protiklad k osamelým ženám či mužom. Je to náročná práca s ľudskou dušou, zavretými srdciami, zlozvykmi, rituálmi a neposlednom rade s vekom a vzhľadom adeptov na nový vzťah. Prítomnosť kameramanov napríklad pri telefonických rozhovoroch na oboch stranách je veľmi zaujímavá. Rozpolený obraz nám ponúka meniace sa výrazy v tvárach našich protagonistov. Dokument nie je o Silvane, ktorá má už skúsenosti, ale o tých, ktorí to ešte chcú skúsiť vo dvojici. Nemajú to ľahké.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite