Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som Náco štiavnický

. .časopis .týždeň doma

Rozhovor s investorom päťhviezdičkového hotela v Banskej Štiavnici, historikom Milanom Augustínom,o kongresovej turistike v meste na zozname UNESCO.

Rozhovor s investorom päťhviezdičkového hotela v Banskej Štiavnici, historikom Milanom Augustínom,
o kongresovej turistike v meste na zozname UNESCO.


.ako ste to mysleli, keď ste mi pri prvom telefonáte vraveli, že zaplatíte stotisíc a mladí štiavnickí aktivisti budú mať problém chodiť po ulici.
(Smiech.) Nazvime to skratovou reakciou. Tí mladí ľudia sú naivní. Nemali sa kde učiť, dvadsať rokov je tu bezradnosť.

.prosím?
Vedia chatovať, vedia slušne po anglicky, čo beriem, ale nikto ich nenaučil komparačnému mysleniu, systému algebraických rovníc, že zoberiete dve rovnice a do tretej dosadíte.

.čo máte proti členom Spolku Banskej Štiavnice ´91, ktorí jediní vystupujú proti hotelu?
Škodia a prekážajú mi. Mám banícku a strojnícku priemyslovku, sedem a pol roka odfáraných, poznám Štiavnicu do hĺbky 400 metrov, v Novej šachte až po 850 metrov. Fungoval som vo funkcii zástupcu hlavného mechanika, som podpredseda baníckeho spolku. Pre mňa je Štiavnica epicentrum. Robil som tam na pamiatkovej správe, som spoluzakladateľ projektového ústavu na obnovu pamiatok. Robil som prvý prieskum Trojičného námestia. Bol som ako nestraník prvý riaditeľ v rezorte kultúry. Pezlár a Válek sa kvôli mne pohádali, lebo prišiel nejaký nímand do Bratislavy. V roku 1985 som vyhodil chmuľov, ktorí nechceli pracovať.

.prečo ste sa ako historik rozhodli pre developerskú akciu, miliardový hotel?
Banská Štiavnica leží v strede Slovenska. V 13. storočí medzi Parížom a Bagdadom išla cesta cez Štiavnicu. Až do polovice 15. storočia najviac zlata vyťaženého v Európe pochádzalo odtiaľ.

.dnes sa tam však zlato neťaží a do mesta nevedie ani jedna poriadna cesta.
Súhlasím. Mám zámer päťhviezdičkového hotela, lebo lacnejší nemá zmysel.

.prečo?
Bratislava nemá opodstatnenosť takého hotela, pretože je predmestím Viedne. Ale ak chcem vidieť strednú Európu z pozície Japoncov, Číňanov, Taiwančanov...


.tak pôjdem do Budapešti alebo do Krakova.
Ale čo leží medzi týmito mestami?

.čo ich však okrem hotela pritiahne do Štiavnice, ktorá je, žiaľ, stále v dosť zanedbanom stave?
Ja som bol deväť rokov tajomníkom šéfa Svetového kongresu Slovákov Lea Danihelsa, ktorý mal niekoľko hotelov v Las Vegas. On chcel pomôcť Slovensku. Povedal, že kúpi bratislavský hotel Kyjev a urobí tam centrum ako v Las Vegas. Pretože ani vo Viedni to nefunguje, v Budapešti to skrachovalo a Bratislava sa háda s Piešťanmi. Ale gambling je o niečom inom. Keď si kúpite letenku z New Yorku do Las Vegas, zaplatíte 650 dolárov. Ale keď idete cez spoločnosť, ktorá vám zabezpečí návštevu herní, tak ju dostanete za sto dolárov. A za sto dolárov máte ubytovanie.

.chýba však Štiavnici práve päťhviezdičkový hotel s kasínom?
Tomuto mestu chýba toľko vecí... Dnes je svet o znalostnej ekonomike. Japonci robia zájazdy do Európy s tým, že všade fotografujú, aby povedali šéfom, kde boli a čo je zaujímavé v prospech firmy. Potom im preplatia väčšiu časť nákladov. Fór je v tom, že takýto zájazd stojí zhruba desaťtisíc dolárov, plné jumbo, dve medzipristátia, z toho jedno môže byť na Troch duboch a odvezú sa do Banskej Štiavnice.

.kto sú vaši tajuplní izraelskí investori?
Izraelčania si sami vykradli svoju ekonomiku. Majú teraz veľa vlastných problémov a váhajú.

.v súvislosti s krízou?
Nie, pre Štiavničanov. Štyri roky sme s nimi bojovali.

.už však máte vybavené stavebné povolenie, tak vám nič nebráni začať.
Veď vysvetľujem Štiavničanom prínosy. Toto mesto dnes nemá žiadny systém obživy. Tam zdochol pes. V hoteli bude 120 pracovných miest. Je tam plánované medzinárodné kasíno, ktoré päť rokov môže byť stratové, ostatní mu to zaplatia.

.jadro financií teda bude od izraelských partnerov?
Už nie, ani zo Slovenska. To sú zahraničné financie, zatiaľ o tom nebudem hovoriť. Izraelčania z toho vlani odišli. V decembri sa epopeja s nimi skončila. Došla im trpezlivosť s tým, že sa štyri roky „drbeme“ so stavebným povolením. Prišla vojna v Izraeli a kríza, tak riešia svoje veci, nie nejakého Slováčika.

.najväčším problémom zámeru je archeologická lokalita kláštora. Odborníci hovoria, že hotel ju ohrozí, že sa ocitne v jeho garáži.
Nie je to pravda, kláštor bude vo vstupnej hale, na betónovej škrupine.

.nič také sa ešte na Slovensku nerobilo, je to riskantné.
No a? Predražuje to stavbu hotela o 70 miliónov korún. Inak, ide o základy kláštora z roku 1756.

.ako to? Ešte Gojdič to vo výskume definoval ako 13. storočie.
Ale choďte niekam, Ivan je môj bývalý kolega... 13. storočie je iba časť základov medzi cestou a kostolom, vedľa je jadro z roku 1756. Máme kompletný výkres, nachádza sa v Budapešti.

.je možné, že sa celý projekt zastaví?
Nemyslím si. Dobrý projekt sa vždy kúpi a predá.

.mnohí sa pýtajú, či fungujete ako medzičlánok, ktorý vybaví stavebné povolenie, a potom to dobre „strelí“.
Sľubujem, že nie. Ja som už na to starý, nepotrebujem zarobiť. Ja som Náco štiavnický, ktorý chce tomu mestu pomôcť. Napísal som zo dvadsať kníh, teším sa zo života. Ja už nemám chuť nikomu robiť zle.

.hotel je však kontroverzná stavba. Do parížskej centrály UNESCO preň na vysvetlenie predvolali riaditeľku Pamiatkového úradu SR Katarínu Kosovú.
To sú také rozprávky... Pani Vošková and company zo Spolku napísali podnet do UNESCO. Akurát zabudli, že šéf tejto organizácie, Japonec, nedávno fáral v Štiavnici. Ja som sa naštval, poslal som mu jednu knihu a povedal, nech to dá objektívne zhodnotiť na ministerstve kultúry v Bratislave. Šéf sekcie Lenhart, ktorý potom prišiel o svoje ostrohy, začal do toho zbytočne hovoriť.

.podľa viacerých medzinárodných dohovorov by sa však malo UNESCO vopred vyjadrovať k veľkým investičným zámerom v lokalitách svetového dedičstva.
Nikto zo Slovenska im to nedal na pripomienkovanie. Mal to urobiť Pamiatkový úrad, nie ja.

.neobávali sa vás? Údajne tvrdíte, aké máte kontakty na najvyšších miestach.
A čo? Mladý muž, nebláznite.

.riaditeľ krajských pamiatkarov v Bystrici vstúpil radšej do SMER-u.
Ale no. Ešte SMER neexistoval a ja som bol svedkom na svadbe Mira Číža.

.viete o tom, že zámer hotela kritizovali aj pamiatková a archeologická rada na ministerstve?
To bolo naivné. Vlani som obhájil PhD. z archeológie. Teraz mi robia problémy, ale mám stavebné povolenie. Keď donesiem miliardu, môžem zajtra stavať a všetci mi môžu zakývať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite