Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec hriechov a bobrov

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

Aj keď najnovšia verzia Oxfordského slovníka pre mládež (Oxford Junior Dictionary) je už vyše roka na trhu, až teraz sa britskými médiami prevalila diskusia o

Aj keď najnovšia verzia Oxfordského slovníka pre mládež (Oxford Junior Dictionary) je už vyše roka na trhu, až teraz sa britskými médiami prevalila diskusia o jeho aktualizácii. Pozorná matka Lisa Saundersová podrobne porovnala niekoľko vydaní od roku 1978 a bola zhrozená, aké množstvo slov zo slovníka vypadlo najmä po roku 2003. Najviac strát utrpeli prírodné a kresťanské heslá. Zmizli biskupi, svätci, diabli, farnosti i hriechy. Zmizli bobry, straky, púpavy i vŕby. Černice (blackberry) zostali, významovo však boli nahradené elektronickým zariadením toho istého mena. Okrem neho pribudli rôzne technologické výrazy ako blog, databáza, MP3 prehrávač. Rovnako pribudli módne výrazy ako celebrity, vandalizmus, tolerancia, euro, potravinový reťazec, bungee jumping. 
Odporcovia zmien tvrdia, že bez ohľadu na počet aktívnych kresťanov sa tak stráca kus historického povedomia, a bez ohľadu na zmenené životné podmienky a nastupujúce technológie sa ešte viac okliešťuje vzťah detí k prírode.
Tvorcovia sa bránia tým, že pre sedemročné dieťa musí byť slovník malý, do ručičiek, takže ho nemôžu donekonečna len rozširovať. Slovník sa tvorí z detského jazykového korpusu, ktorý obsahuje 50 miliónov slov pochádzajúcich z hovorového jazyka, z detských kníh a školských osnov. Na základe ich frekvencie potom vyberajú lexikografovia 6 000 výrazov pre aktuálnu verziu slovníka. Navyše, okrem tohto všeobecného slovníka vydávajú ešte sedemnásť ďalších špecializovaných, v ktorých je dosť miesta pre menej používané slová.
Odporcovia tvrdia, že slovník nemôže byť len výkladový, nemôže len popisovať slová, ktoré sa používajú, musí predpisovať aj tie slová, ktoré by sa používať mali. Nemal by sa slepo podriaďovať preferenciám más, mal by aktívne udržiavať pri živote miznúce slová.
Aj keď pripustím, že vypustenie slova zo slovníka môže prispieť k jeho redšiemu používaniu až zániku, aj tak si nemyslím, že má ktokoľvek právo kecať lexikografom do tvorby slovníka. Rodičia však môžu zachraňovať slová sami. Veľa s deťmi čítať, veľa rozprávať a odkladať slovníky, aby ich spolu s vnukmi a pravnukmi z času na čas mohli oprášiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite