Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec Elá hop! Prečo?

.veronika Folentová . .časopis .ostatné

Detská relácia Elá hop! v STV skončila po deviatich rokoch. Dôvod? Podľa tvorcov – neúnosné podmienky zo strany Slovenskej televízie.

Detská relácia Elá hop! v STV skončila po deviatich rokoch. Dôvod? Podľa tvorcov – neúnosné podmienky zo strany Slovenskej televízie.


Elá hop! bola už poslednou pôvodnou – a dodajme aj kvalitnou – detskou reláciou v slovenských televíziách. Ale aj ona náhle skončila. Dôvod? Tvorcovia detskej relácie Katarína Aulitisová a Ľuboš Piktor hovoria o únave a nevyhovujúcom postoji STV. „Relácia bola na obrazovke takmer bez zmeny veľmi dlho. Za taký dlhý čas sa  zvyknú opotrebovať nielen  veci,  ale aj  ľudia. Navrhli sme preto STV úplne  nové projekty. Keďže boli  nepriechodné, ponúkli  sme aspoň inováciu Elá hop!,“ tvrdia tvorcovia. Inovácie im STV nepovolila, zrejme pre nedostatok financií. „Ale možno už chýbala aj chuť a profesionálne zázemie v samotnej  STV. Cítili  sme, že sme ostali  v boji  o kvalitu  relácie sami  –  a už to  bolo  nad naše sily,“ dodávajú.

Finančné problémy podľa nich trápili Elá hop! už dlhší čas, keďže rozpočet sa nemenil. Chýbali prostriedky na scenáre i režisérov. Dokonca nebolo ani na najnutnejšie opravy scény. STV odmietla snahy oboch tvorcov o akúkoľvek zmenu. „Mali  sme dokonca prísľub rekonštrukcie scény z  externého prostredia bez  nároku na honorár. Skutočne sme sa snažili, aby deti o reláciu  neprišli,  ale všetky naše návrhy akoby narážali na stenu,“ hovoria manželia Katarína Aulitisová a Ľuboš Piktor.
Aj zástupcovia STV si priznali, že v tejto chvíli neposkytli relácii dostatočné finančné zabezpečenie. „Vedenie televízie mrzí, že naliehavá požiadavka interpreta a tvorcov na zlepšenie podmienok realizácie tejto relácie prišla pre televíziu v mimoriadne ekonomicky náročnom období. Napriek tomu sme čiastočne ich požiadavkám vyšli v ústrety,“ povedala Želmíra Habánová, hovorkyňa STV.
Hlavná dramaturgička útvaru pre deti Magdaléna Glasnerová dodáva, že problémy už trvali dlhší čas. „Na tejto relácii sa viackrát prejavila vyčerpanosť, ktorá viedla k ponuke Piktorovcov ukončiť spoluprácu.“ STV však prekvapil rýchly koniec: „Nás ako dramaturgov zaskočila nekompromisnosť termínu ukončenia spolupráce vzhľadom na detského diváka. Podľa mňa je neprípustné, aby sme deťom bez vysvetlenia a náhrady zobrali reláciu, ktorú mali radi, s ktorou sa dokázali identifikovať,“ dodáva Glasnerová. Aj napriek tomu by návrat relácie na obrazovky STV uvítala: „Tvorcovia, ktorí sa rozhodli opustiť reláciu Elá hop!, majú dvere do Slovenskej televízie stále otvorené,“ tvrdí Habánová.
Katarína Aulitisová a Ľuboš Piktor však nevidia problém len vo financiách. Prístup zo strany STV už nepovažujú za dobrý. „Po personálnych zmenách  v dramaturgii relácia stratila zázemie a oporu a fungovala už len samospádom. Bolo treba vynakladať čoraz väčšie úsilie, aby  si  naši  malí aj  veľkí diváci  nevšimli  zníženú kvalitu  relácie.“
Najviac môže skončenie relácie mrzieť deti a rodičov. Elá hop! bola poslednou dobrou alternatívou ku kresleným animovaným rozprávkam zo zahraničia, kde často chýbajú domáce reálie. Relácia mala vždy aj vzdelávací rozmer, ale dokázala to robiť nenásilnou, zábavnou formou. „Brat vždy sledoval Elá hop! Zapínali mu to rodičia, aby sa stále nepozeral na animované rozprávky, ktoré išli na iných programoch. Aj napriek tomu, že si reláciu nezapol sám, vždy ju dopozeral do konca. Bavila ho,“ vystihuje postoj detí k Elá hop! Tomáš Zrubek z Martina.
Autorka je študentka žurnalistiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite