Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

. .časopis .osobnosti

Blížia sa Oscary. Žiadna epika sa tento rok nekoná. Marketing filmov, ich veľkolepá dĺžka a urputné výrazy hercov, však prezrádzajú, že tvorcovia na klasiku ašpirovali. Niektoré filmy som si vôbec nešla pozrieť, spoliehajúc sa na úsudok obľúbených recenzentov (Anthony Lane z

Blížia sa Oscary. Žiadna epika sa tento rok nekoná. Marketing filmov, ich veľkolepá dĺžka a urputné výrazy hercov, však prezrádzajú, že tvorcovia na klasiku ašpirovali. Niektoré filmy som si vôbec nešla pozrieť, spoliehajúc sa na úsudok obľúbených recenzentov (Anthony Lane z New Yorkera je môj hrdina).
Vypustila som mníšky – Doubt s Meryl Streep a P. S. Hoffmanom, tri hodiny Brada Pitta –The Curious Case of Benjamin Button, úbohé deti a ich matky – Changeling s Angelinou, skorumpovanú politiku – Frost/Nixon aj povinnú nazi dávku – The Reader s Kate Winslet.

Na nefašistickú Winsletovú som išla. V Revolutionary Road hrajú s Leom DiCapriom dvojicu milión, ktorá si myslí, že je lepšia ako zvyšok amerického predmestia, a podľa toho aj dopadne. Režíroval herečkin manžel Sam Mendes, ktorý ju svojím talentom dojíma k slzám, ako demonštrovala v Oprah show. Predloha, román Richarda Yatesa, spôsobil mojej kamarátke partnerskú krízu. To musí byť silný príbeh, hovorila som si. Keďže kniha je hrubá, zaradila som ju na kôpku pri posteli a išla do kina. No, Americká krása to nebola… (čítať začnem hneď, ako vytlačím z pamäti Lea a Kate pošklbávajúcich kútikmi).
Tento rok je silný aj pre Mickeyho Rourka. Objavil sa síce len v jednom filme, ale preňho to bolo ako z mŕtvychvstanie. Presne z akých mŕtvych vstával, sa človek dozvie, keď si pozrie The Wrestler. Pozerá sa ťažko: prostredie, paralela s hercovým skutočným životom a najmä porovnanie predtým (sexy v 9 ½) a teraz (zničená opucha) bolí až pri korienkoch vlasov.
Veľmi sa mi páčil Milk. Sean Penn ako bojovník za práva gayov podal svoj štandardný dokonalý výkon. Bolo však divné pozerať sa, ako sa bozkáva s mužmi.
Slumdog Millionaire už povyhrával nejaké Zlaté Glóby a zrejme bude znova bodovať. Boylov dobre nakrútený príbeh o indickom decku zo slamov (prepáč Angie), ktoré sa napriek nemožnému stane milionárom a získa lásku svojho života, je chytľavý – až na zanovitých Indov, ktorí hovoria, že film nemá s Indiou nič, ešte aj herci sú Briti.
Z ostatných nominácií odporúčam kreslenku Wall-E a dokument Man on Wire o povrazolezcovi, ktorý si v 1974 natiahol šnúru medzi Dvojičkami. A ešte: prečítať si Fitzgeraldovu poviedku The Curious Case of Benjamin Button.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite