Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.branislav Lengyel . .časopis .film

TELETIPY 09. 02. 2009 – 15. 02. 2009 (7. týždeň)

TELETIPY 09. 02. 2009 – 15. 02. 2009 (7. týždeň)

.teletipy .filmy:

Ragtime (dráma, USA, 1981)
ČT1, Pondelok, 22:35

Ragtime – alebo roztrhaný čas. Taký je i príbeh, ktorý zachytáva rúcajúci sa životný štýl 19. storočia a nastupujúci čas premien začiatku 20. storočia. Dej filmu otvára vražda, ktorú má na svedomí milionársky nespratník. Jeho žena sa stáva hlavnou figúrkou v nasledujúcich rozvodových intrigách. Treťou dôležitou postavou príbehu je náhle úspešný černošský pianista, ktorý nie je ochotný ďalej sa krčiť pred maniermi niektorých obmedzených belochov a chce zobrať zákon do svojich rúk.  Románový bestseller spisovateľa E. L. Doctorowa sa stal predlohou štvrtého amerického filmu režiséra Miloša Formana.


Príbuzenstvo (lyrická komédia, Sovietsky zväz, 1981)
Dvojka, Utorok, 22:10

Lyrická komédia o rozpade rodinných vzťahov a kríze tradičných hodnôt sleduje osudy žien troch generácií. Mária Konovalovová prichádza z malej dedinky do mesta, aby sa pokúsila usporiadať rozpadajúce sa manželstvo dcéry Niny. Nina zanedbáva svoju dcéru a rozvádza sa pre ženatého muža, ktorý sa napokon aj tak vráti k vlastnej rodine. Ninin manžel sa nedokázal v meste uchytiť a prepadol alkoholu. Ruský režisér Nikita Michalkov s citlivým humorom a jemným zmyslom pre iróniu zobrazil pokusy postáv o obnovenie citových a rodinných väzieb uprostred odcudzeného sveta.



Tí druhí (myster. triler, Špan./Franc./USA/Tal., 2001)
Markíza, Streda, 22:35

Je koniec druhej svetovej vojny a Grace stále čaká na manželov návrat z bojov. Žije s dvoma malými deťmi na anglickom vidieku odtrhnutá od civilizácie. Ich dom opustilo služobníctvo a ona zostala na všetko sama. Tento príbytok v hmlistej krajine navštívi postarší muž, žena a mladé dievča. Grace ich ochotne prijme do služby.  Dcéra Anne a syn Nicholas  trpia alergiou na slnečné svetlo, a preto sú rozľahlé izby ponorené do tmy a v ich sivom zákutí sa okrem Grace, detí a služobníctva ešte niekto skrýva... Snímka Alejandra Amenábara sa okrem mimoriadneho diváckeho ohlasu stretla i s veľmi priaznivým prijatím kritiky.

Dobrú noc a veľa šťastia (dráma, USA, 2005)
ČT2, Štvrtok, 23:10

Známy hollywoodsky herec George Clooney sa už druhýkrát predstavuje aj ako režisér. Po filme Milujte svojho zabijaka (2002), ktorý pojednával o televíznom moderátorovi a zabávačovi, sa aj tu zameral na osobnosť z televíznej brandže – komentátora a reportéra Edwarda R. Murrowa. Ten sa preslávil v päťdesiatych rokoch, keď v spojených štátoch vrcholil „lov na čarodejnice“ vedený senátorom Josephom McCarthym. Preslávený demagóg v období studenej vojny odhaľoval a spoločensky likvidoval osoby podozrivé zo sympatií ku komunizmu. Edward R. Murrow bol jedným z mála, kto sa dokázal nátlaku vzoprieť.


Syn (dráma, Belg./Franc., 2002)
Dvojka, Piatok, 23:05

Tridsiatnik Olivier, ktorý pracuje ako majster v stolárskom učňovskom stredisku, žije sám. Jeho manželstvo s Magali sa rozpadlo, zrejme aj v dôsledku toho, že pred piatimi rokmi stratili jediné dieťa. Jedného dňa príde do dielne šestnásťročný Francis, ktorý práve vyšiel z väzenia pre mladistvých a uchádza sa v dielni o prácu. Olivier v ňom spozná vraha svojho malého syna, ale chlapcovi nič nepovie. Takmer proti svojej vôli je zaujatý Francisovou šikovnosťou a chuťou naučiť sa remeslu, ako i jeho uzavretosťou a mlčanlivosťou. Pôsobivá dráma bratov Dardennovcov.

Naživo z Bagdadu (dráma/vojnový, USA, 2002)
ČT1, Sobota, 23:05

Spomienková kniha producenta spravodajskej stanice CNN Roberta Wienera zaznamenáva sled udalostí z rokov 1990 – 91, keď Spojené štáty prvýkrát zaútočili na Irak v súvislosti s jeho okupáciou Kuvajtu. Podľa Wienerovej knižky vznikol film, ktorý pomerne vierohodne zobrazuje nielen známe vyvrcholenie v podobe útoku na nočný Bagdad, ale aj to, čo mu predchádzalo. A tak sa divák dozvedá príbeh štábu malej káblovej televíznej stanice, ktorý prišiel do Iraku v čase, keď odtiaľ tri najväčšie americké televízne spoločnosti už dávno vysielali, a aj napriek tomu sa vďaka nesmiernej odvahe a neústupčivosti dokázal presadiť.

Ráno v Benátkach (dráma/komédia, Franc./Tal., 2002)
ČT2, Nedeľa, 22:30

V pondelok ráno sa môžete rozhodnúť. Buď pôjdete do práce, ako každý deň, a budete dookola robiť stále tie isté veci, alebo možno ani nie. Možno sa vám to v hlave rozleží a navyše vám spadnú do náruče nečakané peniaze a pôjdete niekam úplne inam. Ako napríklad Vincent. Ten za sebou nechá továreň, ženu, deti a to nudné francúzske mestečko a s rovnakou samozrejmosťou, ako keď ráno odchádzal do práce, sa z neho stane tulák. Okúzlený pútnik za slobodou a svojimi snami. Čo tak skúsiť Benátky? Pôvodom gruzínsky režisér Otar Iosseliani (už 30 rokov žijúci vo Francúzsku) vníma realitu okolo seba ako štylizované umelecké dielo.

.tip .týždňa

Vtedy v Amerike (gangsterská sága, USA/Tal., 1984)
ČT2, Streda, 00:30

Newyorský gangster David Aaranson, prezývaný Noodles, utečie z mesta pred federálnymi agentmi. Vráti sa až po tridsiatich rokoch. Na známych miestach ho prenasledujú spomienky na mladosť, keď začínal ako vodca chlapčenskej bandy v židovskej štvrti. Jeho najlepším kamarátom sa stal Max Bercovicz. Oni a ďalší mladíci si v časoch prohibície dokázali vybudovať silné postavenie v newyorskom podsvetí. Jeden z nich však porušil pravidlá tým, že po rokoch vykrútil číslo policajnej stanice. Legendárna sága talianskeho režisér Sergia Leoneho, vo verzii neprestrihanej americkými distribútormi, patrí medzi najlepšie diela gangsterského žánru.



.teletipy  .dokumenty:

Život s Tolstým
Dvojka, Pondelok, 20:00

Dňa 28. októbra 1910 ušiel 82-ročný ruský románopisec, dramatik a filozof Lev Nikolajevič Tostoj na koni zo svojho rodinného domu v Jasnej Poľane so zámerom žiť podľa svojich zásad a princípov. Po dvoch týždňoch, keď po ňom pátralo celé Rusko, zomrel na stanici Astapovo v skromnej podkrovnej izbe, kde mu poskytli posledné útočisko. Francúzsky dokumentárny film prináša divákovi unikátne archívne materiály, ktoré dokumentujú pozoruhodný vzťah Tostého a jeho manželky Sofie a približujú jeho životné postoje a dielo.

Veda zajtrajška (14.)
Dvojka, Utorok, 20:00

Policajné štatistiky hovoria o náraste počtu únosov. Ak sa bojíte o bezpečnosť detí, americký dokumentárny seriál má pre vás riešenie. Pozrite sa tiež, či môžu ulice bez dopravných značiek chrániť ľudské  životy. V holandskom meste Drachten to už overujú a projekt „Spoločný priestor“ nezaznamenal takmer žiadne nehody.  Potom vyskúšate extrémne lezenie pre slabšie povahy. Austrálski filmári vás zoznámia s americkou Penelopou, robotom, ktorý zavíta do operačných sál. Na rozdiel od vystresovaných a unavených inštrumentárok sa mu nemôže stať, aby v tele pacienta zabudol napríklad chirurgické nožnice či rúško.


Legionári
Dvojka, Streda, 20:05

Francúzska cudzinecká légia je armáda opradená mnohými tajomstvami. Faktom však ostáva, že cudzinci, ktorí v nej slúžia, patria k najlepšie vycvičeným vojakom. Ich misie sú všestranné, nasadenie náročné. Kto sú tí, ktorí prisahali vernosť Francúzsku? Dodnes sa vie o Francúzskej cudzineckej légii málo, informácie, ktoré  preniknú na verejnosť,  sú často skreslené či nepravdivé. Štáb Slovenskej televízie dostal výnimočnú možnosť nazrieť do života legionárov a oboznámiť sa s ich poslaním. V ponúkanom dokumente spoznáte légiu očami legionárov, spoznáte jej históriu, pravidlá a zákony, jej drsnosť, ale aj veľkorysosť.

Veľké záhady: Tajomný poklad na ostrove Oak Island?
Dvojka, Štvrtok, 18:05

Neďaleko pobrežia Nového Škótska leží malý kúsok zeme nazývaný Oak Island. Na prvý pohľad je to úplne obyčajný ostrov a predsa tu – na tomto jeden a pol kilometra dlhom a 800 metrov širokom fliačiku zeme, ktorý vyčnieva sotva 10 metrov nad hladinou Atlantického oceánu, boli premrhané celé majetky a šesť ľudských životov.  Kvôli čomu? To je jedna z najúžasnejších súčastí tejto záhady – nikto netuší, čo vlastne hľadá. A práve preto je záhada ostrova Oak Island  jednou z najspletitejších, najtajomnejších a najčudnejších historiek, s akými sme sa kedy stretli.


Chceli zabiť Hitlera (1/4)
Dvojka, Piatok, 20:05

Dokumentárny seriál pripomína osud jednotlivcov, ktorí sa počas nacistickej tyranie v Nemecku postavili proti neprávosti, útlaku, despotizmu, násiliu a riskovali vlastný život v boji proti nacistickému režimu. Vedeli, že smer vývoja udalostí mohla zmeniť len vražda despotu. Pokus o atentát z 20. júla 1944 bol vyvrcholením a súčasne tragickým koncom odporu voči Hitlerovi. Dokonca aj v predvojnovom období sa uskutočnilo mnoho neúspešných pokusov zabiť ho. Aké boli motívy sprisahancov, aké prípravy podnikli a prečo ich pokusy zlyhali?


De Gaulle (1/2)
Dvojka, Sobota, 22:15

Píše sa rok 1969. Po štvrťstoročí na čele Francúzska generál Charles de Gaulle vo veku 78 rokov definitívne odchádza z politiky. Francúzski občania, ktorí ho počas zložitých rokov pri moci vždy jednoznačne podporili, teraz v referende odmietli jeho návrh na zmeny v krajine. De Gaulle abdikuje a stiahne sa do ústrania v nádeji, že ho francúzsky ľud opäť povolá... Portrét vojaka a štátnika oboznamuje diváka so spletitými cestami politickej kariéry Charlesa de Gaulla od jeho odbojovej činnosti počas 2. svetovej vojny cez povojnovú obnovu Francúzska, formovanie Európskeho hospodárskeho spoločenstva, vojnu v Alžírsku až po študentské nepokoje roku 1968.


Svet umenia: Fritz Lang
ČT2, Nedeľa, 14:45

Meno tohto režiséra je navždy spojené s jeho nadčasovým filmom Metropolis, ktorý sa právom radí medzi najvýznamnejšie diela svetovej kinematografie. Menej sa už vie, že si zahral aj vo filme svojho obdivovateľa Jeana-Luca Godarda Pohŕdanie alebo že filmom Aj kati umierajú sa ešte v priebehu 2. svetovej vojny vyjadril k atentátu na Heydricha. To už však, pochopiteľne, nežil v Európe, ale v Spojených štátoch. Do rodného Nemecka sa vrátil až koncom päťdesiatych rokov.  Zhruba od šesťdesiatych rokov sa prestal réžii venovať. Zomrel v roku 1976 vo veku osemdesiatšesť rokov.
 
.tip .týždňa

Záhada šamanky Kyys
Dvojka, Štvrtok, 20:00

Antropológ Eric Crubezy odhalil v roku 2005 starobylú hrobku s výnimočnými predmetmi – bola jednou z najlepšie zachovaných hrobiek, aké sa kedy našli na Sibíri.  V drevenej truhle ležala žena, okolo nej našiel rozložené milodary. Bola zahalená vo veľkom kabáte ozdobenom perlami, ktorý mal zašité rukávy, akoby sa niekto bál, že by ešte mohla ruky na niečo použiť. Pre špecialistu na sibírske obyvateľstvo to bolo znamenie, že išlo o šamanku. V tejto súvislosti sa vynorili ďalšie otázky: Kedy a ako žila? Akú mala moc? Aké boli zvyky jej kmeňa?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite