Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Na barikády?„Ani to tak dlho netrvalo,“ napísala komentátorka Maureen Dowd vo svojom pravidelnom stĺpčeku pre denník New York Times o nástupe prvých sklamaní z

Na barikády?
„Ani to tak dlho netrvalo,“ napísala komentátorka Maureen Dowd vo svojom pravidelnom stĺpčeku pre denník New York Times o nástupe prvých sklamaní z prezidenta. Nebolo by to až také pozoruhodné – ktorý prezident vyhovie všetkým očakávaniam? –, keby nešlo o Dowdovú, jednu z najvernejších Obamových fanúšičiek medzi americkými žurnalistami. V predvolebných stĺpčekoch ho vychvaľovala a drsne útočila na jeho republikánskeho protikandidáta Johna McCaina. Dnes Maureen Dowd píše o Obamovom zakopnutí pri tvorbe kabinetu, keď sa z Toma Daschla, pôvodne vybratého na post ministra zdravotníctva, vykľul neplatič daní, a veru žiadna malá ryba. Maureen Dowd sa vyjadrila bez servítky: „Až Daschlova rezignácia prebrala prezidenta z jeho arogantného presvedčenia, že ľudia z jeho okolia sa nemusia riadiť vysokými štandardmi, o ktorých nám ostatným dva roky prednášal. Ale kým sa spamätal (nedobrovoľne, lebo sa naňho zosypali samí kandidáti, ktorí „zabudli“ zaplatiť dane), jeho argumentácia nebezpečne pripomínala odchádzajúcich lídrov, ktorých odsúdil vo svojom inauguračnom prejave: tú elitársku mentalitu typu my to vieme najlepšie, vieme, že robíme to, čo krajina potrebuje, takže môžeme prekrúcať pravidlá.“ Dowd pokračovala kritikou balíčka stimulov pre ekonomiku, ktorý Obama navrhuje, a zakončila výpočtom veľkých firiem, ktoré si za peniaze získané ako pomoc od vlády obstarávajú luxusné akcie, a Obama proti tomu nič nerobí. Pointu článku tvorí výzva Aux barricades! Dowd sa aspoň prejavila ako principiálna revolucionárka, keď teraz s vervou kritizuje muža, ktorého pred voľbami – tak ako mnohí iní žurnalisti – ospevovala.
Je to príklad všetkých, ktorí si do Baracka Obamu premietli svoje nereálne očakávania. V nádeji, že konečne prišiel čistý politik, ktorý otvorí novú éru a vymetie zatuchnuté washingtonské kuloáre, sa dali strhnúť k „obamamánii“. V ťažkých časoch sa to stáva, a hoci Obama opakoval, že prekonal agendu 60. rokov, pre mnohých voličov sa jeho nástup stal začiatkom akejsi novej „éry Vodnára“, utopických lepších čias. Ale po priveľkých nádejach nasledujú veľké sklamania. A z veľkých sklamaní davu sa rodí to, na čo položartom vyzvala vo svojom stĺpci Maureen Dowd – revolúcie. Aspoň že tá americká bude mať skôr podobu vytriezvenia a nebude stínať hlavy.
.mg

Yankees go home
Kirgizsko žiada, aby letecká základňa Manas, ktorá je neďaleko kirgizského hlavného mesta Biškek, bola zavretá a Američania z krajiny odišli. Pre Američanov má základňa Manas strategický význam, osobitne pre Afganistan a polohu medzi Ruskom a Čínou. Návrh, ktorý podala vláda, čaká na schválenie parlamentom a interpretuje sa ako posilnenie regionálnej veľmoci Ruska.
.jd

Iracké voľby
V 14 z 18 irackých provincií sa konali regionálne voľby. Prebehli relatívne pokojne a očakáva sa, že posilnili umiernené sekulárne strany. Kým pred 4 rokmi bolo zabitých 200 kandidátov, teraz to bolo 8. Na voľbách sa zúčastnilo 51 percent voličov a prebehli pred zahraničnými pozorovateľmi. Prezident Obama vyhlásil, že je pripravený do roka stiahnuť značnú časť amerických jednotiek.
.jd

Od NATO po Čínu
Ako uviedli ruské tlačové agentúry, Rusko a niekoľko postsovietskych republík chcú vytvoriť spoločný systém protivzdušnej obrany od hraníc NATO až po Čínu. Systém má okrem Ruska zahrnúť aj Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Uzbekistan, Kirgizsko a Tadžikistan. Experti to považujú za odpoveď na americké plány vybudovať v strednej Európe radarovú a raketovú základňu.
.tg

Nebezpečný preklad
Za preklad Koránu do jedného z afganských jazykov sedí vo väzení šesť ľudí, z toho dvom hrozí trest smrti. Do väzenia sa dostali, keď mnohí duchovní knihu odmietli, pretože preklad nesprevádzali originálne arabské verše, čím vraj Korán zmenili. V Afganistane pritom neexistuje zákon zakazujúci preklad Koránu. Uväznených obvinili na základe islamského práva šaríja.
.tg

Francúzi v NATO
Francúzsko sa po štyroch desaťročiach plánuje plnohodnotne vrátiť do vojenských štruktúr NATO. Oficiálne by sa tak malo stať na aprílovom summite v Štrasburgu, kde sa bude sláviť 60. výročie vzniku paktu, už dnes sa však Francúzi chystajú obsadiť dva vrcholové riadiace posty a 900 miest pre ďalší vojenský personál. Francúzsko opustilo vojenské štruktúry NATO v roku 1966, keď sa prezident de Gaulle obával dominancie USA.
.jd



Benjamin Netanjahu/
Pravdepodobný víťaz najbližších volieb a budúci izraelský premiér vyhlásil, že keby sa Izrael vzdal kontroly nad Jeruzalemom, al-Káida by vyhodila do povetria Chrám Božieho hrobu a začal by sa zásadný konflikt medzi svetovými náboženstvami.

Mahmúd Abbás/
Palestínsky prezident vyzval na pôde Európskeho parlamentu EÚ, aby sa aktívnejšie zapojila do mierového procesu a poslala do Palestíny mierové jednotky. Januárový útok bol podľa neho vojnovým zločinom a Brusel by sa mal snažiť obmedziť moc Izraela.

Vojtěch Filip/
Predseda českých komunistov sa tešil, keď návrh jeho strany, aby sa o prijatí Lisabonskej zmluvy v Česku konalo referendum, prešiel v snemovni. Proti boli sociálni demokrati, ale aj strana vyhláseného euroskeptika Klausa ODS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite