Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je mi jedno, čo urobia Pezinčania

. .časopis .týždeň doma

Rozhovor s podnikateľom Mariánom Kočnerom o skládkach, plazmovom spaľovaní a „nepodloženom vyjadrení“ Westminster Brothers.

Rozhovor s podnikateľom Mariánom Kočnerom o skládkach, plazmovom spaľovaní a „nepodloženom vyjadrení“ Westminster Brothers.


.hlavným argumentom Pezinčanov je, že nová skládka nie je v súlade s platným územným plánom. Čo vy na to?
Tvrdím, rovnako ako krajská prokuratúra, Generálna prokuratúra, krajský súd aj inšpekcia životného prostredia, že územný plán mesta Pezinok je v rozpore s programom odpadového hospodárstva Bratislavského kraja, čo je záväzný dokument vyššej právnej sily. A v ňom je skládka uvedená.

.prečo firma Westminster Brothers (WB), ktorú zastupujete, niekoľko mesiacov vystupovala ako staviteľ skládky, pričom na súde v decembri to poprela?
Nie je to pravda. Obviňovali ma, že som povedal, že spoločnosť WB stavia skládku. To som však nikdy nepovedal.

.dňa 13. februára WB písomne vyhlásila, že je právnym nástupcom firmy Ekologická skládka (ES).
Je tam napísané, v akom zmysle je právnym nástupcom?

.právnym nástupcom prevádzkovateľa s tým, že všetky práva a povinnosti v súvislosti s integrovaným povolením prechádzajú na ňu.
V poriadku. Ak dnes napíšem na vládu, že od zajtra som premiérom, je to platné? Ak teda taký papier, o ktorom hovoríte, prišiel do zložky inšpekcie, tak k nemu mala byť zmluva, ktorá hovorí, aké práva a povinnosti boli postúpené. A taká zmluva sa tam nenachádza.

.je teda vyhlásenie WB bezcenné a táto firma si zo všetkých „vystrelila“?
Ja som ho neposielal, neviem. Poslali ho majitelia WB. Ktovie, možno bol ten papier predčasný. Áno, existuje zmluva medzi WB a ES. Tá je však o niečom inom. Hovorí, že pokiaľ WB postaví plazmový reaktor na spaľovanie odpadu a bude likvidovať starú environmentálnu záťaž, čo je stará jama, tak spoločnosť ES poskytne za istých podmienok WB možnosť skladovať separovaný odpad v novej jame.

.dňa 25. novembra 2008 WB uvádza, že jej vyjadrenie o tom, že je účastníkom konania, bolo predčasné a nepodložené. To je však absurdné.
V poriadku. Vždy bola stavebníkom ES. Potom však prišla aktivistka pani Čaputová s tým, že skládku stavia nový subjekt, čo usúdila podľa papiera, ktorý našla v spise. Nenašla však nijakú zmluvu o postúpení práv a povinností. Je to problém všetkých, ktorí tomu naleteli.

.nepoprela to však ani firma WB.
A prečo by to mala robiť?


.ak je to nesprávne a týka sa jej to, mala by.
Spoločnosť WB ústami svojich zástupcov, mňa a pána Dučáka, nikdy nepovedala, že stavia skládku v Pezinku. V rozhovore pre SME pán Dučák vyslovene povedal, že WB nie je a ani nikdy nebola stavebníkom. Naším projektom je likvidácia starej jamy, na ktorú by sme radi získali zdroje z fondov EÚ. A Kanaďania by doniesli technológiu plazmového spaľovania.

.ako ste sa o tejto technológii dozvedeli?
V jednej fabrike na strednom Slovensku, ktorej som spoluvlastníkom, máme starú environmentálnu záťaž. Potrebujeme ju zlikvidovať tak, aby sa dali efektívne využívať pozemky, na ktorých sa nachádza. Hľadal som vo svete technológiu, ktorá dokáže takéto veci bez zvyšku likvidovať. A dostal som sa ku kanadskej firme Plasco Technologies.

.chcete dosiahnuť, aby sa mesto a aktivisti zmierili s novou skládkou, stiahli žalobu a „za odmenu“ im postavíte plazmové spaľovanie?
Mne už je jedno, čo urobia. Ja dnes predpokladám, že nová jama bude skolaudovaná. Zaujíma ma iba projekt plazmového spaľovania a likvidácie starej environemntálnej záťaže.

.v čom by boli hlavné benefity pre mesto Pezinok?
Tých 8 600 ton domového odpadu, ktoré dnes mesto Pezinok vyváža na skládku do Dubovej, by mohlo vyvážať do Novej jamy, čo by mali o niekoľko miliónov lacnejšie. Slúžil by ako palivo pre plazmový reaktor. Za šestnásť mesiacov by mohol byť postavený. Po prvé: zbavia sa Starej jamy ako starej záťaže. Po druhé: je tam dva a pol milióna ton odpadu, ktorý sa tam skladoval 40 rokov. Istrochem, Slovnaft a neviem čo všetko.

.vy by ste ich toho zbavili?
Áno, a pre nich zadarmo. Plazmový reaktor stojí dve miliardy korún. Kanaďania nám ponúkli, že to postavia za vlastné, akurát to chcú pätnásť rokov prevádzkovať. Majú dve podmienky. Prvá: dostatočné množstvo odpadu na spaľovania, ktoré musí niekto v nejakej cenovej relácii zaplatiť. Bavíme sa rádovo o 400 až 600 korunách za tonu, na čo sú určené fondy EÚ na likvidáciu starých environmentálnych záťaží. A viete, koľko peňazí má na to Slovensko? 108 miliárd. A viete, koľko sa z toho dodnes vyčerpalo? Ani koruna.

.prečo?
Lebo ešte nie je hotový zákon o likvidácii starých environmentálnych záťaží, ktorý ministerstvo pripravuje už niekoľko rokov.

.čo ak zákon ešte dlho nebude schválený?
Bude. Máme záujem z tých 108 miliárd dostať peniaze, aby sme mohli otvoriť Starú skládku, ťažiť ju a zaplatiť Kanďanom 400 až 600 korún za tonu. Druhý profit, prečo postavia fabriku za dve miliardy a po pätnástich rokoch ju darujú, je výstup elektrickej energie. Kanaďania chcú teda dve veci. Mať na pätnásť rokov odpad, ktorý im dodáme a na rovnaký čas garantovanú minimálnu cenu elektrickej energie.

.nešli by ste do projektu plazmového spaľovania bez skládky v Novej jame?
Nie a poviem prečo. Zariadenie pri bežnom domovom odpade, keď ide na plný výkon, spáli povedzme dvesto ton odpadu denne. V Starej jame je však mix všeličoho, a dvesto ton by sa spálilo za dlhší čas. Čiže účinnosť by bola nižšia. Výhrevnosť starého odpadu sa pohybuje na úrovni 60 až 70 percent v porovnaní s čerstvým domovým odpadom, pri ktorom by šla fabrika na plný výkon. Keď budeme ťažiť iba Starú jamu, tak fabrika pôjde len na 60 až 70 percent. Preto máme záujem miesať starý a nový odpad. Zobrali by sme, povedzme, 140 ton zo Starej jamy a 60 ton z Novej jamy, čo je odpad mesta Pezinok a okolitých obcí. Vtedy by už nebol žiadny problém s domovým odpadom, pretože by sa zlikvidoval na nulu.

.je pravda, že ste ponúkali Pezinčanom miesto v dozornej rade?
Všeličo som im ponúkal, oni však nič nechcú. Vedľajším produktom plazmového spaľovania je teplo. Ponúkame ho mestu na kúrenie zadarmo. Pol Pezinka by mohlo kúriť zadarmo. Stačí postaviť rúry a niekde sa napojiť. A tiež to nechcú.

.čím si to vysvetľujete?
Ja už viem, prečo nechceli. Onedlho to budú vedieť všetci...

.viete o niečo viac ako iní?
Položme si otázku, prečo primátor preferuje drahšie riešenie pre mesto. Za ostatných šesť až sedem rokov, keď sa ukladal pezinský komunálny odpad do Starej jamy, zarobilo mesto na poplatkoch do dvanásť miliónov ročne. Dnes to nemajú, pretože odpad vozia do Dubovej, čo je podstatne drahšie ako skladovanie v Pezinku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite