Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dnešná opozícia ma desí

. .časopis .rozhovor

Tvrdí, že slovenská opozícia sa musí obrodiť a už v najbližších voľbách čeliť Robertovi Ficovi. Prezidentskú kandidátku Ivetu Radičovú podporuje navonok viac než Mikuláš Dzurinda. Hovorí, že do konca februára oznámi, či chce byť lídrom KDH. Podpredseda kresťanských demokratov Daniel Lipšic.

Tvrdí, že slovenská opozícia sa musí obrodiť a už v najbližších voľbách čeliť Robertovi Ficovi. Prezidentskú kandidátku Ivetu Radičovú podporuje navonok viac než Mikuláš Dzurinda. Hovorí, že do konca februára oznámi, či chce byť lídrom KDH. Podpredseda kresťanských demokratov Daniel Lipšic.


.pred rokom ste prišli s iniciatívou opozičnej tieňovej vlády, čo však celkom vyšumelo. Minulý týždeň ste prišli s novou iniciatívou „Slovensko, Ty na to máš“. Neobávate sa, že to vyšumí rovnako?
Spoločné expertné tímy sme s SDKÚ dohodli, takže neplatí, že sa z mojich návrhov nič neuskutočnilo. Rovnako sa naplnila moja predstava, aby opozícia postavila spoločného kandidáta. Áno, tá vízia sa neuskutočnila celá, ale časť áno.

.fungujú tie tímy vôbec? Nič o nich nepočuť.
Začínajú. Vymenili sme si návrhy a dohodli stretnutia. Bude o nich počuť vtedy, keď prídu s nejakými spoločnými návrhmi. To by sa malo udiať tento rok. Naša iniciatíva je o tom, že opozícia musí znovu nadobudnúť dôveru voličov. Robert Fico dnes nemá také vysoké preferencie preto, že skvele vládne a nemá kauzy. Má ich preto, že sa mu podarilo presvedčiť našich voličov, že sme rovnako nečestní, ako je on.

.touto iniciatívou si však asi chcete posilniť vašu pozíciu pred snemom KDH...
Nemá to žiadnu spojitosť s KDH, ale s prezidentskými voľbami a s podporou Ivety Radičovej. Ak chceme znovu mobilizovať našich sklamaných voličov, tak musíme priznať aj chyby. V roku 1998 nás volili ľudia z nadšenia. Boli ochotní chodiť na mítingy, podpisovať petície, mladí presviedčali rodičov. Dnes situácia taká nie je.

.prečo taká nie je?
Zmena z roku 2008 bola vybudovaná na dvoch prísľuboch. Jeden bol, že uskutočníme reformy, ktoré zo Slovenska urobia úspešnú krajinu, na ktorú budú ľudia hrdí. To sa podarilo. Časť našich voličov k nám stratila dôveru nie pre reformy, ale preto, lebo sme sľúbili nový štýl vládnutia. Ja nie som naivný, aby som si myslel, že vo vláde je možné sa vyhnúť akýmkoľvek kauzám a škandálom. Len keď sa niektoré kauzy nedajú vysvetliť dôveryhodným spôsobom, tak musí nastúpiť politická zodpovednosť. Ak nenastúpi, príde k sklamaniu voličov. Žiaľ, mnohí z našich znechutených voličov si povedali, že všetci sú rovnakí, prípadne nás začali vnímať ako menšie zlo, a z toho začal profitovať Robert Fico. Teraz môžeme tú voľbu menšieho zla preseknúť práve podporou Ivety Radičovej. Ona s tými škandálmi nie je spojená. Jej voľba môže byť prvým krokom k mobilizácii opozičných voličov.

.lenže fakty sú nasledujúce: poslanci Džupa a Kolesár odišli z HZDS v septembri 2005. Iveta Radičová sa v októbri 2005 stala ministerkou za stranu, ktorá je za tie podozrenia priamo zodpovedná...
V prezidentských voľbách nevolíme stranu, ale osobnosť. Iveta Radičová nastúpila do vlády až po tomto škandále. Povedať, že napriek tomu na sebe znáša bremeno všetkých škandálov strany, za ktorú do vlády nastúpila ako nezávislá, je trochu pritiahnuté za vlasy. Dôležitá je osobná zodpovednosť. Ja som ju priznal za seba. V čase, keď došlo k odchodu poslancov, som síce bol za odchod z koalície, ale nepresadzoval som ho do dôsledkov.

.po „prestúpení“ týchto dvoch poslancov ovládla spoločnosť atmosféra morálneho marazmu. Vy ste v KDH uvažovali o odchode z vlády. No a presne v tom čase sa Iveta Radičová stala ministerkou za stranu, ktorá tú atmosféru spôsobila. Teda spätne za to prevzala zodpovednosť, nie?
Neuznávam princíp kolektívnej viny.

.hovoríme o individuálnej zodpovednosti.
Radičová nahradila vo vláde Ľudovíta Kaníka, ktorý musel odísť v súvislosti s dotáciou pre svoju rodinu. V tomto prípade, ako napríklad aj v prípade Pavla Ruska, politická zodpovednosť vyvodená bola. Nikto nemôže znášať zodpovednosť za to, čo sa stalo v minulosti.

.z toho vyplýva, že keby Radičová nastúpila do vlády nie v októbri, pred vypuknutím kauzy, ale v auguste, po vypuknutí kauzy, pozerali by ste sa na ňu inak?
Vtedy by, samozrejme, aj ona mala časť tohto morálneho dlhu, tak ako ho mám ja.

.teraz ho nemá?
Nemá.

.nie je to čudné?
Keď niekto vstúpi do strany, znáša zodpovednosť aj za chyby, ktoré táto strana urobila v minulosti? Myslím, že nie.

.keď niekto vstúpil v roku 1999 do HZDS, tak nepreberá spätne zodpovednosť aj za to, čo robilo HZDS v rokoch 1994 až 1998?
Ak vstúpi do HZDS možno s naivným cieľom posunúť ho smerom k slušnej strane, tak zodpovednosť za to ako jednotlivec nenesie.

.aj keď vie, aké veci sa vtedy diali?
Pokiaľ je jeho cieľom posunúť stranu ďalej, tak individuálnu zodpovednosť nenesie.


.predstavte si, že by ste v tom čase neboli ministrom a po odchode Džupu a Kolesára by ste dostali ponuku na vstup do vlády. Vstúpili by ste?
To je špekulatívna otázka. Ja som priznal svoju chybu. Bol som v tej vláde a mal som názor, že túto kauzu nevieme zrozumiteľne vysvetliť a mali by sme odísť. Vďaka týmto kauzám Fico vyhral voľby. Pritom je prototypom politika, ktorého vláda má takéto kauzy sústavne. Nedokázateľné, ale ani zrozumiteľne vysvetliteľné. Nikto nedokáže, či minister Počiatek naozaj prezradil konverzný kurz J&T. Niekoľko dní predtým však bol na ich jachte, nevie vysvetliť, ako tam pricestoval, novinárov zavádzal a finančná skupina na konverznom kurze zarobila stovky miliónov.

.vaša iniciatíva prišla s tým, že opozícia by mala urobiť sebareflexiu, vyzvali ste na novú aktivitu. Prečo to však spájate s podporou Ivety Radičovej?
Pretože opozičný volič má po dlhom čase šancu stotožniť sa s kandidátom, ktorý je reálne zvoliteľný a nie je menšie zlo. Menšie zlo pre mňa rovnako nie je ani František Mikloško, ktorého si mimoriadne vážim. Preto je dôležité, aby v druhom kole jeho voliči, v ideálnom prípade s jeho podporou, volili Ivetu Radičovú.

.prečo tak veľmi podporujete Radičovú, keď aj mnohí vaši kolegovia z KDH odmietli povedať, či ju vlastne budú voliť?
Viackrát som povedal, že s ňou nemám na všetko rovnaký názor. Keby bola kresťansko-demokratickou političkou, tak je v KDH. Ale Ivan Gašparovič je pre mňa symbolom stagnácie, ktorú by Radičová mohla prelomiť.

.považujete Ivetu Radičovú za dobrú političku?
Áno.

.považujete ju za dobrú prezidentskú kandidátku?
Áno.

.aj jej volebnú kampaň považujete za dobrú?
Nie som odborník na volebné kampane.

.poznáte odpoveď na otázku, aké sú témy a vízia Ivety Radičovej?
Prezident u nás netvorí výkonnú politiku, a preto nemusí mať detailne spracovaný program od zdravotníctva po justíciu. Mal by mať charakter, slušný životný príbeh a víziu. Tieto tri atribúty Iveta Radičová spĺňa.

.akú má víziu?
Vízia slušnej spoločnosti znamená, že niektoré veci by sa mali jasne pomenovať. Aj škandály a kauzy, ktoré sa dnes dejú a súčasný prezident proti nim nijako nevystupuje. Myslím si, že Iveta Radičová to robiť bude.

.do prezidentského boja však nevnáša nijaké témy a ani sa nijako zaujímavo nevymedzuje voči Gašparovičovi či voči tejto vláde...
Problém prezidentskej kampane je, že Ivan Gašparovič je nevýrazný prezident. Ľuďom priveľmi neprekáža, a preto sa kampaň nedá viesť v americkom štýle. Priznávam, že v posledných týždňoch a mesiacoch je Radičovej kampaň menej viditeľná a výrazná. Preto sa nám zdá, že ju treba znovu naštartovať. Aj preto sa chceme v situácii, keď Radičová odovzdala petičné hárky a nebude môcť reálne robiť kampaň viac než mesiac, angažovať v mobilizácii hlasov na jej podporu.

.to, že do kampane doteraz nevniesla žiadne témy, ako problém nevidíte?
Očakávať od prezidentských volieb na Slovensku témy, aké prináša americká prezidentská kampaň, je nesprávne. Americký prezident je v inej pozícii, riadi výkonnú moc. Musí teda mať presné scenáre, čo urobí s daňami, ekonomickou krízou.

.problém je však práve v tom, že Iveta Radičová síce má presné scenáre riešenia niektorých sociálnych otázok, ale nehovorí o všeobecnejších témach, ktoré by sme od prezidentskej kandidátky očakávali.
Povedzme si, aké má prezident právomoci. Môže vetovať zákony a menuje niektorých ústavných činiteľov. Som presvedčený, že Iveta Radičová by vetovala zákony, ktoré poškodzujú sporenie ľudí na dôchodok, ktoré umožňujú stavať diaľnice na súkromných pozemkoch či rýchly priebeh tendrov bez toho, aby boli vyhodnotené námietky. To je pre mňa dôležité. Rovnako si myslím, že na vysoké justičné či finančné pozície by menovala charakterných a kvalitných ľudí.

.hlavným zmyslom toho, aby sa prezidentom stal človek z opozície, je vetovanie vládnych zákonov?
Nie. Len hovorím o právomociach, ktoré prezident má. Samozrejme, že môže do diskusie vnášať aj svoje témy. Je však prirodzené, že Iveta Radičová sa ako bývalá ministerka práce venuje najmä sociálnym témam. Veľa som s ňou napríklad diskutoval o otázke zlepšenia procesu adopcií. To vôbec nie sú okrajové a triviálne témy.

.myslíte si, že jej novoročné prezidentské prejavy by boli zážitkom?
(Ticho) Myslím si, že áno.

.vráťme sa ešte k vašej sebareflexii. Povedali ste, že na Republikovej rade KDH sa po odchode Džupu a Kolesára rozhodovalo o odchode z vlády a viacerí vrátane vás boli za. Prečo ste z vlády neodišli?
Väčšina republikovej rady aj väčšina predsedníctva bola za odchod, ale neboli sme jednotní. Boli kolegovia, ktorí boli proti. Predseda Hrušovský vtedy rozhodol, že keďže je to taká vážna otázka, a nie sme jednotní, nebolo by správne o nej rozhodovať väčšinovým hlasovaním. Tak sme o tom nehlasovali.

.považovali ste to v tom čase za správne rozhodnutie?
(Ticho) Nepovažoval, ale nepovažoval som ho ani za také nesprávne, aby som verejne vystúpil a povedal, že pre mňa to znamená koniec a odchod z vlády. Bola to moja chyba, že som dôrazne netrval na hlasovaní a nevyvodil pre seba dôsledky. Ale opakujem, takéto kauzy, kde sa pravda nedá dokázať, ale nie je ich možné ani zrozumiteľne vysvetliť, sa dnes striedajú ako na bežiacom páse.

.mimochodom, kto bol vtedy proti odchodu z vlády?
Nebudem menovať. Aj preto, že si to už všetkých, ktorí boli proti po troch rokoch úplne presne nepamätám.

.svojou sebareflexiou ste však nahrali Ficovi na smeč.
Nie. Mrzí ma, že časť médií neprehliadla Ficovu hru. Ja som predsa nič nové nepovedal. On to posunul do polohy, akoby som priniesol nejaký nový dôkaz. Časť novinárov mu na to skočila. Tlačová konferencia našej iniciatívy bola o priznaní morálneho dlhu, ktorý má opozícia voči svojim voličom, a kauzu kupovania poslancov som použil iba ako jeden z príkladov.

.hovoríte, že chcete stmeľovať opozíciu, ale touto iniciatívou ste ju rozdelili. Dzurinda a dokonca aj samotná Iveta Radičová sa od vás dištancovali.
Chcem, aby opozícia vyhrala budúce voľby. Jednou z ciest je, samozrejme, aj opozičná spolupráca, ale okrem toho musíme získať novú dôveru voličov. V čase, keď táto vláda nevie, čo s hospodárskou krízou, ma dnešný stav opozície desí. Napríklad hlasy z jej vnútra o tom, že budúce voľby musíme vypustiť. Fico je vraj taký silný, že poraziť sa bude dať až v roku 2014. Čo bude s touto krajinou, ak Fica necháme vládnuť do roku 2014? To chceme čakať, kým bude krajina pred podobným bankrotom ako v roku 1998?

.hovoriť o novom dychu pre opozíciu sa však dá sotva bez toho, aby v nej došlo k personálnym zmenám. Nejde vám vlastne o výmenu Dzurindu a Hrušovského na čele ich strán?
Nie, cieľom našej iniciatívy je naozaj iba to, o čom hovoríme, že je jej cieľom. Prvá šanca na personálnu obmenu sú prezidentské voľby. Ak v nich Iveta Radičová urobí dobrý výsledok, tak to znamená, že opozícia má šancu, pretože bude do verejných funkcií ponúkať ľudí s čistým štítom.

.znamená to, že ak by Iveta Radičová síce nevyhrala, ale dosiahla by dobrý výsledok, mala by vymeniť Mikuláša Dzurindu na čele SDKÚ?
Určite nebudem riešiť vnútornú situáciu v SDKÚ, ale bol by to veľký signál pre opozíciu. Ak by voliči pri takomto kandidátovi prekonali svoje sklamanie a išli voliť, tak by to mohlo znamenať aj zmenu nálady v opozičných stranách.

.je vaša iniciatíva zárodkom novej politickej strany, ktorú budú viesť Daniel Lipšic a Iveta Radičová?
Nie. Môj negatívny názor na zakladanie nových strán je známy.

.budete kandidovať na predsedu KDH?
Do konca februára oznámim svoje rozhodnutie.

.už ho máte sformulované?
Ešte to s určitosťou neviem.

.k niečomu sa však kloníte...
Človek sa vždy k niečomu kloní. Vo februári sa vyjadrím.

.bude to už iba výsledok vášho vnútorného rozhodovania, alebo v tom zohrajú úlohu ešte aj nejaké vonkajšie okolnosti?
Nie je to pre mňa až taká prioritná téma. Už som povedal, že radšej by som bol podpredseda moderného a štátotvorného KDH ako predseda KDH, ktoré sa vždy k niekomu len tak pridá. Ako prívesok.

.aký predseda by mal zabezpečiť, aby KDH bolo moderné a štátotvorné?
Ešte nikto neohlásil kandidatúru. Každý z potenciálnych kandidátov určite vo februári svoj zámer ohlási.

.závisí vaše rozhodovanie od rozhodnutia Jána Figeľa?
Nezávisí.

.ale asi viete o signáloch, ktoré sa šíria v KDH, podľa ktorých sa Figeľ chystá kandidovať...
K signálom sa nevyjadrujem, aj omne sa všeličo hovorí, a často sú to aj nezmysly.

.viete si predstaviť s Figeľom dohodu? Napríklad takú, že on bude predseda, vy podpredseda, ale do vedenia sa dostanú aj niektorí vaši ľudia?
Keďže som povedal, že ešte nie som rozhodnutý, tak existuje aj možnosť dohody. V KDH je vždy atmosféra, že dohoda je lepšia ako súťaž. Ale nie akákoľvek dohoda je lepšia ako súťaž.

.keby sa KDH po voľbách v roku 2010 rozhodlo ísť do vlády so Smerom, ako by ste reagovali?
Rovnako ako v roku 2006, ale takáto situácia nevznikne. Z dvoch dôvodov. Po prvé nám tú koalíciu Smer neponúkne. Prečo by to robil? Ak bude taký úspešný, ako dnes naznačujú prieskumy, tak mu bude stačiť iba jeden koaličný partner. Tým bude SNS. Okrem toho sa však situácia zmenila aj v KDH. Dnes vidíme, že Smer má úplne inú predstavu o svete ako my. To už akceptuje väčšina KDH.

.po poslednom sneme KDH ste povedali, že chcete chodiť do regiónov a oslovovať mladých perspektívnych ľudí. Ako to vyzerá s vašimi predsavzatiami?
Po sneme som navrhol vytvorenie inštitútu expertov KDH. Táto iniciatíva prešla a máme na jednotlivé oblasti zvolených expertov. Na vnútro je to napríklad starosta jednej z košických mestských častí Marek Kažimír, na ekonomiku Miloš Moravčík a takto sú pokryté všetky rezorty. Chcem, aby do vedenia KDH prišli noví ľudia. Mohli by nám pomôcť aj takí ľudia, ktorí spolu so mnou založili iniciatívu, napríklad Karel Hirman alebo Richard Rybníček. Máme dvadsať rokov od revolúcie a istá generačná obmena je už potrebná.

.KDH má konzervatívne štruktúry. Je vôbec reálne, aby sa v strane presadili noví ľudia, ktorí prídu zvonka?
Ja si mimoriadne vážim členov KDH v regiónoch, ale my musíme počúvať aj to, čo nám hovoria voliči. Iniciatíva „Slovensko, Ty na to máš“ nevznikla v bratislavskej kaviarni, ale na základe stoviek rozhovorov s voličmi. Aj s ľuďmi, ktorí kedysi volili opozíciu a dnes sú znechutení.

.vy sa často obraciate na voličov, ale nie je táto iniciatíva vlastne nelojálna voči KDH? Tým, že ste ju organizovali mimo štruktúr strany...
Nie je nelojálna. Veď ja som nepovedal nič, čo by už zo strany KDH v minulosti nezaznelo.

.mali ste to predrokované s vedením?
Áno, predniesol som to na predsedníctve. Povedal som, že budem hovoriť omorálnom dlhu a Ivete Radičovej. Nezazneli žiadne vážne výhrady.

.to vám na to nič nepovedali?
Vzali to na vedomie.

.na tlačovke ste povedali, že ste mali byť razantne za vystúpenie z vlády, čím ste však vrhli tieň na vedenie KDH, ktoré vašou sebareflexiou neprešlo...
Hovoril som za seba a označil som to za vlastnú osobnú chybu. Nikoho som nevyzýval, aby sa k tomu pridal. To je osobné rozhodnutie každého.

.nebolo by silnejšie, keby to isté, čo vy, povedalo celé KDH?
Keď má niekto nejaký morálny dlh, tak musí urobiť individuálne rozhodnutie.

.zvyšok KDH to takto necíti?
To je otázka na zvyšok KDH. Ja som zatiaľ hovoril za seba.

.nedokazujú tieto vaše iniciatívy, že ste stratili vieru vo vnútornú obnovu KDH a hľadáte možnosť sebarealizácie mimo strany? Akoby vám ani nešlo o to presviedčať členov a funkcionárov KDH, ale hovoríte k širokej verejnosti.
Ale veď o to v politike ide. My sa môžeme vnútri dohodnúť akokoľvek vynikajúco, dôležité je, aký účet nám vystavia voliči. My tu nie sme pre stranícke štruktúry.

.nezhoršujete si však týmto pozíciu v strane? Mnohí v KDH to určite vnímajú tak, že Daniel Lišpic hrá na seba...
Celá táto iniciatíva sa týka dvoch vecí. Priznania morálneho dlhu, ktorý veľká časť našich voličov cíti a podpory Ivety Radičovej. Tá je oficiálnou kandidátkou KDH.

.čo sa v KDH zmenilo od snemu v júni 2007?
Väčšina ľudí zistila, že vládnutie so Smerom nie je možné a cítim, že silnie aj volanie po zmene.

.v dôsledku nedobrých preferencií?
Skôr existuje pocit, že nie sme dostatočne dôrazní.

.bol by v tom Figeľ zmenou?
Bol by som rád, keby sa do slovenskej politiky vrátil.

.aj ako šéf KDH?
Nechcem sa vyjadrovať k potenciálnym kandidátom, ktorí ešte neoznámili kandidatúru.

.čo urobíte, ak na sneme neuspejete?
Ak v KDH nenastane zmena, nebudem kandidovať v ďalších parlamentných voľbách. Ostanem však členom strany.

.skúste si zaprognózovať. Kde sa vidíte v júni 2010?
Neviem. Veštenie má v parlamente na starosti pani poslankyňa Vaľová.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite