Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modra a mechanika pohrôm

.elena Akácsová . .časopis .literatúra

Čudesný názov knihy Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm je rovnako mätúci, ako jej zaradenie medzi detektívky. Mätúca je aj fotografia autorky Marishy Pesslovej, pripomínajúca skôr topmodelku ako spisovateľku a členku najprestížnejšieho akademického klubu Pí Beta Kapa.

Čudesný názov knihy Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm je rovnako mätúci, ako jej zaradenie medzi detektívky. Mätúca je aj fotografia autorky Marishy Pesslovej, pripomínajúca skôr topmodelku ako spisovateľku a členku najprestížnejšieho akademického klubu Pí Beta Kapa.


Tá kniha sa hrá s čitateľom ako mačka s myšou ešte skôr, ako ju prvýkrát otvorí, a vydrží to celých 436 strán. Vlastne, ani potom sa to nekončí, pretože vysvetlení, ako zomrela učiteľka predmetu Úvod do filmu Hanna Schneiderová, je naznačených niekoľko a samotná autorka to v rozhovoroch odmietla ďalej vysvetľovať. Tvrdí, že by k rozprávačke príbehu tínedžerke Modre van Meerovej nebolo fér, aby čitateľ vedel viac ako ona sama, i keď všetky potrebné kľúče a indície na nájdenie jednoznačného riešenia v knihe sú.

Vedieť viac ako Modra van Meerová pritom vôbec nie je samozrejmé. Pretože Modra, nie príliš krásna stredoškoláčka, síce intenzívne prežíva mentálne i telesné dospievanie, po intelektuálnej stránke sa však dávno vyrovná svojmu otcovi, okúzľujúcemu profesorovi politológie, ktorý je chodiacou encyklopédiou a kade chodí, tade trúsi intelektuálne múdra, úryvky básní i divadelných hier. Dievča to s otcom rozhodne nemá jednoduché. Je polosirota, matka jej v útlom veku zomrela pri autonehode a jediné, čo po sebe zanechala, je zbierka motýľov a zvláštne dcérine meno Modra odvodené od obľúbeného motýľa. Otec ako hosťujúci profesor na žiadnej škole, v žiadnom meste ani pri žiadnej žene nevydrží dlhšie než semester. Modra musí striedať školy a miesta pobytu spolu s ním a nikde si nedokáže vytvoriť kamarátske vzťahy. Až v poslednom roku jej stredoškolského štúdia sa otec konečne usadí, aby jej umožnil pokojnejšiu prípravu na Harvard. Na lepšej súkromnej strednej škole sa dostane do uzavretého spolku študentov, ktorých očarila záhadná a nekonvenčná učiteľka Hanna, tajne sa s nimi stretáva a ovplyvňuje ich myslenie i konanie. Práve ona zomrie násilnou smrťou, čím sa subtílny príbeh o dospievaní zmení na napínavú detektívku.


Modra je, na rozdiel od svojho otca, tichým a utiahnutým pozorovateľom, ktorý si svoje komentáre a názory múdro necháva pre seba a pre čitateľa. A čitateľ má intelektuálne Vianoce. Okrem indícií k riešeniu záhadnej smrti obľúbenej učiteľky je v texte nasádzaných množstvo odkazov na filmovú i literárnu klasiku. Jednotlivé kapitoly sú nazvané titulmi slávnych románov a hľadať medzi nimi dejovú či inú spojitosť je bonus pre sčítaných čitateľov. Na hodnovernosť rôznych citácií a použitých diel (uvedených vždy v zátvorke aj s rokom vydania) sa však nedá veľmi spoliehať, pretože autorka si občas citát, citované dielo i samotného autora vrátane jeho životopisu s obdivuhodnou bravúrou vymýšľa. Obdivuhodná je aj schopnosť autorky priam bohatiersky plytvať metaforami, poznámkami, charakteristikami, košatiť súvetia, hrať sa s jazykom, so synonymami aj homonymami (v súvislosti s jazykom treba zvlášť oceniť skvelú prácu prekladateľky Petry Kůsovej) a aj pri tejto exhibícii zostať v koži síce inteligentnej, stále však nezrelej školáčky.

Chvíľu to trvá, zvyknúť si na toto literárne plytvanie a neponáhľať sa za rozuzlením, ale oplatí sa nevynechať nič. Nielen preto, že každý, aj celkom bezvýznamne pôsobiaci detail, môže byť kľúčom k vyriešeniu záhady. Oplatí sa spomaliť, nič nepreskakovať a vychutnávať. Rada by som toho napísala aj viac, najmä o pozoruhodných politologických úvahách Modrinho otca, ale nechcem vás pripraviť o vlastné objavovanie, aj tak som toho už prezradila viac než dosť. 

Marisha Pesslová: Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm Argo, 2008, preklad Petra Kůsová, 436 strán
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite