Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .týždeň vo svete

Popoluška či Pompadour?
Ministerka spravodlivosti Rachida Dati bola dlho klenotom francúzskej vlády. Dcéra chudobných alžírskych prisťahovalcov, absolventka katolíckej školy, ale stále moslimka, chránenkyňa prezidenta Nicolasa Sarkozyho, dlho slúžila Francúzsku ako dôkaz, že aj z najskromnejších pomerov vedie cesta nahor. Jej príbeh sa číta ako román, a to v ňom ešte nenastala pointa.
Po dlhých týždňoch neistoty a mediálnych špekulácií sa francúzsky prezident odhodlal a Rachidu, s ktorou úzko spolupracoval ešte od svojich ministerských čias, z vlády odsunul. Dôvody? Predovšetkým jej rastúca nepopularita, nielen medzi verejnosťou, ktorej sa prejedla Datiovej láska k luxusu a maniere celebrity, ale aj medzi sudcami, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako „chaoticky“ presadzuje Sarkozyho reformy. Pridalo sa Datiovej nečakané a dlho zapierané tehotenstvo, plus to, že odmietla uviesť, kto je otcom jej dcérky, lebo má „veľmi komplikovaný súkromný život“. Nemalou časťou problému je, že sa v medziobdobí od „Sarkovho“ rozvodu po jeho sobáš s Carlou Bruniovou sa až podozrivo často vyskytovala po jeho boku a bulvár ju už prakticky tituloval prezidentovou milenkou. Či ňou bola, je otázne, to však klebetníkov nezaujíma.
Dati má trochu smolu – ambície a energické presadzovanie nepopulárnych opatrení sa vo Francúzsku ťažko tolerujú, najmä ak je ambicióznou presadzovateľkou žena. Ľavica ju síce ako ikonu multi-kulti uznávala, nikdy jej však neodpustila, že pracuje pre, aspoň papierovo, pravicový kabinet. Ale mnohé problémy si Rachida Dati spôsobila sama, keď budila často dojem unáhlenej a diktátorskej ministerky.
Hoci sa Dati päť dní po pôrode dcérky Zohry vrátila do práce, nepodarilo sa jej post udržať. Bude musieť kandidovať do europarlamentu a následne odísť do Štrasburgu. Nicolas Sarkozy ju síce neodsúva hneď, povolil jej zostať do volieb, ani to však nezabránilo Datiovej priaznivcom, aby ho obvinili zo surovosti voči ministerke, ktorá je prakticky na materskej – aj keď sama Rachida Dati sa ešte pred pôrodom vyjadrila, že materská dovolenka je pre padavky. Kým médiá a blogeri živo debatujú, či je Rachidin bleskový návrat do práce hrdinstvom, alebo popretím sociálnych vymožeností pre ženy, ktoré má Francúzsko uzákonené, málokoho zaujíma osud malej Zohry, ktorá bude mať mamu pri sebe zrejme len príležitostne. Možno však zdedí Rachidino odhodlanie a z tejto negatívnej počiatočnej skúsenosti sa silou vôle spamätá.
.mg

Island mení
Pokles ekonomiky takmer o 10 percent, krach troch najväčších bánk a miliarda požičaná od Medzinárodného menového fondu s prísnymi podmienkami, to bolo asi veľa aj na inak pohodových Islanďanov. Konzervatívna vláda po protestoch občanov podala demisiu a hrdí potomkovia Vikingov možno požiadajú aj o členstvo v EÚ. Zúfalá situácia, zúfalé riešenia.
.mg

Maxipokles?
Medzinárodný menový fond nahral katastrofickým scenárom: svet vraj čaká najhorší ekonomický pokles od 2. svetovej vojny. „Očakávame, že svetová ekonomika sa prakticky zastaví,“ vyhlásil hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard. V číslach to znamená: rast 0,5 percenta v roku 2009, v roku 2010 rast 3 percentá. Uvidíme – a s očami nezastretými panikou určite jasnejšie.
.mg

Za Nord Stream
Nemecká kancelárka Angela Merkel vyzvala EÚ, aby finančne podporila nielen plynovod Nabucco, ale aj rusko-nemecký projekt plynovodu Nord Stream, kritizovaný českým predsedníctvom aj baltskými štátmi a Poľskom. Ruský premiér Vladimír Putin význam nových strategických dohôd o rope a plyne medzi EÚ a Ruskom prirovnal k Európskemu spoločenstvu pre uhlie a oceľ.
.jd

Obama vládne
Americký prezident Barack Obama začal svoju vládu útokom na tradičné témy a krátko po prísahe na Bibliu obnovil financovanie organizácií, ktoré vykonávajú a podporujú potraty v rozvojových krajinách sveta. Americký Senát zase schválil zákon, ktorý rozširuje zdravotné poistenie pre deti z chudobných rodín a tehotné ženy, ktoré majú status legálnych migrantov.
.jd

Davos
V Davose sa začalo zasadnutie Svetového ekonomického fóra venovaného globálnej kríze. Na úvod si zhromaždení vypočuli premiérov Vladimíra Putina a Wen Ťia-paa z Ruska a Číny. Obidvaja kritizovali Západ, ktorý vraj za krízu zodpovedá. O škandál sa neskôr postaral turecký premiér Erdogan, keď demonštratívne odišiel zo sály – lebo podľa svojho názoru v moderovanej diskusii nedostal dosť priestoru na protest proti postupu Izraela v Gaze.
.jd



Raúl Castro/
Kubánsky vodca po dlhom čase navštívil Moskvu, návšteva trvala osem dní a jej cieľom je posilnenie vzťahov a ruského vplyvu v Latinskej Amerike. Kubánci tiež požadujú, aby im prezident Obama po uzavretí protiteroristickej väznice vrátil Guantanamo.

Tim Geithner/
Americký Senát potvrdil nového ministra financií vo funkcii pohodlnou väčšinou hlasov v pomere 60:34. Väčšina republikánov však nového ministra nepodporila, keďže vyvolal pohoršenie, že v minulosti neplatil niektoré odvody a dane.

Patriarcha Kirill/
Ruskí biskupi vybrali hlavu ruskej pravoslávne cirkvi. Stal sa ňou smolenský metropolita Kirill, ktorý za pôsobenia svojho predchodcu Alexeja II. viedol diplomatické rokovania aj s pápežom Benediktom XVI. Očakávanou témou jeho pôsobenia bude zbližovanie s Rímom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite