Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

Trnka v akcii
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka má za sebou veľký mediálny týždeň. Na tlačovej konferencii sa vyjadril hneď k viacerým aktuálnym kauzám. V prípade spoločnosti Tipos, kde hrozí, že Slovensko zaplatí českému podnikateľovi Vitekovi dve miliardy korún, označil rozhodnutia súdov za nesprávne. Dopustili sa vraj jedenástich chýb.
Ďalšou Trnkovou témou boli ochranári. Popudilo ho rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého prokuratúra porušila práva lesoochranárskeho združenia Vlk, keď polícii neprikázala preveriť ťažbu v Tichej a Kôprovej doline. Svoj nezávislý, profesionálny pohľad generálny prokurátor „rádoby“ civilizovanej európskej krajiny demonštroval okrem iných aj týmto výrokom: „Možno by (ochranári) spravili lepšie, keby zobrali mucholapky a osobne tam išli búchať tie lykožrúty po hlavách, než sa priviazať o traktor, ale to nebudem hodnotiť.“ No, ešteže to nehodnotí.
Trnka však predviedol, že nevie aktivistov len kritizovať, ale v príhodnú chvíľu sa dokáže sám na aktivistu premeniť. Po tom, ako ho premiér Fico v reakcii na iniciatívu Daniela Lipšica vyzval, aby opäť preveril kauzu kupovania poslancov, poslušne zasalutoval a oznámil, že prokuratúra si Lipšica predvolá. Podpredseda KDH pritom hovoril o podozreniach z kupovania poslancom, teda presne o tom istom, o čom už pred ním hovorili desiatky politikov vrátane samotného premiéra.
Údiv vzbudzuje aj ďalšie Trnkovo vyjadrenie, tentoraz ku kauze Hedvigy Malinovej. Podľa Trnku sa už všetky naplánované procesné úkony uskutočnili a čaká sa len na posudky od lekárov. Tie vraj budú do konca marca. Malinovej obhajoba pritom opakovane navrhuje vypočutie ešte viacerých svedkov vrátane kľúčového svedka, psychiatra Jozefa Hašta, ale aj vyšetrovateľov, politikov, lekárov. Prokuratúra však tieto návrhy ignoruje. Malinovej advokát Roman Kvasnica upozornil aj na to, že generálny prokurátor poskytuje verejnosti neúplné informácie, keď hovorí, že Trestný poriadok neumožňuje vykonanie skúšky na detektore lži mimo územia SR. „Úplnou informáciou je, že Trestný poriadok štátnym orgánom vykonanie skúšok na detektore lži neumožňuje vôbec, keď takéto skúšky vôbec neupravuje,“ tvrdí Kvasnica.
Taký je teda náš generálny prokurátor. Nezávislý, nezaujatý, poctivý občan, ktorý každé ráno o piatej zbiera petflaše po „potlachových stretnutiach našich lesoochranárov“.
.jm

Odvolanie
Prípad nástenkového tendra poračuje. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal odvolal z funkcie šéfku odboru kontroly Máriu Vermešovú. Urobil tak po tom, ako odmietla podpísať protokol o výsledku kontroly na ministerstve výstavby. Vermešová podľa SME naznačila, že bola odvolaná preto, lebo nechcela splniť politickú objednávku a nájsť chybu za každú cenu.  
.tg

J&T a PPF
Finančná skupina J&T sa vo viacerých biznisových aktivitách spája s českou finančnou skupinou PPF, ktorá patrí Petrovi Kellnerovi. Podľa portálu eTrend by PPF malo za vklad asi 6 mld Kč získať 40 percent z majetku J&T, ide predovšetkým o energetické a strojárske projekty. Touto obchodnou transakciou sa J&T snaží v čase finančnej krízy, ktorá postihla najmä jej realitné projekty, vylepšiť svoje podnikanie.
.eč

Známky pre prvákov
Podľa nového školského zákona museli školy dať prváčikom polročné vysvedčenia so známkami alebo slovami: veľmi dobrý, dobrý, uspokojivý alebo neuspokojivý. Doteraz školy uprednostňovali slovné hodnotenie, ktoré sa im zdalo pri prvákoch adekvátnejšie, najmä po prvých mesiacoch v škole. Zákon je už prísnejší a ministrovi sa zdá takéto hodnotenie jednoznačnejšie.
.eč

Sedem statočných
Ivan Gašparovič, Iveta Radičová, František Mikloško, Zuzana Martináková, Milan Melník Dagmar Bollová a Milan Sidor: to sú mená kandidátov na post prezidenta. Ich súboj o kreslo budeme môcť sledovať do 21. marca. Hádam sa dovtedy od niektorých dozvieme, či chcú okrem kandidatúry aj vyhrať a iní nás možno prekvapia svojím jasne formulovaným názorom. Prajeme veľa zdaru!
.tg

Kauza Tupý
Senát Okresného súdu Bratislava I odročil pojednávanie v kauze vraždy Daniela Tupého s piatimi obžalovanými na koniec apríla a zároveň prepustil z väzby na slobodu údajného hlavného útočníka Richarda Hrotka. Ako napísalo SME, Hrotko však zostáva naďalej v Ústave na výkon väzby, keďže prokurátorka podala voči rozhodnutiu Okresného súdu sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Krajský súd Bratislava. Znalec z oboru psychologie spochybnil jedného zo svedkov.
.tg



Ivan Lexa/
Okresný súd Bratislava I: odročil spor bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu a vydavateľa denníka SME Petit Press. Na pojednávanie sa nedostavil Lexa ani svedok Svetozár Chabada.  Lexa žaluje vydavateľstvo v spore na ochranu osobnosti a žiada náhradu 16 597 eur.

Milan Andrášik/
Po minulotýždňovom prepustení Miloša Kocúra je Milan Andrášik už jediným obvineným vo väzení v kauze Cervanová. Kocúra domov poslal krajský súd, ktorý súhlasil s jeho podmienečným  prepustením. Odvolací súd by mal rozhodnúť aj o Andrášikovi.

Zoltán Heister/
Tréner hádzanárskej reprezentácie sa rozhodol, že s koučovaním národného mužstva končí. Dôvodom je to, že reprezentanti údajne porušovali pravidlá. Na celej veci je čudné, že tréner odstupuje v čase historického úspechu slovenskej hádzanej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite