Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY

. .časopis .film

02. 02. 2009 – 08. 02. 2009 (6. týždeň)

.teletipy .filmy:
Prelet nad kukučím hniezdom (dráma, USA, 1975)
ČT1, Pondelok, 22:35
Írsky bitkár a profesionálny kartár McMurphy si odpykáva trest za opakované napadnutie a sexuálne zneužitie. Namiesto toho, aby sa držal v pracovnom tábore, hrá pomäteného a nechá sa poslať do psychiatrickej liečebne, na prvý pohľad celkom pokojnej. Jeho životný elán a silná osobnosť sa v ústave čoskoro stretávajú s absolutizmom vrchnej sestry Ratchedovej, ktorá tam tyransky vládne. McMurphy neznesie pohľad na utláčaných pacientov, a tak v nich prebudí poslednú štipku hrdosti a radosti zo života... Brilantná románová satira Kena Keseyho prerastá v neobyčajne pôsobivom rozprávaní Miloša Formana na silný protest proti neobmedzenej moci pri obmedzovaní človeka.

Svoj medzi cudzími (eastern, Sovietsky zväz, 1974)
Dvojka, Utorok, 22:10
Celovečerný režijný debut ruského herca a režiséra Nikitu Michalkova rozpráva dobrodružný príbeh z obdobia občianskej vojny medzi Červenou armádou a bielogvardejcami. Malé provinčné mestečko na juhu Ruska, dvadsiate roky minulého storočia. Skončila sa občianska vojna, no do úplného víťazstva boľševikov je ešte ďaleko. V oblasti aktívne pôsobia nebezpeční banditi. A v boji s nimi päť priateľov na život a na smrť, bývalých červenoarmejcov. Úloha je takmer nesplniteľná: nájsť ukradnuté zlato Sovietskej republiky, zničiť zločincov a zachrániť svoje priateľstvo, pretože je podozrenie, že zradca sa nachádza priamo medzi nimi...

Staré, nové, požičané a modré (komédia, Dánsko, 2003)
ČT2, Streda, 00:45
Úspešná dánska komédia režisérky Natashe Arthyovej o hľadaní lásky, nakrútená v štýle hnutia Dogma 95, vychádza z obecnej povery, že každá nevesta má mať na sebe niečo staré, nové, požičané a aj čosi modré. Katrine má krátko pred svadbou s Jonasom. Navštívi svoju sestru Mette v psychiatrickej liečebni, o svadbe jej však nič nepovie. V domácnosti sa znenazdania objaví aj sestrin bývalý priateľ Thomsen a návšteva sa zvrhne na divoký flám. Na druhý deň sa Katrine dozvie, že Thomsen má pozitívny test na HIV. Sympatický mladík so zmyslom pre dobrodružstvo ju napriek tomu priťahuje. A tak Katrine robí priamo počas svadobného obradu prekvapujúce rozhodnutie.

Anna a kráľ (romantický/dráma, USA, 1999)
HBO, Štvrtok, 14:30
Ovdovená učiteľka  Anna podnikla čosi, čo bolo pre ženu z viktoriánskeho Anglicka nezvyčajné. Rozhodla sa odísť so svojím synom na dobrodružnú cestu do neznámej krajiny, do Siamu. Chce to tam spoznať a pokúsiť sa tak nadviazať spojenie dvoch odlišných svetov. Necháva sa zamestnať ako učiteľka niekoľkých detí samotného kráľa Mongkuta. Kultivovaná Anna konfrontuje žiakom obe kultúry so všetkými odlišnosťami v náboženstve aj nezmyselnými predsudkami a zisťuje, že samotný siamský kráľ je muž, ktorý presne vie, kam chce viesť svoju krajinu a ako vyzerá moderný svet. Film režiséra Andyho Tennanta.

Sľub (dráma, Belg./Franc./Luxemb, 1996)
Dvojka, Piatok, 23:05
Igor pomáha svojmu otcovi Rogerovi na stavbe, kde využívajú ilegálnych prisťahovalcov. Hoci je Igor ešte stále chlapec, ako pravá ruka svojho otca dostal dôležité lekcie života: naučil sa klamať, podvádzať i kradnúť. Jedného dňa príde na stavbu inšpekcia a  kým sa ostatní robotníci snažia rýchlo skryť, Amidou z Burkina Faso spadne z lešenia a vážne sa zraní. Roger má strach, a tak Amidoua nechá napospas osudu. Krátko pred smrťou však Amidou od Igora vymôže sľub, že sa postará o jeho ženu a dieťa. Keď Amidou zomrie, pochovajú ho do betónu. Zakrátko však pricestuje Amidouova manželka Assita s malým synom... Pôsobivá dráma bratov Dardennovcov.

Sex, lži a video (dráma, USA, 1989)
Dvojka, Sobota, 22:10
Hrdinami debutu amerického režiséra Stevena Soderberga sú štyria tridsiatnici. John je úspešný právnik, ktorý býva so ženou Ann v Los Angeles. Ann je plachý a dobrácky typ, nadovšetko miluje svojho manžela a žije život podľa všetkých predpísaných pravidiel. Napriek láske k Johnovi ju ich intímny život necháva chladnou. Sexuálne frustrovaný John preto hľadá útočisko u Anninej sestry Cynthie. Všetko sa však zmení s príchodom Grahama, Johnovho spolubývajúceho z univerzitných čias. Graham je záhadný muž a nikto nevie, čo má v živote za sebou. Rýchlo sa zblíži s Ann a zverí sa jej so svojím tajomstvom...

Desať kanoí (dobrodružný/dráma, Austrália, 2006) ČT2, Nedeľa, 22:15
Ten príbeh sa začal na počiatku dejín. V dobách, keď Yurlunggur, veľký vodný varan, stvoril zem. Svoril vodu aj močiar, ktorý poskytuje obživu všetkému živému. V tých dobách sa skupina mužov vydala do močiara, aby nalúpala zo stromov kôru na kanoe, ktoré potrebovali na zber husích vajec. A taká niekoľkodenná výprava je ideálnou príležitosťou na to, aby starší kmeňa nenásilnou formou poučil jedného mladíka o živote a jeho zložitosti, o nutnosti rešpektovať pôvodné zákony kmeňa. Prvý austrálsky film, nakrútený z veľkej časti v jazyku domorodcov, je svojím spôsobom zvláštny príbeh v príbehu. Originálny nápad, krásna kamera a baladický spôsob rozprávania sú atribúty, vďaka ktorým film získal Zvláštnu cenu poroty na MFF v Cannes.

.tip .týždňa

Slnko v sieti (dráma, Československo, 1962)
ČT2, Sobota, 21:00
Po zhruba desaťročnom období povstaleckého a budovateľského pátosu dostala slovenská, ale aj česká kinematografia priekopnícke dielo, ktoré zásadne ovplyvnilo jej ďalší vývoj. Snímka Slnko v sieti režiséra Štefana Uhra sa považuje za prvé dielo československej novej vlny. Poetický príbeh, ktorého ťažiskom je zachytenie hlbokých a rozporuplných citov dvoch mladých ľudí, prekvapilo najmä spôsobom spracovania: autentickým jazykom, kontrastným s oficiálnymi politickými frázami, znejúcimi z rozhlasu či poetickou kamerou Stanislava Szomolányiho, ktorá vytvára poetické obrazy a vnútorne napätú atmosféru.



.teletipy  .dokumenty:
Na ceste po Švajčiarskych Alpách
ČT1 Pondelok, 21:00
Švajčiarsko vyniká nielen najväčšou koncentráciou finančníkov na svete, ale rovnako aj najvyššími európskymi vrcholkami. Aj do výšky takmer štyritisíc metrov sa môžete pohodlne dostať unikátnym vláčikom alebo zubačkou. Odrazu sa tak ocitnete na najvyššie položenej európskej stanici a rovnako ľadovej jaskyni v útrobách hory Jungfrau. V údolí sa zase darí povestným švajčiarskym dobrotám. Pri výrobe cukroviniek prekvapivo často narazíte na netradičnú surovinu, akou sú gaštany. Národným švajčiarskym jedlom je však syrové fondue – pokrm so zaujímavou históriou.

Burianov deň žien
ČT2, Utorok, 23:10
Portrét investigatívnej novinárky Sabiny Slonkovej, bývalej redaktorky Mladej fronty DNES, ktorá sa dozvedela o svojom plánovanom zavraždení. Jan Burian v priereze jej najvýznamnejších káuz hľadá tvár českej spoločnosti a zároveň sa pokúša pátrať po okolnostiach súvisiacich s motívmi jej chystaného umlčania. Sabina Slonková sa pohybuje na hrane a vie veci, ktoré sú pre ňu rozhodne nebezpečné. Konšpiračné stretnutie s Janom Burianom, osamotené jesenné rozhovory v parkoch, uliciach a vestibuloch či utajované výsluchy na polícii sledujeme akoby skrytou kamerou, ktorá predstavuje subjektívne oko nezaujatého pozorovateľa, ktorý chce vidieť hru v zákulisí. Film dokumentaristu Róberta Kirchhoffa.

Island, pútnici a cudzinci
Dvojka, Streda, 20:55
Slovenský dokumentárny film zachytáva cestu dvoch slovenských bratov kapucínov po Islande. Cestu okolo ostrova, na ktorej navštevujú svojich farníkov a kochajú sa nádhernou islandskou prírodou. Je to aj cesta k hlbšiemu poznaniu islandskej kultúry a islandskej duše. Na Island prišli pred dvoma rokmi, aby tu založili kláštor a nadviazali na starobylú mníšsku tradíciu z predreformačnej éry. Podľa slov ich priateľa Jacquesa je práve radosť tým, čo môžu Islanďanom najviac ponúknuť: „Islanďania si môžu kúpiť takmer všetko, čo potrebujú, ale kruto trpia duchovnou biedou. Chýba im radosť zo života."

Veľké záhady: Našla sa archa zmluvy?
Dvojka, Štvrtok, 18:05
Zdá sa, akoby existovala všeobecne akceptovaná dohoda, že Archa zmluvy bola premiestnená zo svojho miesta v svätyni, aby sa zabránilo jej znesväteniu kráľom Manassesom. Nedávne objavy priviedli vedcov k myšlienke, že bola prenesená na ostrov Elefantína pri Asuáne v Egypte, kde bol postavený židovský chrám.. No dve otázky sú stále nezodpovedané. Kam archa putovala, keď opustila Egypt? A je tam až dodnes? Pokračovanie príbehu slávnej archy z amerického dokumentárneho seriálu o záhadách minulosti aj súčasnosti, na ktoré sa doteraz nenašla definitívna odpoveď.

Zázračná planéta: Zvieratá v živote človeka: Delfíny
ČT2, Piatok, 20:00
Ako by asi vyzerala spoločnosť ľudí pod hladinou, v trojrozmernom morskom svete? Podobala by sa spoločenstvu delfínov? Tí sú inteligentní, dôvtipní, rýchli a organizovaní. Bez svojej skupiny, svojho stáda, nie je jedinec ničím. Pre všetkých delfínov platí, že prežiť môžu len spolu. Na prvý pohľad nám ich život môže pripadať jednoduchý, bez akýchkoľvek pravidiel. Pri hlbšom skúmaní však objavíme ich zložitú spoločenskú organizáciu. Zaujímavý pohľad na týchto inteligentných cicavcov ponúka diel z prírodopisného cyklu Kráľovstvo divočiny.

Slovenský bigbít
Dvojka, Sobota, 23:50
V dokumentárnom  cykle si pripomenieme zrod beatovej scény na Slovensku resp. v bývalom Československu, koncom 50. rokov a v 60. rokoch 20. storočia. Je výpoveďou o životných postojoch a pocitoch generácie, ktorá sa inšpirovala veľkými idolmi vznikajúcej beatovej hudby či ich predchodcov: Tvorcovia sa snažili zhromaždiť čo najviac dobových svedectiev, výpovedí a názorov, príhody a historky bývalých „bigbiťákov" žijúcich dnes nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Slovenský bigbít prinesie unikátne fotografie, zabudnuté archívne filmové i zvukové nahrávky.

Svet umenia: Aki Kaurismäki
ČT2, Nedeľa, 15:05
Je presne taký, ako jeho filmy: seversky zádumčivý, nostalgický, ale zároveň aj diabolsky ironický a sebaironický. Keď hovorí o svojom detstve a mladosti, dojala by sa hociktorá čitateľka Červenej knižnice, ale fanúšik jeho filmovej tvorby postrehne zvláštne iskričky v jeho očiach... Jeden z najvýraznejších európskych režisérov, v ktorého filmografii nechýbajú tituly ako Bohémsky život, Najal som si vraha, Muž bez minulosti či Mraky odtiahli síce púšťa dokumentaristov len tam, kam to on uzná za vhodné, ale ani tam si nikto nemôže byť istý tým, čo je pravda a čo mystifikácia.

.tip .týždňa

Potupa
ČT2, Streda, 23:10
Pakistanská vidiečanka Muchtáran nikdy nebola obyčajným dievčaťom. Nevedela síce čítať ani písať, ale bol jej daný prirodzený intelekt, zmysel pre spravodlivosť a výrazné sociálne cítenie. Nebyť jedného nevinného rozhovoru jej brata so susedkou, nikto by sa však o neobyčajnej Muchtáran nedozvedel... Pre uši Európana to môže znieť až neuveriteľne, ale po tom, čo si dvaja mladí ľudia vymenili pár slov bez svedkov, rozpútal sa kolotoč psychického aj fyzického násilia. Potupa sa v týchto končinách trestá potupou ešte väčšou, a preto boli „Vinník” aj jeho sestra Muchtáran znásilnení, zbití a zosmiešnení. Muchtáren sa však odmietla vzdať vidiny spravodlivosti. A tak sa jej v dedine podarilo postaviť školu, kde nakoniec sama začala učiť čítať a písať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite