Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politika na Facebooku

.tomáš Gális . .časopis .fenomén

O tom, že za úspechom Baracka Obamu v prezidentských voľbách stála aj schopnosť jeho priaznivcov zorganizovať kampaň a zbierať peniaze na rôznych komunitných internetových stránkach, sa už popísali stohy papiera. Ale ako je to na Slovensku?

Ako najaktívnejší sa javia stúpenci Ivety Radičovej. Jej facebookovská fanúšikovská skupina „Volím Ivetu Radičovú za prezidentku republiky“ mala minulý týždeň viac ako 8 400 členov. Jej autori sympaticky burcujú fanúšikov, aby k voľbám zobrali rodiny a kamarátov, pretože kandidátka potrebuje každý hlas a odkazujú na články zo stránky mojaprezidentka.sk. V rámci skupiny sa diskutuje napríklad o téme voľby zo zahraničia či o tom, či by nebolo lepšie, keby Radičová usilovala o kreslo premiérky.

Azda najzaujímavejšie sú však odkazy, ktoré fanúšikovia nechávajú. Okrem pozitívnych a povzbudzujúcich slov sú tam však aj odkazy, ktoré všeobecný súlad rušia. Napríklad hudobník, spolupracovník .týždňa a jeden z najaktívnejších diskutérov v skupine tam pred časom napísal aj tieto vety, týkajúce sa Jána Fülleho: „Môj hlas získala presne preto, že som nenašiel nikoho lepšieho – ale to neznamená, že budem mlčať, keď urobí niečo, čomu nerozumiem. ‚Nehádže ľudí do jedného vreca‘ nie je vysvetlenie. Je mi jasné, že nemožno paušalizovať – ale šéf kampane nie je ani malý, ani bezvýznamný post, pri ktorom by mi bolo jedno, kto na ňom je.“ Slabým miestom skupiny je, že odkazuje len na jednu akciu Ivety Radičovej: košickú prednášku z novembra minulého roka.
Prihlásiť sa k fanúšikovstvu ešte stále neznamená veľmi veľa. Asi aj preto je v skupine s názvom „Dobrovoľník kampane Ivety Radičovej“ oveľa menej ľudí. Tých 130 dobrovoľníkov nie je na „stene“ skupiny veľmi aktívnych. Za posledné tri týždne pribudli tri odkazy: jeden od administrátora skupiny Pavla Gmittera, že Iveta Radičová bude na jednej on-line diskusii, druhý tvorilo len jedno slovo „financie...“ a tretí, ktorý tvrdí, že volebný tím pani Radičovej akosi stíchol.
Napriek tomu Gmitter pre .týždeň hovorí: „Niektorých dobrovoľníkov sme už využili, napríklad keď sme spracúvali petičné hárky. Nejde však len o nejakú manuálnu prácu, ale máme aj takých, ktorí pripravujú nejaké analýzy... “ Na poznámku, že stránka vyzerá na to, že do volieb chýbajú dva mesiace, trochu ospalo, Gmitter povedal, že s dobrovoľníkmi sú stále v kontakte a chcú ich určite v najbližšom čase osloviť: „Určite v tej dvojtýždňovej kampani príde čas a budeme veľmi radi, keď sa zapoja.“
Pred niekoľkými mesiacmi napísal Radičovej podporovateľ a spoluzakladateľ kampane Moja prezidentka Michal Hvorecký tieto vety: „Slogan Baracka Obamu masovo rapovali aj hip-hoperi. Veľká časť jeho kampane zahrnovala nové sociálne siete – naši politici ich azda objavia o dekádu neskôr.“ Vyzerá to, že v tomto sa nemýlil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite