Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

. .časopis .ostatné

MÉDIÁ Trubač a JOJ
Hovorca prezidenta Marek Trubač nepustil redaktorku TV JOJ Janu Krescanko Dibákovú do Prezidentského paláca, aby urobila reportáž o výmene ministrov diplomacie. Mal to byť trest za predchádzajúcu reportáž o brbtoch pána prezidenta na nie celkom vydarenej tlačovke, kde Gašparovič ohlasoval svoju opätovnú kandidatúru. Vzhľadom na mentálne prostredie, ktoré okolo prezidenta vládne, Trubačov zákrok ani nie je veľmi prekvapujúci. Akurát, že Marek Trubač, ocenený v roku 2007 titulom Hovorca roka, sa predsa len svojou profesionalitou z tohto prostredia troška vymykal. Ale už doň dokonale zapadol. Človeka to prostredie napokon musí poznačiť. Na celej kauzičke je zábavné skôr to, u koho Trubač našiel pochopenie. Zastalo sa ho občianske združenie Otvorená samospráva. Členom združenia sú hovorcovia, tlačoví tajomníci z oblasti samosprávy. Tí Trubača podporili, lebo úroveň slovenských médií vraj ustavične klesá. Iste, od roku 1989 to už ide s médiami len dole vodou. Vtipné však je, že Trubača sa nezastala Asociácia hovorcov Slovenska, ktorej členom je aj on sám – a ktorá je predsa len profesionálnejšou organizáciou, keďže združuje väčšiu škálu hovorcov, nielen tých zo samosprávy. Jej tajomník len lakonicky odkázal pýtajúcich sa novinárov na Etický kódex členov Asociácie hovorcov Slovenska. V ňom sa píše, že hovorca musí zabezpečiť rovnaký prístup k informáciám pre všetky relevantné médiá. No tak buď Marek Trubač porušil etický kódex asociácie, ktorej je sám členom, alebo TV JOJ nie je relevantné médium.
.eč

TELEVÍZIA V STV konečne úspech!
V časoch svojej finančnej a personálnej biedy má Slovenská televízia nový úspešný program – Chodili sme spolu. Mediálni analytici hlásia, že šou Petra Marcina je taká úspešná, že jej komerčné televízie nestačia s dychom ani peoplemetrami. Pre veľký úspech sa zábavná nočná šou bude reprízovať aj v nedeľu podvečer. Všetci sa môžeme tešiť, že verejnoprávna televízia má opäť raz program, ktorým môže valcovať konkurenciu. Lenže, je naozaj dôvod tešiť sa z tohto programového úspechu STV? Ak sme Rybníčkovej televízii vyčítali zábavnú a komerčne úspešnú Superstar, máme chváliť Nižňanského za bulvárnu tolkšou? Naozaj sme dopadli tak, že ak chce mať verejnoprávna televízia úspech, je dôležité, aby prevzala nejakého opozeraného zabávača, ktorý práve nemá lukratívnejší kšeft v komerčnej telke, pridala k nemu nejakú slovenskú celebritu a rozhovor trochu pritvrdili, tak ako v prípade Jozefa Vajdu, ktorý rozoberal detaily svojho vzťahu k Zuzane Belohorcovej aj slovami: „ako učiteľka sexu ma nenaučila nič“, ale „páčila sa mi jej mladosť“, no je pravda, že „ma pripravila o niekoľko tisíc“, lebo „dosť často som jej chodil ukazovať do cudzích krajín, ako vyzerá teplo“. Paradoxné je, že ešte aj čitatelia Nového času v ankete tento prístup herca Slovenského národného divadla k bývalej milenke odsúdili. Keď sa táto téma vyčerpá, možno by tolkšou mohli pokračovať ako Spávali sme spolu, Ohovárame sa spolu, Súdime sa spolu... Konečne vieme, ako má vyzerať program tvorený televíziou verejnej služby.
.eč

MÉDIÁ „Dobrý oligarcha“
Zdá sa, že ruskí oligarchovia sú anglofili. Potvrdzuje to aj miliardár Alexander Lebedev, ktorý kúpil britský večerník Evening Standard. Lebedev je zaujímavá postava: bývalý agent KGB, opozičný poslanec ruského parlamentu a spolu s Michailom Gorbačovom vlastník 49-percentného podielu novín Novaja gazeta, hlavného opozičného listu v Rusku. Lebedev, ktorý zbohatol za čias Borisa Jeľcina, keď sa stal významným spoluvlastníkom Aeroflotu, je považovaný za „dobrého oligarchu“. Kritizoval Kremeľ za vojnu v Gruzínsku či imperiálny komplex voči Ukrajine. Spolu s ďalšími oligarchami, ale aj s Vladimírom Putinom, býva v luxusnej moskovskej štvrti Rubľjovka, pestuje si však ľudový imidž a nevyužíva napríklad VIP cestu do centra Moskvy. Podľa kritikov však „dobrý oligarch Alexander“ zastupuje ten istý cieľ inými prostriedkami. Dokazovať to má jeho podiel na rozbití ruskej opozície a vytvorenie novej, pre Kremeľ prijateľnejšej opozičnej strany. Denník Daily Telegraph opisuje Lebedeva ako štedrého darcu a priateľa bývalej premiérky Margaret Thatcherovej či spisovateľky J. K. Rowlingovej.
Standard, ktorý tradične podporuje britských konzervatívcov, nemá meniť svoju politickú líniu, plánuje však investície vo výške 26 miliónov eur a väčšie pokrytie toho, čo sa deje v umení, kultúre a samotnom meste. Na noviny by mal dohliadať oligarchov syn, 28-ročný Jevgenij Lebedev, inak absolvent anglických škôl a v minulosti známy playboy. Dnes hovorí, že búrlivú mladosť má za sebou a chystá sa presadiť ako seriózny podnikateľ. A potom, že ruské peniaze smrdia.
.jd
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite