Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák . .časopis .osobnosti

Som za rešpektovanie práv žien. Som aj za rešpektovanie práv mužov. Som za to, aby každá žena mala právo rozhodovať o svojom tele. Som za to, aby aj každý muž mal právo rozhodovať o svojom tele.

Som za rešpektovanie práv žien. Som aj za rešpektovanie práv mužov. Som za to, aby každá žena mala právo rozhodovať o svojom tele. Som za to, aby aj každý muž mal právo rozhodovať o svojom tele.
(Milý/á  rozhodovateľ/ka — moje presvedčenie neznamená, že keď ťa, napríklad, nájdem v mínuse ležať na Zemi na zemi — ozaj, je na Mesiaci zem, alebo mesiac? — alebo v budúcnosti bez skafandra bežať na Mesiaci po mesiaci, že sa Ťa, aj keď mi povieš „nechaj ma tak, mne je fajn“ nepokúsim dostať do tepla či do skafandra.) Aj napriek výnimkám v zátvorke som za právo človeka rozhodovať o svojom tele. Každého bez výnimky. Čiže aj toho, ktorý má to šťastie a žije zatiaľ ako bábätko v brušku.
Alebo minidievčatá a minichlapci nemajú mať právo rozhodovať o svojom tele? Som aj za právo voľby. Všetci sa môžeme rozhodnúť, s kým, kedy a ako, či použiť, alebo nepoužiť výdobytky zvané antikoncepcia, jednoducho, máme toľko možností voliť, až sa nám z toho množstva môže zatočiť hlava. Som teda rozhodne pro choice — toto právo hádam nikto nechce nikomu upierať — takže dúfam, že ani tým drobným šťastlivcom, ktorí sa zatiaľ kúpu v niečom teplučku. Hádam niekoho len tak nevykážeme z nášho ľudskoprávneho veľkoklubu! Viem, mnohí ľudia, ktorí nemajú radi súčasný boom ľudských práv, ma označia za radikála. Priznať práva aj tým, ktorí nemôžu o ne bojovať pochodmi, vyhláseniami, a nie sú schopní voliť — to sa nenosí.
Nemyslím ani na zákony, ani na obviňovanie, ani na politiku a ani na medicínu. Určite nechcem zvyšovať niečí smútok. Medicína si poradí sama, sama vie, kedy je čo nevyhnutné urobiť. Zákony pre mňa nie sú podstatou — mnoho vecí sa dá ľahko ignorovať. Najviac mi je ľúto, kam sme sa v našej necitlivosti dostali. Slovo radikál dostáva nevídané rozmery. Vraj ide o náboženský problém? Pre mňa je život ateistu rovnako hodnotný ako život kresťana. Preto ochrane ľudského života nepripisujem náboženskú alebo politickú podstatu. Je mi jedno, či ide o budúceho materialistu, kresťanku, satanistu, konzervatívca, liberála, pravičiarku, ľavičiarku, buddhistu, šachistu či kombajnistku. Som za rešpektovanie práv všetkých spomenutých a aj ich iných spoluobčanov. Preto nemôžem byť za interrupcie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite