Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Topolánkov NERV

.tomáš Němeček . .časopis .týždeň v ekonomike

Znížte daň z príjmu firiem na 15 percent. Začnite ponúkať štátne dlhopisy drobným investorom. Ale tiež: ministrom a ich námestníkom pri nedodržaní rozpočtových výdavkov kráťte plat o pätinu.

Znížte daň z príjmu firiem na 15 percent. Začnite ponúkať štátne dlhopisy drobným investorom. Ale tiež: ministrom a ich námestníkom pri nedodržaní rozpočtových výdavkov kráťte plat o pätinu.


Toto sú len niektoré z 250 návrhov, ktoré vzišli z „brainstormingu“ desiatich známych českých ekonómov. Premiér Mirek Topolánek a jeho minister financií Miroslav Kalousek im dali titul Národná ekonomická rada vlády (odtiaľ sugestívna skratka NERV a logo s čímsi, čo pripomína modrú náplasť alebo zdravotnícky kríž). Zatiaľ sa NERV zišiel raz, predminulú nedeľu, ale už dva týždne plní stránky novín.

.desať tvárí, ktoré poznáte
Pôvodne to vyzeralo vyslovene ako z núdze cnosť. Topolánek od jesennej prehry v krajských voľbách hovoril o tom, že pri obmene svojho kabinetu doňho nájde aj vicepremiéra pre ekonomiku. Lenže vytypovaný favorit, šéf Zväzu priemyslu Jaroslav Míl (donedávna člen predstavenstva Slovenských elektrární), odmietol. Podľa neoficiálnych informácií aj preto, že funkcia by obnášala najmä úmorné a nevďačné vyjednávanie s rozdrobenou vládnou väčšinou v snemovni. Takže namiesto člena vlády prišiel neplatený poradný zbor.
Kľúč k výberu premiér nevysvetlil; ale mediálna známosť očividne hrala veľkú rolu. V desiatke sa tak ocitli ekonomický publicista Pavel Kohout (predtým analytik PPF), prezident Liberálneho inštitútu Jiří Schwarz (jeho recepty sú štýlové: zníženie daní, deregulácia a privatizácia Letiska Ruzyň) alebo zlaté dieťa medzi komentujúcimi ekonómami, absolvent Yale Tomáš Sedláček z ČSOB.
Ďalej dvaja známi konzultanti: bývalý zástupca pri Svetovej banke, sebavedomý weltman Miroslav Zámečník, a akademik, ktorý zbohatol na privatizačnom poradenstve, profesor Michal Mejstřík. Za priemyselníkov je v rade Martin Jahn z Volkswagenu, za bankárov ich doyen, riaditeľ českej UniCredit Jiří Kunert, za penzijné fondy šéf asociácie Jiří Rusnok. Zostavu dopĺňajú dve „úlitby“ prezidentovi: jeho kancelár Jiří Weigl a kedysi najpopulárnejší minister raných 90. rokov Vladimír Dlouhý, dnes šéf regionálnej Goldman Sachs.

.kde je prvá liga?
Zostava mala zrejme uspokojiť aj jednotlivé politické tábory. Jahn a Rusnok sedeli vo vládach ČSSD, prvý ako nestraník, druhý je dodnes členom (zo všetkých sociálnych demokratov mal však k ODS najbližšie, ako poslanec kedysi demonštratívne volil za prezidenta Klausa). A z excentrického Sedláčka musia byť nadšené obe menšie vládne strany, ľudovci aj zelení: dlhovlasý ryšavý makroekonomický stratég z ČSOB jazdí po Prahe na bicykli s batôžkom, „rozožratému“ Západu odporúča pôst a svoje články pretkáva biblickými citátmi. Ľavicové krídlo ľudovcov ho dokonca navrhovalo na ministra financií.
Ponuku do rady však, napodiv, nedostal alebo neprijal nikto z akademickej prvej ligy. Teda ekonómovia z pražského inštitútu CERGE, ktorí v Česku suverénne vedú rebríčky citovanosti alebo publikovania v svetových časopisoch. Ako napríklad absolvent Princetonu Štěpán Jurajda, jeden z najlepších odborníkov na český trh práce.

.a kam zmizla opozícia?
Či NERV skutočne vláde prospeje, to sa ešte iba ukáže. Z poskytnutých námetov sa zatiaľ ministrom zapáčilo napríklad výrazné zrýchlenie daňových odpisov pri firemných investíciách (v boji proti kríze s ním prišlo Dánsko) alebo „zľava“ či „nezdaniteľné minimum“ pri sociálnom poistení – inspiráciou tu bola Británia, kde sa tieto odvody platia až od určitej výšky príjmu (11 percent z ročného príjmu od hranice 5 225 libier, plus 1 percento z príjmov nad hranicou 34 840 libier).
Ministerstvo financií zatiaľ prepočítava, čo by ešte bolo únosné pre rozpočet. NERV však prišiel aj s námetmi, ktoré nemusia stáť ani korunu. Ako napríklad:  mesačne zverejňovať, ako je ktoré ministerstvo úspešné v získavaní peňazí z fondov EÚ, a stanoviť za to finančné odmeny aj sankcie. Alebo: zrovnoprávniť papier a e-mail v úradnom styku.
V jednej veci však záplava bystrých, banálnych i bizarných nápadov pomohla Topolánkovi s Kalouskom už teraz. Donedávna im opozičná sociálna demokracia umývala hlavu za to, že „nič nerobia proti kríze“, a zvolávala tlačové konferencie k svojim 52 protikrízovým opatreniam (na prvom mieste sa tak trochu bizarne ocitlo schválenie Lisabonskej zmluvy o reforme EÚ).
Ako si minulý štvrtok povzdychol autorovi týchto riadkov popredný sociálny demokrat: Od toho času, čo sa objavil NERV, po opozičných 52 bodoch v novinách neštekne ani pes.

Autor je komentátorom českých Hospodářských novin.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite