Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

. .časopis .osobnosti

Kultúrne rozdiely bývajú veľké, ja som však bola presvedčená, že populárna, inzitne humorná a ľudsky prístupná komédia S

Kultúrne rozdiely bývajú veľké, ja som však bola presvedčená, že populárna, inzitne humorná a ľudsky prístupná komédia S tebou mně baví svět si musí získať aj srdce amerického diváka.
S naivným nadšením som Poledňákovej hit pustila kamarátke Nicole, fanúšičke európskej kinematografie a „všetkého nového“. Prvý raz sa zľakla, keď sa posral Matýsek, môžbyť vinou prekladu, ktorý nekompromisne hlásil, že „Matthew is shitty.“ Nové významy nadobúdali scény, kde po sebe ľudia netúžili (longing), ale sa pohodlne váľali po salónoch (lounging) a podobne.
Exotická dekadencia ústrednej piesne sa pre Nicole nepochopiteľne striedala so šokujúcimi výjavmi rurálneho života v ČSSR 70. rokov. Deti dostali na večeru len zemiaky? Iste ju neuspokojilo, keď som jej povedala, že rovnako sme zvykli dovolenkovať aj my. A ktovie ako je to v tej krajine (Bratislavia) teraz! „Oh, my god,“ vzdychala pri hromadnej kúpacej scéne, to sa môže, ukazovať vo filme detské pohlavie? Perverzné. Naša klasika strácala na glanci každú minútu. Ženy sú všetky krásne, muži všetci otrasní. Keď sa ako-tak zžila s predstavou kadibudky, narušil jej vnútorný pokoj znovu preklad. Vo výraze „shit house“ predsa nie je ani náznak romantiky hviezdnej oblohy, ktorú spolu zažívajú Dášenka (Dacie) a Pepino. Keď sa film skončil, Nicole vyhlásila, že nič také znepokojujúce v živote nevidela a ja som jej musela sľúbiť, že už jej nikdy nepustím nič z domácej produkcie.
O dva dni prituhlo. V centrálnom kotle starého domu v brooklynskom Park Slope, kde Nicole býva, zamrzla v noci rúrka a praskla. Vonku bolo mínus 11, vnútri vľúdnych mínus 9. Nicole si oblieklo termo bielizeň a zavolala mi spod periny. „Keď rozprávam, ide mi z úst para,“ povedala sviežim tónom. „Veríš, že sa TOTO mohlo stať?“ „Verím,“ povedala som, spomínajúc na všetky zimy, keď nám na chalupe zamrzla voda. Chcela som jej sardonicky poradiť, aby si išla na ulicu nabrať snehu do hrnca, a aby si z neho na peci uvarila čaj. Ale uľútilo sa mi rozmaznanej americkej duše. Pozvala som ju na teplú večeru. Budú krumple. Čo to budem dlho opisovať, mojím poslaním je prebudiť v nej človeka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite