Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma (zatiaľ) dobre

.luboš Palata . .časopis .týždeň vo svete

Tak nám zase vyšla ďalšia prognóza, ako bude v

Tak nám zase vyšla ďalšia prognóza, ako bude v tomto roku, a zase je horšia než tá minulá. Akoby sa na nás rútila prílivová vlna, ktorá sa deň za dňom zväčšuje. A nikto nie je ani schopný povedať, kedy sa prirúti a koľko škody narobí. A rovnako nikto netuší, ako sa proti nej chrániť a čo vlastne robiť.

Vidieť to aj na tom, že úplne najhoršie časy čakajú krajiny, ktoré boli ešte nie pred niekoľkými rokmi, ale doslova pred niekoľkými mesiacmi dávané za príklad toho, ako sa to má robiť. Padá Írsko, ktoré všetci dávali za príklad „znalosti ekonomiky“, skvelého využitia európskych fondov, kam chodili za prácou tisíce Slovákov, desiatky tisícov Poliakov a Litovcov a ktorému sa hovorilo „keltský tiger“.
A teraz hospodársky pokles o päť percent, aspoň podľa posledného odhadu Európskej komisie. Peniaze zarobené naším hospodárskym zázrakom sme stavili a prehrali, napísal o tom páde Bono Vox do svojho novoročného stĺpčeka v New York Times. Ktoré, mimochodom, tiež krachujú a zachraňovať ich musí – mexický miliardár.
Z Európy je na tom úplne najhoršie Lotyšsko, ktoré navyše potrebuje miliardový záchranný balíček pre banky a jeho ekonomika tento rok klesne o takmer sedem percent, teda aspoň zatiaľ. Podobne sú na tom aj Litovci a tiež Estónci – ešte pred pol rokom tá zázračná malá krajina, kde vynašli Skype, všetci mali internet, vedeli po anglicky a kde sa vyrábali všetky súčiastky na Nokie aj moje lyžiarky značky Head. A teraz je Estóncom to všetko nanič a čaká ich pád o poriadnych pár percent.
U nás v strednej Európe bude vraj lepšie, samozrejme, až na Maďarsko, ktoré si svoje peniaze prejedlo už pred krízou. Česi, Poliaci a Slováci vraj budú spoločne s Bulharmi a Rumunmi jediné ekonomiky Európskej únie, ktoré v tomto roku ešte porastú. Slovensko vraj aj napriek dvojtýždennej plynovej „dovolenke“ na začiatku roku najrýchlejšie z celej Únie. Prečo práve my máme byť v pohode, to tiež nikto nevie. A ja tomu veľmi neverím. Dlhšie trvanie tomuto stredoeurópskemu ekonomickému optimizmu nedávam. Maximálne tak do ďalšej prognózy Európskej komisie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite