Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Takmer dokonaný pádV Slovenskej televízii sa minulý týždeň udialo viacero pozoruhodných vecí – Rada STV takmer odvolala riaditeľa Štefana Nižňanského, chýbal jediný hlas a

Takmer dokonaný pád
V Slovenskej televízii sa minulý týždeň udialo viacero pozoruhodných vecí – Rada STV takmer odvolala riaditeľa Štefana Nižňanského, chýbal jediný hlas a Nižňanský by po deviatich mesiacoch opúšťal Mlynskú dolinu. Paradoxné je, že hoci Nižňanský bol vnímaný ako kandidát, ktorého si vybral Smer, jeho odvolanie navrhol člen Rady STV Martin Kákoš blízky Smeru. Aj všetci radní, ktorých presadil Smer, zdvihli ruku za odvolanie. Proti odvolaniu boli viac tí, čo reprezentujú záujmy HZDS a SNS. Nižňanský teraz vyzerá tak trochu ako nechcené dieťa Smeru, ktoré si adoptovala SNS a HZDS. Ale oni sú dosť slabí adoptívni rodičia, a to dobre vie aj riaditeľ STV. Peniaze, ktoré nevyhnutne potrebuje od vlády na udržanie kolabujúcej verejnoprávnej televízie, mu musí schváliť Smer, ktorý ovláda pre STV kľúčové ministerstvá – financie aj kultúru. Takmer dokonané odvolanie Štefana Nižňanského tak vyplašilo, že promptne odvolal aj najkontroverznejšiu osobu svojho manažmentu – výrobného riaditeľa Juraja Dobiša. Navyše začne určite oveľa viac počúvať, aké predstavy o STV má Smer. Ak chce prežiť a nezavliecť STV do totálneho finančného kolapsu, musí sa stať oveľa oddanejším človekom Smeru, a nespoliehať sa iba na kamarátov zo SNS.
Čo sa bude diať  po tom, čo vláda stále odmieta vyplatiť 600-miliónovú dotáciu, ktorú Nižňanský žiada, je vo hviezdach. Rada STV odmietla schváliť predložené návrhy rozpočtu, a tak STV ide do provizória. Či bude musieť rušiť Trojku, obmedzovať vysielanie Dvojky a Jednotku skladať iba z repríz, uvidíme čoskoro.
V rozpočtovom provizóriu je zatiaľ aj Slovenský rozhlas. Rada manažmentu neschválila rozpočet, súčasťou ktorého bol avizovaný odchod rozhlasu zo stredných vĺn. Viacerí členovia Rady SRo chcú, aby rozhlas ostal na stredných vlnách aj za cenu, že rozpočet bude stratový. Takýto rozpočet však odmieta riaditeľka Miloslava Zemková. „Existuje len jeden prípad, keď môže zostaviť stratový rozpočet, a to by bolo vtedy, keby mala rezervu alebo zisk z predchádzajúceho roka. To v našom prípade nenastalo," tvrdí. V rozhlase teda hľadajú alternatívu, ako vyriešiť tento problém pri vyrovnanom rozpočte. Zemková zjavne nemá chuť žobrať od vlády dotácie, navyše – ako ukazuje príklad Nižňanského – u ministra kultúry by určite nepochodila.
.eč .sita

Nový minister
Už je to jasné. Jána Kubiša v kresle ministra zahraničných vecí vystrieda diplomat a súčasný šéf medzinárodnej správy v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák. Od premiéra Fica je to dobrá voľba. Lajčák má povesť schopného diplomata. Pred pôsobením v Sarajeve bol slovenským veľvyslancom v Japonsku a Srbsku. Jeho misia v Bosne a Hercegovine však ostáva nedokončená.
.jm

Proti alkoholu
Poslanci SDKÚ Stanislav Janiš a Tomáš Galbavý chcú presadiť zákaz reklamy alkoholu na verejných miestach. Výnimku by malo iba pivo. Bojovať proti alkoholizmu zákazom reklamy je v prípade stredopravej strany veru prečudesná iniciatíva. Voľby sa však blížia a poslanci sa na to zrejme pozerajú tak, že každá iniciatíva na zviditeľnenie je dobrá. Čo nás ešte čaká?
.jm

Rozsudok
Špeciálny súd odsúdil bývalého košického viceprimátora Eugena Čuňa (nominanta SDKÚ) na šesť rokov väzenia. Podľa súdu si spolu s ďalšími dvoma odsúdenými vypýtal od súkromnej firmy úplatok 18 miliónov korún za to, že jej pomôžu vybaviť štátnu dotáciu na stavbu bytov. Čuňo médiám povedal, že išlo o inkvizičný proces, v ktorom zlyhala spravodlivosť. Proti rozsudku sa odvolal.
.jm

Návrh za návrh
Ministerstvo zdravotníctva nepredloží do vlády národný program sexuálneho a reprodukčného zdravia. Pripravuje však nový program starostlivosti o ženy, bezpečné materstvo a reprodukčné zdravie. Pre TASR minister Raši povedal, že chce stiahnuť niektoré sporné návrhy a je pripravený na opätovnú diskusiu s biskupmi. Ako sa hovorí, jeden za 18 a druhý bez dvoch za 20.
.jd

Opäť s Rusmi?
Zahraniční akcionári SPP v plynovej kríze Slovensku výrazne pomohli, vďačnosti sa však nedočkali. Premiér Fico po stretnutí so šéfom ruského Gazprom Exportu (podľa českej tajnej služby je to najväčšia krycia firma ruskej rozviedky) povedal, že štát chce vytvoriť SPP konkurenciu a ako zahraničný partner do úvahy prichádza okrem RWE aj Gazprom, od ktorého plynu sme dnes úplne závislí. Väčší hazard s bezpečnosťou krajiny od pádu Mečiara nepredviedol ešte nikto.
.rži



Pavol Dinka
Člen Rady pre vysielanie a retransmisiu, RSDr., publicista, spisovateľ. A okrem tohto všetkého aj plagiátor. Vo svojej knihe Slovenské masmédia použil bez uvedenia zdroja časť študentskej  práce súčasného šéfredaktora internetovej verzie denníka Sme Tomáša Bellu.

Vladimír Mečiar
Predseda HZDS dodáva zatiaľ nudnému zápasu o post hlavy štátu asi najväčší náboj. Minulý týždeň tvrdo zaútočil na prezidenta  Ivana Gašparoviča a obvinil ho zo zodpovednosti za finančnú krízu. Je vraj zodpovedný za privatizáciu skladov plynových zásobníkov.

Martin Kákoš
Na dva roky sa stal novým predsedom Rady STV. Rozhlasový, divadelný a televízny režisér, ktorý bol do Rady STV zvolený ako človek zastupujúci umelcov, ale aj ako človek blízky Smeru. Dnes je jedným z najtvrdších kritikov riaditeľa Nižňanského.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite