Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

Hladký koniec koruny

Slovensko má za sebou najťažšiu fázu prechodu od koruny k euru a dokonca aj premiér Fico vyjadril veľkú spokojnosť. Situácii pomohol aj plyn, ktorý odpútal pozornosť. Dva dni pred oficiálnym ukončením platnosti slovenskej koruny sa síce nachádzalo v obehu ešte 36,7 mld, stiahnutých však bolo 76 percent našej bývalej meny. Výmena bude pokračovať v bankách aj naďalej, ale od tohto utorka už budú môcť banky výmenu pri väčšom objeme aj spoplatniť, bezplatnú výmenu bude naďalej robiť Národná banka Slovenska. Prvé hodnotenia sú pozitívne. Duálny obeh a výmenu meny zvládli dobre komerčné banky a prekvapujúco ani v obchodoch neboli väčšie problémy. Aj Slovenská obchodná inšpekcia vyhlásila, že prechod na euro bol bezproblémový. Prostredníctvom obchodu sa stiahlo asi 60 percent z celkového množstva stiahnutej hotovosti. Problém na začiatku roka mali iba čerpacie stanice a niektoré menšie prevádzky sa duálneho obehu tak zľakli, že svoje obchody radšej zatvorili. Ako veľmi hladký označil prechod aj splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát. „Nevznikali žiadne napäté situácie, panika alebo hromadné stresy," povedal pre Aktuálne.sk Barát.
Spokojné môžu byť s celou akciou aj banky. Hoci museli zvládnuť mnohé problémy a pracovať v plnom nasadení, výmena peňazí im priniesla aj príjemný bonus, a to rekordný počet vkladov. Ľudia povyberali svoje domáce úspory spod vankúšov či z kredencov a doniesli ich do bánk. Vzhľadom na finančnú krízu ľudia zrejme míňali menej a radšej úspory uložili do bánk. Aj keď výmena prebiehala plynulo, podľa údajov, ktoré zverejnila Pravda, sa Slováci lúčili s novou menou ťažšie ako ľudia na Cypre, v Slovinsku či na Malte. Trinásť dní po prechode na euro totiž platilo eurami 87 percent Slovákov, v rovnakom období minulého, resp. predminulého roka platilo eurami 92 percent Cyperčanov, 100 percent Malťanov a 95 percent Slovincov.  Ale je pravda, že pätnásť dní po zavedení eura už túto menu používalo 90 percent občanov. Policajti upozorňujú, že v nasledujúcom období sa môže objaviť zvýšené množstvo falošných bankoviek, objavili sa už aj prvé falzifikáty. Takisto sa potvrdili aj predpoklady, že v bankách pribudnú podozrivé operácie, ktoré musia pracovníci bánk nahlasovať polícii. O tom, či sa prepierali aj nejaké peniaze pochádzajúce zo zločinov, však zatiaľ polícia nechcela špekulovať.
.eč

Provokatér
Miklós Duray ukázal, že v čase plynovej krízy dokáže preraziť aj s inou témou. Na akcii k výročiu zhromaždenia maďarských politikov, ktorí pred pätnástimi rokmi žiadali autonómiu, si opäť zauvažoval nad výhodami sebaurčenia maďarskej menšiny. Po Ficovi, ktorý zachraňuje krajinu pred plynovým kolapsom, sa teda po vianočnej pauze svojej roly mohli ujať aj politici zo SNS.
.jm

Nové zoznamy
Ústav pamäti národa na svojej internetovej stránke zverejnil zoznam bývalých župných a okresných funkcionárov Hlinkovej gardy. Tá počas obdobia Tisovho slovenského štátu fungovala ako ozbrojená organizácia Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. V minulosti už ústav podobným spôsobom zverejnil zoznamy príslušníkov ŠTB, komunistických funkcionárov a arizátorov.
.jm

Večná škoda
Minister zahraničia Ján Kubiš potvrdil, že zostane vo funkcii až do vyriešenia problému s plynom. Keby sa venoval len plynu, bolo by to v poriadku. Žiaľ, vo štvrtok sa ohradil proti stvárneniu Slovenska ako akejsi salámy obviazanej šnúrkou v maďarských farbách na žartovnej plastike českého výtvarníka Davida Černého. Škoda, mohli sme si ho pamätať ako jediného sympatického člena vlády.
.tg

Mýto bude
Elektronické mýto sa blíži míľovými krokmi. Národná diaľničná spoločnosť už podpísala zmluvu so spoločnosťou SkyToll. Jediné konzorcium, ktoré nebolo vylúčené zo súťaže a ktorého cenová ponuka bola zďaleka najvyššia, sa teda môže tešiť. Radosť mu môže kaziť len žiadosť Európskej komisie, ktorá na základe sťažností neúspešných konzorcií požiadala o vysvetlenie čudne pôsobiaceho priebehu tendra.
.tg

Za rozvody
Ficova vláda presadzuje ľahšie rozvody a zavedenie predmanželských zmlúv. Obidva návrhy sú súčasťou legislatívneho zámeru nového Občianskeho zákonníka schváleného na prvom rokovaní vlády v novom roku. Zrušil by sa tým zákon o rodine a jeho paragrafy by boli súčasťou nového kódexu. Namiesto bezpodielového spoluvlastníctva by si manželia mohli svoje majetkové vzťahy upraviť úplne ľubovoľne a o rozvode by mohol súd rozhodnúť za jeden deň.
.jd



Andrej Imrich/
Pomocný spišský biskup verejne podporil prezidentskú kandidatúru Františka Mikloška. V článku na blogu Volím Fera napísal, že Mikloško je celoživotným nositeľom kresťanských a ľudských hodnôt. Vyzdvihol aj to, že organizoval sviečkovú demonštráciu a zasadzoval sa za výhradu vo svedomí. 

Peter Weiss/
Bývalý predseda SDĽ sa pravdepodobne dočká veľvyslaneckého postu. Podľa medializovaných informácií ho vláda menovala za nového veľvyslanca v Maďarsku. Definitívne ho ešte musí potvrdiť prezident. Weiss zatiaľ správy o svojej nominácii odmietol komentovať.

František Blanárik/
Pútavý príbeh riaditeľa NBÚ pokračuje. Ako zistil denník SME, v spise Blanárikovej manželky sa nachádza ďalší dôkaz, že riaditeľ v minulosti vedome spolupracoval s tajnou službou. Úrad, ktorý Blanárik vedie, udeľuje bezpečnostné previerky. Vedomá spolupráca je prekážkou pri jej získaní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite