Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

. .časopis .týždeň vo svete

Upratané
Minulý štvrtok oznámil český premiér Mirek Topolánek (ODS) očakávané zmeny vo vláde. Senátorka Daniela Filipiová má nahradiť vo funkcii ministra zdravotníctva Tomáša Julínka, bývalý stredočeský hajtman Petr Bendl zase mieri na post ministra dopravy, ktorý opúšťa Aleš Řebíček. Zmeny vo vláde sa netýkajú len najsilnejšej vládnej strany. Strana zelených už dávnejšie nominovala do kabinetu hudobníka Michaela Kocába, ktorý má nahradiť doterajšiu ministerku Džamilu Stehlíkovú. Z vlády odchádza aj predseda KDU-ČSL Jiří Čuněk. Jeho  ministerstvo pre miestny rozvoj prevezme spolustraník a šéf legislatívnej rady vlády Cyril Svoboda, a vicepremiérkou sa stane lidovecká ministerka obrany Vlasta Parkanová.
Zdá sa, že touto obmenou sa skončil napínavý príbeh, ktorý sa začal v prvých dňoch tohto mesiaca. Krátko po štarte českého predsedníctva v Rade EÚ sa vládne špičky dostali do najostrejšieho sporu od volieb v roku 2006. Premiér požadoval Čunkov odchod: pre neschopnosť aj preto, že nikdy dôveryhodne nevysvetlil nejasnosti v rodinných financiách. Potom, ako sa Čunkovi spolustraníci postavili za svojho predsedu a odporučili radšej výmenu ministra financií Miroslava Kalouska, blízkeho ODS, premiér pohrozil pádom vlády.
Neskôr premiér, zamestnaný predsedníctvom i vyjednávaním o plynovej kríze, názor zmenil. Ako povedal: „Určite nebudem ako Mirek Dušín, ktorý bude robiť zmeny len preto, aby som dokázal, že držím slovo dané niekedy v októbri alebo novembri.“ Už o deň (minulý pondelok) sa však situácia opäť zmenila. Po jednaní celoštátneho výboru KDU-ČSL oznámil Čuněk svoju rezignáciu na obe vládne funkcie. Urobil tak na nátlak straníckych špičiek a na radosť všetkých zainteresovaných (a azda aj svoju).
Čunkov prekvapivý krok uvoľnil Topolánkovi ruky. Kým zmeny na postoch ministra dopravy (ktorý sa podľa miestnych komentátorov dostáva za zásluhy) a ministerky pre ľudské práva (ktorý je rovnako zbytočný ako u nás miesto Dušana Čaploviča) nie sú veľmi významné, premiér sa rozhodol odstrániť aj u verejnosti veľmi neobľúbeného, ale azda jediného proreformne naladeného ministra zdravotníctva. Topolánek sa podľa Julínka zrejme nechal „strhnúť k nejakej sexi zmene vlády“ a za svojím odvolaním vidí aj osobné veci. Dosluhujúci minister dodal, že nevie, ako bude pokračovať vláda, ktorá si dala do vienka reformy.
.tg

Slovinci proti Chorvátom
Ak by sa o členstve Chorvátska v EÚ konalo referendum, väčšina Slovincov by bola proti. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v chorvátskom týždenníku Globus, podľa ktorého by sa referenda zúčastnila polovica oprávnených voličov a proti Záhrebu by hlasovalo 47, za 37 percent z nich. Ljubljana podmieňuje členstvo Chorvátska vyriešením hraničného sporu.
.jd

Problém Afganistan
Barackovi Obamovi sa črtá problém s Afganistanom: plánované zvýšenie počtu vojakov a zmena stratégie boja proti Talibanu narážajú na odpor medzi európskymi spojencami aj v administratíve USA. Proti je aj afganský prezident Karzai, ktorý chce vo voľbách tento rok obhájiť funkciu. Experti varujú, že zvýšenie počtu jednotiek by prinieslo ťažké boje s vysokým počtom civilných obetí.
.jd
 
Proti rodine
Európsky parlament schválil rezolúciu žiadajúcu federalizáciu rodinného práva a vyžadujúcu, aby všetky členské štáty uznali tzv. homosexuálne manželstvá a garantovali sexuálne a reprodukčné práva. Autorom rezolúcie, ktorá je inak pre krajiny nezáväzná, je taliansky komunista Giusto Catania, ktorý sa odvolával na Chartu základných práv, a podporili ju všetci europoslanci Smeru, HZDS a SMK.
.jd

Prímerie v Gaze?
Ofenzíva proti hnutiu Hamas v Gaze sa možno skoro ukončí prímerím, uviedol v piatok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Hamas už predtým ponúkal Izraelu prímerie, no za podmienok výhodných pre seba a svoje vyzbrojovanie. V Gaze, žiaľ, trpia aj nevinní – podľa údajov agentúr tam zahynuli vyše tri stovky detí a do pásma sa ťažko dostáva humanitárna pomoc.
.mg

Panorama o Kosove
Taliansky týždenník Panorama uverejnil materiál o tom, že Albánci v Kosove páchali ťažké zločiny proti ľudskosti. Tvrdí to generál Mauro del Vecchio, ktorý tam velil brigáde 7-tisíc vojakov. Albánci podľa neho vtedy zabíjali Srbov i Rómov, ale vojaci o tom nesmeli hovoriť novinárom a museli odovzdať usvedčujúce fotografie. Panorama píše, že za zločiny sú zodpovední aj expremiéri Kosova Ramush Haradinaj a Agim Ceku.
.mg


George W. Bush/
Odchádzajúci americký prezident sa naposledy prihovoril občanom v prejave z Bieleho domu. Venoval sa téme boja s terorizmom, ale vyjadril sa aj k nadchádzajúcej inaugurácii Baracka Obamu, ktorú označil za chvíľu nádeje a hrdosti pre celý národ.

Jan Kaplický/
Minulú stredu vo veku 71 rokov nečakane zomrel známy a kontroverzný český architekt Jan Kaplický, ktorého návrh Národnej knižnice pre Prahu, zvaný aj „chobotnica“, vyvolal búrlivú diskusiu českej verejnosti aj politikov.

David Cameron/
Šéf britských konzervatívcov sľúbil, že ak jeho strana vyhrá voľby, vyhlási referendum o Lisabonskej zmluve. Tú síce schválila snemovňa aj kráľovná, ale konzervatívci si želajú zmenu a čím skôr aj voľby. Cameron znepokojil Brusel aj Dublin.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite