Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Ahoj, Terezka (dráma, Poľsko, 2001)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Päťnásťročná Terezka sa učí za krajčírku. Chudobná paneláková štvrť jej nedáva nádej na šťastnú budúcnosť, no ona aj tak sníva o kariére módnej návrhárky. Doma však pre svoje sny veľa podpory nenachádza. Terezka sa preto upne na skúsenejšiu spolužiačku Renatu. Spoločne si poza školu užívajú cigarety, alkohol i prvé erotické kontakty s dospievajúcimi chlapcami. V panelákovej džungli sa Terezkin detský, avšak naivný pohľad na svet rýchlo mení. Film režiséra Roberta Glińskeho poskytuje takmer dokumentaristický pohľad na životné šance detí dospievajúcich v neradostnom prostredí postsocialistickej mestskej periférie.

Otec a syn (dráma, koprodukcia, 2003)
Dvojka, Utorok, 22:10
Otec a jeho dospievajúci syn žijú v malom podkrovnom byte. Otec dlhé roky slúžil u letectva a hoci je ešte stále mladý, musel odísť do dôchodku. Kedysi stretol jedinú lásku svojho života, oženil sa s ňou a narodil sa mu syn. Manželka však čoskoro zomrela, a tak zostal so synom sám. Pre otca je jeho syn jediným spojivom s minulosťou — každý deň mu črty synovej tváre pripomínajú tvár milovanej ženy. Teraz už na syna čaká dospelosť a musí sa rozhodnúť medzi oddanosťou k otcovi a vlastným životom. Ich cesty sa musia rozísť, aby sa v budúcnosti opäť a inakšie spojili. Film režiséra Alexandra Sokurova je po filme Matka a syn druhým dielom trilógie o medziľudských vzťahoch.


Mariachi (akčný, Mexiko/USA, 1992)
ČT2, Streda, 00:50
Nikdy by muche neublížil, chcel vždy len hrať a spievať. Už jeho dedo bol dobrý mariachi. On takisto nie je zlý, ale toho dňa nie a nie zohnať prácu, peniaze došli a aby toho nebolo málo, vyzerá to, že si z neho všetci spravili terč na ostré náboje. A pritom sa mu to mesto zo začiatku tak páčilo... Dnes už legendárny debut slávneho amerického režiséra španielskeho pôvodu Roberta Rodrigueza sprevádza nielen sláva z festivalu nezávislých filmov Sundance, ale aj mnoho neuveriteľných súvislostí. Film údajne nakrútil s priateľmi na 16mm kameru za 7 000 dolárov, ktoré získal ako dobrovoľník pri testovaní nových typov antibiotík. Sám si film napísal, zrežíroval, nasnímal aj zostrihal.


Slepci (dráma, VB, 2004)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Žijú na tej opustenej škótskej farme svoj rovnako opustený, smutný život už celé veky. Starnúci Francis, ktorého kedysi nešťastná náhoda pripravila nielen o zrak, ale aj o chuť žiť, jeho mladá neukojená žena Rachel, celý ten čas prahnúca po inej láske ako je tá hrubá, zvieracia, akej je jej muž schopný, a Francisova matka Bella, krehká a obetavá bytosť, márne sa snažiaca udržať aspoň aké-také zdanie rodiny. A odrazu tam jedného dňa zablúdi mladý Dán Mike, túlajúci sa, bohvie prečo, po svete. Túto farmu neznámemu stopárovi, pýtajúcemu sa na prácu, odporučila doktorka Caroline. Nemohla však tušiť, akým dramatickým spôsobom ten mladík zasiahne do života všetkých jej obyvateľov. Autorský a režijný hraný debut dokumentaristky Eleanor Yuleovej.

Keby (dráma,  VB, 1969)
Dvojka, Piatok, 23:05
Drsná, ale presvedčivá reakcia na študentské rebélie roku 1968 a vojnu vo Vietname. Príbeh sa odohráva na súkromnej internátnej škole pre chlapcov z bohatých rodín, kde stále vládnu sparťanské pravidlá a železná ruka učiteľov. Romantický anarchista Mick spolu s priateľom utečú na ukradnutej motorke, aby si za múrmi školy užili slobodu. Po návrate sú exemplárne potrestaní. Počas výkonu trestu však náhodou odhalia úkryt zbraní a zburcujú spolužiakov proti učiteľom. Symbolický protest sa tak mení na krvavý masaker. Film je prvou časťou Andersonovej satirickej trilógie, komentujúcej vývoj v Británii počas troch dekád.

Mučeníci lásky (poviedkové podobenstvo , Československo, 1966)
ČT2, Sobota, 21:00
Poviedkový film režiséra Jana Němce sa odohráva v neurčitom priestore a čase a rozpráva tri príbehy o nesmelých ľuďoch, ktorých milostné pokusy buď žalostne stroskotajú, alebo k nim vôbec nedôjde. V Pokušení manipulanta autori sledujú nočný výlet osamelého mladíka, ktorý je síce očarený ženami, ale nedokáže sa k nim priblížiť. Epizóda  Nastěnčiny sny zachytáva romantické predstavy mladej umývačky riadov z jedálenského vozňa. A Dobrodružství sirotka Rudolfa rozpráva o chlapíkovi, ktorý sa omylom zúčastní večierka v cudzej vile, kde sa zamiluje do neznámej dievčiny. Neskôr však dom márne hľadá...

Dve tváre Very Drake (dráma, VB/Franc./NZ, 2004)
ČT2, Nedeľa, 22:30
Život v povojnovom Anglicku nie je ľahký. Aspoň teda nie v robotníckych kruhoch, v ktorých sa pohybuje Vera Drake.  Ona z neho aj tak dokáže vyťažiť čosi pre seba, pre svojich najbližších a svojich priateľov. Postaršia nenápadná pani, pracujúca ako pomocníčka v lepších domoch, je večne usmievavá, od večera do rána sa obetavo stará o svojich blízkych: milujúceho manžela Stana, o dve dospelé deti a svoju nevládnu matku. A nikto z nich netuší, že dva-trikrát do mesiaca pomôže aj nejakej chudobnej dievčine, ktorá si nemôže dovoliť mať dieťa... Nerobí to zo zištných dôvodov, nič za to neberie, riadi sa len svojím najlepším svedomím. Prekračuje však zákon.

.tip .týždňa
Volver (dráma/komédia, Španielsko, 2006)
ČT2, Utorok, 20:30
Príbeh Raimundy, ktorá zvláda všetko na jednotku, keď má problémy so svojím mužom aj nevybavené účty s vlastnou matkou, by mohol byť celkom nezaujímavým, obyčajným príbehom, keby ho nenapísal a nenakrútil Pedro Almodóvar. Vďaka nemu vstúpi do tohto obyčajného príbehu svet duchov a nadprirodzených javov – ale s hravosťou a prirodzenosťou, aká je možná len vo svete žien a detí. Keď boli na MFF v Cannes za tento film ocenené všetky ženské predstaviteľky, vyjadrila tým porota nielen poctu za ich jednotlivé výkony,  ale aj ich dokonalú súhru, s ktorou pod Almodóvarovým vedením vytvorili zábavný, plastický a pravdivý obraz ženského spoločenstva.


.teletipy  .dokumenty:
Oleg Lundstrem
Dvojka, Pondelok, 20:00
Ruská dokumentárna esej o živote ruskej džezovej legendy Olega Lundstrema. Tento Rus švédskeho pôvodu založil svoj prvý džezový orchester v Číne, kde vyrastal. Neskôr ho importoval do Ruska, kde však bol tento hudobný žáner sovietskym režimom čoskoro zavrhnutý. Dokument sleduje Lundstremovu cestu z predrevolučnej Číny cez revolučné Rusko do Moskvy súčasnosti. Je to  veľmi osobný a citlivý portrét a súčasne dokument o histórii džezu a vzťahu medzi politickou ideológiou a umením dvadsiateho storočia.

Architektúra svetla: Zaera & Alonso
ČT2, Utorok, 16:00
Svetové stavby bývalého kritika architektúry a skútristiky, milujúce morské pobrežia. Alejandro Zaera absolvoval nielen štúdium architektúry, ale aj dizajnu, vzal si za ženu iránsku architektu Farsid Moussavi a v Londýne si spolu otvorili prestížny ateliér Foreign Office Architects. Presadili sa v Japonsku, Londýne a spolupracujú na projekte Ground Zero v New Yorku. Množstvo prímorských miest trpelo po druhej svetovej vojne špekulatívnym podnikaním s pozemkami. Tomu však vzdoruje práca ďalšej architektky Loly Alonso, ktorej belasé stavby sú plné harmónie a slaného svetla.

Stratený domov 2
Dvojka, Streda, 21:00
Po pripojení Zakarpatskej Rusi k ZSSR v r.1944 nastala medzi prisťahovaleckým ruským a domácim slovenským etnikom značná nevraživosť. Slováci boli odrazu vo vlastnom rodisku nežiaduci, mali aj legálne možnosti odsťahovať sa do ČSR. Tí, ktorí ostali, sa stávali obeťami perzekúcii, mnohí museli nastúpiť na nútené práce do baní a inde. Ondreja Klejna z Nového Klenovca čakal podobný osud v baniach v Donbase. Aj keď Donbas patril medzi najmiernejšie pracovné tábory, zahynuli tam tisíce. Ondrejovi sa však podarilo uniknúť a až pred pred piatimi sa mohol presťahovať na Slovensko do Bardejova. Film je správou o dobe vrcholiaceho zhubného komunizmu, keď ľudské indivíduum neznamenalo v plánoch mocných takmer nič.

Vidím město...?
ČT2, Štvrtok, 20:00
Od deväťdesiatych rokov minulého storočia prežíva Praha – a s ňou aj jej obyvatelia a návštevníci – nečakaný rozvoj. Ponúka sa však otázka, čo sa pod tým pojmom skrýva. Či cez všetky ušľachtilé činy, ku ktorým patrí napríklad rekonštrukcia niektorých vzácnych objektov, nedochádza na druhej strane k tomu, že iné trestuhodne chátrajú. Že sa historické centrum vyľudňuje, aby jeho staré uličky zaplnil turistický folklór a z domov na život sa stali domy peňazí. Aby vyrastali nákupné centrá ako duchovný obsah čohosi. Aby jednoducho mesto prestalo byť mestom pre ľudí, ale stalo sa skôr predmetom často protichodných záujmov architektov, pamiatkarov a developerov. Má Praha nejakú víziu?

Zázračná planéta: Zvieratá v živote človeka – Opica
ČT2, Piatok, 20:00
Vzťah medzi človekom a ostatnými druhmi primátov bol vždy plný rozporov. V priebehu histórie boli primáti, nepresne označovaní ako opice, často zobrazovaní ako naši príbuzní alebo naše karikatúry. Na jednej strane boli príliš zvierací, aby boli ľuďmi, na druhej strane príliš ľudskí, aby zostali obyčajnými zvieratami. Kým sa človek vydal do nebezpečného kozmu, poslal tam svojich vzdialených príbuzných. Čo nás vlastne od ostatných primátov odlišuje? Celé storočia sa traduje, že ľudia sú jedinými tvormi na Zemi, ktorí sa smejú, používajú nástroje, robia politiku a chodia po dvoch.

Zlatá šedesátá: Miroslav Ondříček
ČT2, Sobota, 20:00
Oscar mu dvakrát o vlas unikol, napriek tomu nikto nepochybuje, že patrí k extratriede svetových kameramanov. Chlapec z pražského Žižkova prešiel školou života – ako syn živnostníka musel začať od piky. Už v polovici šesťdesiatych rokov stál za kamerou slávnych filmov Miloša Formana, Ivana Passera či Jana Němca. Práca na českých aj zahraničných veľkoprodukciách mu zničila zdravie, dodnes však verí v silu filmového rozprávania svetlom a tieňom a snaží sa to vštepiť aj svojim študentom. Ďalšie z rozprávaní cyklu Zlatá šedesátá dáva priestor Miroslavovi Ondříčkovi.

Svetové pobrežia zhora: Talianska hra svetiel
Dvojka, Nedeľa, 10:30
V tejto časti francúzskeho dokumentárneho seriálu sa vznesieme nad husto osídlenú časť juhu Európy, nad Taliansko. Z jedného z najstarších prístavov “starého kontinentu", z Janova, kde sa narodil Krištof Kolumbus, preletíme ponad Neapol, mesto na úpätí sopky Vezuv, ktoré vzniklo prelínaním starovekej gréckej a rímskej civilizácie, ponad Aeolské súostrovie, ktorého súčasťou je ďalšia známa sopka Stroboli, aby sme putovanie ukončili v starobylých Benátkach, ktoré sa aj napriek Aqua Alta, každoročne sa opakujúcemu jesennému zatápaniu Námestia svätého Marka, zdajú večné.

.tip .týždňa
Davidov príbeh
ČT2, Streda, 23:10
V osemdesiatych rokoch obletel svet dojemný príbeh o ťažko chorom peruánskom chlapcovi s kruto deformovanou tvárou, ktorého sa ujal škótsky plastický chirurg, adoptoval ho a postupne mu spravil veľké množstvo operácií, aby ho vrátil do normálneho života. Príbeh zaznamenal známy britský dokumentarista Desmond Wilcox. Nevšedný príbeh nevšednej rodiny však pokračoval – dnes je z Davida Lopeza David Jackson, najmladší milovaný syn uznávaného chirurga, talentovaný grafik. Cesta k hollywoodskemu happyendu nebola jednoduchá, ale rozhodne stojí za to sa po nej ohliadnuť späť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite