Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prdel Davida Černého

.luboš Palata . .časopis .týždeň vo svete

České predsedníctvo v Európskej únii sa konečne dostalo na prvé stránky európskych novín. Nezaslúžil sa o to ani premiér Mirek Topolánek, ani prezident Václav Klaus, ale mierne potrhlý výtvarník David Černý.

České predsedníctvo v Európskej únii sa konečne dostalo na prvé stránky európskych novín. Nezaslúžil sa o to ani premiér Mirek Topolánek, ani prezident Václav Klaus, ale mierne potrhlý výtvarník David Černý.
Jeho skulptúra Entropa sa podobá na stavebnicu plastových lietadielok, aké som ulepenými prstami dával dokopy ako školák, lenže Európu rozhýbala tak ako už dávno nič iné. Černý si urobil srandu, hoci lepšie by bolo použiť tvrdšie označenie „prdel“ nakoniec úplne zo všetkých.
Z členských štátov Európskej únie, z úradníkov v kravatách a úradníčok v kostýmoch, ktorí v Bruseli musia každý deň okolo jeho obrovského diela prejsť a budú tadiaľ musieť prechádzať ešte šesť mesiacov. Z českej vlády, ktorá mu zákazku zadala, aj z českého vicepremiéra Alexandra Vondru, ktorí žili do poslednej chvíle v presvedčení, že je to síce dosť uletené, ale veď svoje krajiny tak spodobnili aj umelci z jednotlivých krajín, tak čo? Lenže potom sa ukázalo, že žiadni takí umelci nie sú, je len David Černý a niekoľko umelých identít, ktoré vytvoril či vlastne len vymyslel. V neposlednom rade si Černý urobil „prdel“ aj z úctyhodného miliardára, uhľobaróna a vydavateľa Zdeňka Bakalu, ktorý dal českému predsedníctvu na Černého „sochu“ dar rádovo desiatich miliónov korún.
Ale väčšiu reklamu by si Praha neobstarala, ani keby si zaplatila každodenné celostránkové inzeráty vo všetkých denníkoch. Talianov súložiacich s futbalovými loptami, zdanlivo či naozaj hailujúce nemecké diaľnice, Bulharsko v podobe tureckých záchodov, Holandsko pod vodou, spod ktorej trčia iba mešity, Slovensko ako zabalená maďarská saláma, Rakúsko ako jediná čmudiaca atómová elektráreň a Česko so zlatými neónovými výrokmi Václava Klausa si jednoducho zapamätá každý. Každý sa cíti tak trochu pokorený a pobúrený pri pohľade na svoju krajinu, ale pri väčšine ostatných sa aspoň pousmeje. Bulhari podali oficiálny diplomatický protest, uráža sa Slotova SNS, fór s hakenkrajcom nepochopili Nemci – lenže tí nechápu žiadny humor okrem toho svojho a ten zase nechápe zvyšok Európy. Česko sa preslávilo a z Davida Černého je svetoznámy umelec. Pardon, euroznámy. Ako všadeprítomné turecké záchody v Bulharsku alebo Taliani posadnutí futbalom a sexom. O Klausovi nehovoriac.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite