Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Január v záhrade

.tomáš Gális . .časopis .ostatné

Ak vám tento a ďalšie stĺpčeky budú trochu pripomínať kolegu Čapka, vedzte, že sa nemýlite. Nezmýlite sa ani pri odhade, že zďaleka nedosiahnu úroveň

Ak vám tento a ďalšie stĺpčeky budú trochu pripomínať kolegu Čapka, vedzte, že sa nemýlite. Nezmýlite sa ani pri odhade, že zďaleka nedosiahnu úroveň  Záhradníkovho roka: lepšie ako Čapek to asi nezvládne nikto.
No ale, kto si dá ujsť šancu obšmietať sa pri nohách giganta...
Názov Január v záhrade môže pri pohľade z panelového sídliska pôsobiť čudne. Všade sneh a mráz, všetci sa zaoberajú krízou, eurom a plynom, tak aký záhumienok? Milí sídliskoví priatelia, záhrada rastie najprv v hlave! A január je na takéto rozmýšľanie ako stvorený: v momente zasejete i zožnete, postavíte i zbúrate. Skrátka, všetko ide ako po masle.
Staré záhradkárske príručky odporúčajú v januári kontrolovať zeleninové a ovocné zásoby, natrieť vápnom kmene stromov, opraviť náradie, prevrstviť kompost a objednať semená. No, nikto nepochybuje, že ide o dôležité činnosti, ale vyzerá to, akoby autori príručiek vôbec nemysleli na teoretickú prípravu. Skúsme to napraviť.

K dôležitým činnostiam na začiatku roku patrí pravidelná návšteva kníhkupectiev a antikvariátov. Nedajte sa zmýliť, neexistuje ani jedna kniha, ktorá by obsiahla všetky potrebné vedomosti. Ak chcete pestovať vymierajúce ovocie ako mišpule či moruše, nezostáva vám nič iné, než siahnuť po nejakej prvorepublikovej príručke. Ak máte v pláne skúsiť búrske oriešky či tabak z vlastnej úrody, musíte si zakúpiť americké vademecum (nesmie vás odradiť ani cena, ani názov Organická zahrada). Pri väčších či zložitejšie tvarovaných pozemkoch sa okrem kníh odporúča zahľadieť aj do (katastrálnej) mapy.
Január je tiež vhodným obdobím na premyslenie životných rozhodnutí. Keď sa vás v máji niekto opýta, či chcete psa, odmieta sa oveľa ťažšie ako začiatkom roka, keď je ešte čas vyhovoriť sa na zimu, rozbitý plot či nejakú vymyslenú alergiu. Kedy inokedy ešte budete mať čas na náčrt pieskoviska, preliezačky a lavičky? A kedy inokedy môžete premýšľať, ako by ste sa pomstili všetkým alarmistom, ktorí vám zatajili, že s tou stredomorskou klímou to nie je až také horúce a váš olivovník by túto zimu nemusel prežiť?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite