Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Režiséri novej vlny

. .časopis .fenomén

Miloš Forman
Miloš Forman sa narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. S filmom začínal v roku 1956 ako asistent režiséra Alfréda Radoka. V šesťdesiatych rokoch nakrútil filmy Konkurs,  Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Emigroval do USA, kde získal dvoch Oskarov za Amadea a Prelet nad kukučím hniezdom.  

Věra Chytilová
Režisérka Věra Chytilová sa narodila 2. 2. 1929 v Ostrave. Debutovala dvoma krátkymi filmami uvádzanými pod názvom U stropu je pytel blech. Neskôr nakrútila napríklad filmy Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Šašek a královna či Hezké chvilky bez záruky

Juraj Herz
Rodák z Kežmarku Juraj Herz (4. 9. 1934) začínal ako pomocný režisér filmu Transport z ráje (1962). Debutoval v roku 1965 snímkou Sběrné surovosti, jednou z epizód filmu Perličky na dně. Nakrútil filmy Spalovač mrtvol, Sladké hry minulého léta alebo Morgiana. Keďže neštudoval FAMU, občas ho do Novej vlny nezaraďujú. 

Jiří Menzel
Režisér a herec Jiří Menzel sa narodil 23. 2. 1938 v Prahe. Adaptoval diela Bohumila Hrabala: Smrt pana Baltazara, Ostře sledované vlaky (za film dostal Oscara), Skřivánci na niti, Postřižiny alebo Obsluhoval jsem anglického krále. Režíroval aj filmy Rozmarné léto, Vesničko má středisková či Konec starých časů.

Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v Kojšove. Debutoval v roku 1967 filmom Kristove roky. Filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a Dovidenia v pekle, priatelia skončili po okupácii v trezore. K jeho ďalším dielam patria filmy Postav dom, zasaď strom, Tisícročná včela, Perinbaba či Bathory.

Ivan Passer
Režisér Ian Passer sa narodil 10. júla 1933 v Prahe. Pred odchodom z Československa nakrútil len dva samostatné filmy: Fádní odpoledne, ktoré je súčasťou filmu Perličky na dně a Intimní osvětlení (oba vznikli v roku 1965). Po okupácii emigroval do USA, kde nakrútil dve desiatky filmov a k mnohým napísal scenár.

Dušan Hanák
Režisér a scenárista Dušan Hanák sa narodil 27. apríla 1938 v Bratislave. Nakrútil filmy 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Tichá radosť, Súkromné životy či Papierové hlavy, viaceré z nich ležali počas normalizácie v trezore.  V súčasnosti Hanák vyučuje na VŠMU v Bratislave.

Jaromil Jireš
Režisér Jaromil Jireš (10. 12. 1935, Bratislava – 24. 10. 2001, Praha) debutoval filmom Křik (1963). Podieľal sa na kolektívnom filme Perličky na dně. Neskôr nakrútil adaptáciu Kunderovho románu Žert a snímky Valerie a týden divů, Mladý muž a bílá velryba, Učitel tance a dva roky pre smrťou Dvojrole.

Jan Švankmajer
Režisér a výtvarník Jan Švankmajer sa narodil 4. septembra 1934. Ako prvý bábkový film nakrútil Posledný trik pana Schwarcewalldea a pana Edgana (1964). Dlho po okupácii mal zakázané nakrúcať. V 90. rokoch nakrútil filmy Lekce Faust, Spiklenci slasti či Otesánek. Pred tromi rokmi nakrútil zatiaľ posledný film Šílení.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite