Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvadsiatka potešila

. .časopis .šport

Pred dvoma rokmi slovenskí hokejisti na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov takmer vypadli. Minulý rok to bolo oveľa lepšie – znova síce hrali v

Pred dvoma rokmi slovenskí hokejisti na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov takmer vypadli. Minulý rok to bolo oveľa lepšie – znova síce hrali v skupine o záchranu, ale s prehľadom ju vyhrali. Tento rok hrali o medailu.


To, že ju nakoniec nezískali, vôbec neprekáža. Na tomto turnaji je totiž predvedená hra naozaj oveľa dôležitejšia než výsledné umiestnenie. Dôvod je jednoduchý: práve výkony jednotlivých hráčov na juniorskom šampionáte významne ovplyvňujú draft kanadsko-americkej NHL. A to, koľko našich mladých hráčov získa kontrakty v zámorí, je pre budúcnosť slovenského hokeja mimoriadne dôležité. Pri všetkej úcte k hráčom európskych klubov aj k špičke domácej ligy – sila seniorskej reprezentácie stojí a padá s hráčmi NHL.
A ako to teda vyzerá s mladými slovenskými hráčmi v NHL? Dosť hrozivo. V posledných troch rokoch neboli v prvej stovke draftovaní nijakí slovenskí hráči. Tohtoročný úspech na juniorských majstrovstvách sveta túto neveselú bilanciu takmer určite zmení. Otázkou však zostáva, či ide len o izolovaný úspech, alebo prirodzený dôsledok práce s mužstvom do 20 rokov.

Veľmi zaujímavé boli z tohto hľadiska výsledky ankety v denníku SME. Odporcov zaradenia dvadsiatky do našej najvyššej seniorskej súťaže úspech na juniorských majstrovstvách o správnosti tohto kroku nijako nepresvedčil. Naopak, zástancovia tohto modelu práce s mladými hokejistami považovali taký úspech za dôkaz správnosti svojho postoja. Ako to teda je?
Predovšetkým treba povedať, že medzi výrazným úspechom a evidentným neúspechom je v športe často veľmi tenká hranica. Do play-off sme sa dostali až vďaka víťazstvu nad mladými Fínmi v samostatných nájazdoch – bojom o záchranu sme teda unikli len o vlások. Vo štvrťfinále zdolal Američanov predovšetkým jeden hráč – brankár Jaroslav Janus. A ďalšie dva zápasy sme prehrali.
Nejde však len o to, že sme ich prehrali, ale aj o to, ako sme ich prehrali. V semifinále so Švédmi aj v boji o bronz s Rusmi sme hrali o víťazstvo do poslednej minúty. V obidvoch zápasoch sme pred koncom prehrávali o dva góly a v obidvoch preukázal tréner skutočnú chuť po víťazstve stiahnutím brankára dlho pred poslednou minútou. To, že nejde len o bojovnosť trénera, demonštrovali hráči tým najpresvedčivejším spôsobom – Švédom aj Rusom strelili v power-play gól a znížili na najtesnejší možný rozdiel. V obidvoch prípadoch sa pokúsili aj o ďalšiu power-play a dostali pritom gól do prázdnej bránky, ale to na veci nič nemení – toto mužstvo zohralo so svojimi fínskymi, americkými, švédskymi aj ruskými rovesníkmi sympatické a vyrovnané zápasy.
Znamená to teda, že projekt dvadsiatky v extralige je správny? To by bol určite unáhlený záver. A nielen preto, že z jedného výsledku sa naozaj nijaké veľké závery robiť nedajú. Podstatné je niečo iné.
Naši mladíci podali predovšetkým veľmi dobrý kolektívny výkon a k tomu im dvojročné pravidelné účinkovanie v jednom mužstve určite pomohlo. Pre výsledky budúcich seniorských reprezentácií však nie je primárne dôležitý kolektívny duch juniorskej reprezentácie. Oveľa dôležitejšie sú schopnosti a výkony jednotlivcov. A v tých sme veru v priemere za svojimi súpermi viditeľne  zaostávali. Otázka teda stojí takto: pomáha projekt dvadsiatky rastu individuálnych schopností našich mladých hráčov? Práve to je jedna z kľúčových otázok našej hokejovej prítomnosti aj budúcnosti.
Štvrté miesto z majstrovstiev sveta nám na tú otázku neodpovedalo. Niečo možno naznačilo, ale naozaj len naznačilo. Nuž ale, nech už je to tak či onak, je pravda, že po takomto umiestnení a najmä výkone celého mužstva aj niektorých výrazných individualít sa o tej našej hokejovej budúcnosti uvažuje predsa len akosi príjemnejšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite