Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klausova rozcvička

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

Fantastická vec, tento internet. Ktokoľvek z „kamenných“ médií (rozumej rozhlas, televízia, tlač) sa pokúša o

Fantastická vec, tento internet. Ktokoľvek z „kamenných“ médií (rozumej rozhlas, televízia, tlač) sa pokúša o dodatočnú cenzúru a nenápadné zahladenie stôp po nerozvážnych kúskoch či omyloch svojich redaktorov, nerobí dobre. Vždy sa nájde šikovný hnidopich, ktorý na to príde a rozmaže to po internete.

Presne to sa podarilo Českej televízii s Klausovou rozcvičkou. Český prezident sa pred novoročným prejavom trošku prechádzal, kýval rukami okolo tela a aj nejaký ten podrep naznačil netušiac, že kamera beží. Vtipní tvorcovia spravodajského prehľadu „168 hodin“ neváhali, pridali Radeckého pochod a s heslom V zdravom tele zdravý duch zakončili svoje prvé novoročné vydanie.
Na druhý deň boli na internete články s týmto videom najnavštevovanejšie. Kaša sa rozliala, a Česká televízia namiesto toho, aby ju nechala vychladnúť a zapadnúť prachom, urobila ďalší zlý ťah – na portáli ČT 24 inkriminovanú rozcvičku vystrihla. (A dodatočne zase vložila.)
Tým spustila celkom zbytočnú aféru, že sa v nej cenzuruje a poslušne skáče, ako Hrad píska. Hradný hovorca tvrdil, že nič také od televízie nepožadovali, ale Klaus novinárom ČT dal svoju nevôľu najavo hneď na druhý deň, keď im s odkazom na túto kauzu odmietol odpovedať na otázky. Zodpovedný dramaturg Ondřej Neumann má byť údajne potrestaný a má sa ospravedlniť.
Samozrejme, na Youtube si tú rozcvičku môže pokojne pozrieť každý a ak proti tomu bude chcieť niekto zakročiť, s veľkou pompou sa to rozšíri na ďalšie a ďalšie internetové stránky. Pritom skutočne nie je čo cenzurovať. Prezidenta tieto zábery nijako nedehonestujú. Neurobil nič, čo by sa dalo považovať za trápne či nechutné. Rozhodne nie za také, ako je najnovší bulvárny škandál, ktorý spustila herečka Eva Holubová a v ktorom sa  prepiera údajná Klausova homosexualita.
Seriózne internetové servery si dnes už nedovolia nepozorovane opraviť ani len preklepy v článkoch, radšej otvorene priznajú preškrtnutým textom svoju chybu. Dobre poznajú svoje pozorné a pohotové publikum. Kamenným médiám a Hradom to ešte chvíľku potrvá, kým sa naučia, že čo leží, to nebeží. Aj keď to cvičí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite