Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Barack Obama, štyridsiaty štvrtý
Minulý štvrtok sa americký Kongres oficiálne uzniesol, že Barack Obama bol zvolený za štyridsiateho štvrtého prezidenta Spojených štátov amerických. Samozrejme, o tom už všetci dávno vedia a ide len o tradičné spočítanie hlasov, ktoré v systéme amerických prezidentských volieb prislúchajú jednotlivým štátom Únie. Pri slávnostnom čítaní štátov a ich hlasov bolo trochu paradoxom a pre republikánov asi aj dôvodom na miernu clivotu, že prvé štyri štáty – čítané v abecednom poradí – odovzdali hlasy Johnovi McCainovi a Sarah Palinovej. Boli to Alabama, Aljaška, Arizona, Arkansas. Keď po nich prečítali Kaliforniu, ktorej 55 hlasov šlo Barackovi Obamovi a Joeovi Bidenovi, demokrati v Kongrese zajasali. Barack Obama ani John McCain sa obradného vyhlasovania, ktorému predsedal viceprezident Dick Cheney a predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, nezúčastnili.
Pikantériou je, že v ten istý deň sudca Najvyššieho súdu David Souter zamietol žiadosť o vydanie zákazu, ktorý by Kongresu zabránil pri overovaní hlasov štátov. V tejto žiadosti, poslednej z radu viacerých v nedávnom období, sa uvádzala námietka: Barack Obama je vraj ako prezident USA neprípustný, pretože sa nenarodil na pôde tejto krajiny, ako stanovuje ústava. Obama sa však v skutočnosti narodil na Havajských ostrovoch v roku 1961, a tie sú súčasťou územia USA od roku 1959. Má síce dvojité občianstvo, ani to však nie je podľa americkej ústavy prekážkou. To však nebráni vzniku fám, najmä internetových, že sa prezidentom stať nemôže, a Najvyšší súd preto občas rieši podobné podania.
Baracka Obamu očakáva po inaugurácii 20. januára neľahká úloha v neľahkých časoch: už teraz je pod tlakom zo strany medzinárodného spoločenstva, aby sa vyjadril k situácii v Gaze, doma ho ťaží perspektíva zadŕhajúcej sa ekonomiky a celkového pesimizmu. Ale s jeho zvolením si mnoho Američanov stále spája nádeje až mýtických rozmerov. Akých mýtických, dokazuje aj námet chystaného špeciálneho čísla časopisu Amazing Spider-Man: komiksový Obama a Spidey sa v ňom spoja v boji proti zlu ako partneri a tvár nastupujúceho prezidenta zažiari na jeho obálke. Superhrdinské schopnosti by sa Obamovi zišli – zatiaľ má superhrdinskú popularitu a tá mu môže uľahčiť aspoň štart.
.mg

Paríž-Praha
Európskej únii predsedá Mirek Topolánek, delegáciu na Blízkom východe vedie Karl von Schwarzenberg, ale zahraničnú politiku Únie ďalej robí francúzsky prezident Sarkozy. Na rozdiel od svojho predchodcu nemusí strednej Európe odkazovať, aby zatvárala ústa, stačí, že cestuje a otvára tie svoje. Zdá sa, že ak malý štát nemá írsku guráž, tak platí: malá krajina, málo muziky.
.jd

Antisemitizmus stúpa
Hoci nepriaznivé vnímanie Židov je na vzostupe vo viacerých krajinách Európy, najhoršie čísla vykazuje antisemitizmus v Španielsku. Tvrdí to správa inštitútu Pew Research Center, podľa ktorej až 52 percent Španielov vníma Židov negatívne. Ďalej nasleduje Nemecko s 50, Poľsko s 46, Francúzsko s 38 a Rusko s 32 percentami vykazovaného antisemitizmu.
.jd

Proti pirátom
Somálski piráti sú jedným z najväčších pretrvávajúcich problémov a podľa tvrdení BBC stále zadržiavajú cca 200 členov posádok z 15 plavidiel. Od decembra proti nim pôsobí námorná misia EÚ aj sily Kanady, Iránu, Indie a Číny. Nová medzinárodná operácia proti pirátom sa začne ešte tento mesiac a bude prebiehať pod vedením USA – to oznámilo americké vojenské námorníctvo.
.mg

Legrace
Česi to zatiaľ neosladzujú Európe, ale najmä sebe. Hovorca českého predsedníctva EÚ J.F. Potužník najskôr v mene Českej republiky označil postup Izraela v Gaze za defenzívny, následne to v mene Českej republiky dementovali premiér Topolánek a minister zahraničia. Topolánek zas oznámil, že má plán pre dosiahnutie prímeria v Gaze. Neskôr vysvitlo, že ho nemá. Hlavne že je legrace...
.mh

Homofóbi?
Španielsky sudca Fernando Calamita bol obvinený z homofóbie, keď odmietol zveriť dievča do opatrovníctva lesby, ktorá bola partnerkou matky dievčaťa. Sudca sa bránil, že konal pre dobro dievčaťa, tribunál ho však obvinil z homofóbie a potrestal zákazom výkonu funkcie na 27 mesiacov a pokutou vyše 15-tisíc eur. Z homofóbie bola obvinená aj britská charita, ktorá prišla o vládnu dotáciu, lebo kresťanské misionárky staršie ako 80 rokov odmietli uviesť svoju sexuálnu orientáciu.
.jd



Václav Klaus/
Koho vám český prezident najväčšmi pripomína? Tonymu Barberovi z bruselskej pobočky Financial Times dobrého vojaka Švejka – „svojím odporom voči autoritám, solidaritou so slabými proti silným a ešte aj tvarom hlavy“. Hm...

Usáma Kini/
USA zaznamenali úspech vo vojne proti terorizmu: odstránili vedúceho operácií siete al-Káida v Pakistane. Kini bol mozgom útoku na islamabádsky hotel Marriott v septembri 2008, pri ktorom zahynulo 55 ľudí.

Jonathan Evans/
Šéf britskej tajnej služby MI5 prvý raz poskytol médiám rozhovor. Hovoril o možných plánoch teroristov, ktorí sa vraj môžu pokúsiť využiť vo svoj prospech ekonomickú krízu a situáciu v Gaze.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite