Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.branislav Lengyel . .časopis .ostatné

TELETIPY 12. 01. 2009 – 18. 01. 2009 (3. týždeň)

TELETIPY 12. 01. 2009 – 18. 01. 2009 (3. týždeň)

.teletipy .filmy:

Edi (dráma, Poľsko, 2002)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Edi a Jureczek sú bezdomovci. Bývajú spolu v opustenej továrni. Spolu s iným odpadom zbiera Edi aj knihy, čo iní vyhodili. Vďaka láske k nim si v pochybnej štvrti získal povesť učenca. Jedného dňa ho navštívia dvaja miestni gangstri, pretože ich dospievajúcej sestre “Princeznej" hrozí, že v škole prepadne. Bratia chcú, aby sa Edi stal jej domácim učiteľom. Má však dohliadnuť aj na to, aby sa Princezná nestretávala so svojím chlapcom. Princezná čoskoro otehotnie a aby svojho milého chránila, obviní Ediho, že ju namiesto doučovania znásilnil. Film Piotra Trzaskalského získal mnoho ocenení v Poľsku i v zahraničí.

Moloch (dráma, Rusko/SRN, 1999)
Dvojka, Utorok, 22:10
Vysoko v bavorských Alpách sa týči Kelsteinhaus – symbol absolútnej moci človeka. Z pevnosti vysoko v oblakoch vyzerá svet tam dole pokojne aj na jar roku 1942. Najmocnejší muž svojej doby Adolf Hitler prichádza do veľkolepého sídla stráviť voľný deň a načerpať energiu. Sprevádza ho jeho pravá ruka Martin Borman a minister propagandy Joseph Goebbels s manželkou a vždy oddanou Evou Braunovou. Ona jediná mu totiž môže protirečiť a utišovať jeho záchvaty hypochondrie a nervozity. Pre ňu je Hitler len slabým a neistým mužom, ktorého bezvýhradne miluje. Film ruského režiséra a historika Alexandra Sokurova.

Anjel milosrdenstva (psychologická dráma, SR, 2003)
Dvojka, Streda, 23:10
Komorný príbeh vášnivého milostného vzplanutia vdovy po rakúsko-uhorskom dôstojníkovi a tajomného vojnového zajatca počas 1. svetovej vojny. Mladá žena náhodou zistí, že jej muž je vojnový zločinec, cynicky vraždiaci nevinných ľudí, a po jeho krutej smrti chce za neho splatiť dlh a stane sa ošetrovateľkou v lazarete, kde sa stretáva so zajatcom, ktorý má liečiteľské schopnosti. Prvý koprodukčný film vyrobený Českou a Slovenskou televíziou režíroval Miloslav Luther. Vyniká pôsobivou atmosférou sychravých dní, surovým prostredím špitálu a zaujímavými charaktermi postáv, ťažko zasiahnutých vojnovými udalosťami.

Červená pustatina (dráma, Tal./Franc., 1964)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Jediným farebným filmom cyklu, Červenou pustatinou, zakončil v roku 1964 taliansky režisér Michelangelo Antonioni „tetralógiu citov“. Okúzľujúca Monica Vittiová, prechádzajúca všetkými časťami, tu znova dokonale stelesňuje ženu, ktorej vnútorný duševný a citový svet nenachádza najmenší kontakt so zdanlivo normálnym svetom okolo. Vo svete prudkého rozvoja priemyslu a technológií „talianskeho hospodárskeho zázraku“ jej Giuliana napriek celej snahe akoby zaostávala za ostatnými a ich spôsobom myslenia. Nerovnomerný, až protichodný vývoj technickej civilizácie a ľudských emócií je myšlienkovou chrbticou celej tetralógie.


V sobotu večer, v nedeľu ráno (dráma,  VB, 1960)
Dvojka, Piatok, 23:05
Hrdinom adaptácie rovnomenného románu Alana Sillitoa je ďalší z radu mladých rozhnevaných mužov, ktorých v povojnovom Anglicku nečakalo nič lepšie ako ťažká robota, alkohol a smrť. Arthur Seaton celý týždeň tvrdo pracuje v nottinghamskej továrni, aby si v sobotu večer užíval.  Keď stretne mladú naivnú Doreen, bez problémov ju zvedie. Jedna z jeho bývalých známostí, Brenda, mu však oznámi, že čaká jeho dieťa. Dokáže ľahkovážny a hrubý Alan zaujať postoj k vlastnému životu, alebo sa bude naďalej každý týždeň zo soboty na nedeľu ukrývať vo svojom dočasnom útočisku a dúfať, že pondelok mu už nikdy neprinesie nenávidené vytriezvenie?

Sladké hry minulého leta (dráma, Československo, 1969)
ČT2, Sobota, 21:30
Slovenský televízny film režiséra Juraja Herza vznikol podľa Maupassantovej poviedky Muška. V impresionisticky ladenom príbehu rozpráva tragický príbeh mladej práčky, ktorá svojou čistotou, optimizmom a radosťou zo života fascinuje mužov okolo seba. Krúti sa okolo nej päť nápadníkov, ktorí patria k bohéme. Vedia sa bezstarostne zabávať, snívať, radovať sa z každej chvíle a unikať pred meštiackou každodennosťou. Svojím ľahkovážnym spôsobom života, samozrejme, všetci narúšajú miestne konvencie. A aj keď Muškino tehotenstvo prinesie do ich životov tragické chvíle, na ich životnom optimizme to nič nezmení.

Revízori (mysteriózny triler, Maďarsko, 2003)
ČT2, Nedeľa, 22:25
V budapeštianskom metre sa odohráva dej, v rýchlom tempe nakrúteného filmu, ktorý zachytáva každodennú prácu vzájomne súťažiacich revízorov a nimi kontrolovaných pasažierov. V popredí zostáva príbeh mladíka Bulcsú, ktorý v temnote metra hľadá únik pred vonkajším svetom. Je šéfom trochu bizarnej, nesúrodej skupiny, do ktorej ešte patria alkoholik Lécsó, flegmatický Profesor, zúrivec Muki a nováčik Tibi. Títo nenávidení revízori nebojujú len s čiernymi pasažiermi – v metre vyčíňa aj provokatér všetkých kontrolórov Kukučka a tajomná postava v kapucni, ktorá strháva nevinné obete pod vlak. Režisérom alegoricky ladenej snímky je debutujúci maďarský Američan Nimród Antal.


.tip .týždňa

Zberné surovosti (komédia/podobenstvo, Československo, 1965)
ČT2, Sobota, 21:00
Svojrázny zamestnanec zberne surovín Hanťa si rád vymýšľa historky o ľuďoch vo svojom okolí. Avšak v prostredí jeho zberne, kde sa hodnotné veci premieňajú na druhotný materiál, prichádza i bez Hanťu k absurdným situáciám. Jedna stará pani sa napríklad cíti dotknutá, keď jej za milostné dopisy z mladosti ponúknu jedinú korunu... Stredometrážna „surová groteska o relativite hodnôt“ režiséra Juraja Herza vznikla zároveň s manifestom vtedajšej nastupujúcej režisérskej generácie (Perličky na dne). Podobne ako Passerovo Fádní odpoledne však do celovečerného filmu nebola zaradená a stojí samostatne.

.teletipy  .dokumenty:

Portrét fotografa Yanna Arthusa-Bertranda
Dvojka, Pondelok, 20:00
Životný príbeh fotografa Yanna Arthusa-Bertranda (nar. r. 1946), milovníka prírody, je vyrozprávaný prostredníctvom jeho fotografií z Kene, Rwandy a iných miest. Ako reportér pre Paris Match, Life a National Geographic objavil nový spôsob vnímania sveta, v ktorom žijeme. Spočiatku sa špecializoval na fotografie prírody, no neskôr sa preorientoval na fotografovanie krajiny z helikoptér alebo balónov. Vyprodukoval vyše 60 kníh a založil Altitude Agency v Paríži – fotografickú knižnicu, ktorá sa špecializuje na fotografie zo vzduchu a na svete je jediná svojho druhu.

Prorok Mohamed a ženy
ČT2, Utorok, 23:40
V tých krajinách arabského sveta, kde sa k moci dostanú islamskí fundamentalisti a radikálni vykladači islamského práva, sa život môže vrátiť k mnohým, takmer stredovekým praktikám. Ženy bývajú prvými obeťami tejto radikalizácie islamu – nemôžu chodiť na verejnosť samy, nemôžu pracovať, musia byť celé zahalené. To všetko sa deje v mene islamu a jeho proroka Mohameda. Film Leily Salmi a antropológa Maleka Chebela ukazuje prostredníctvom výpovedí mnohých odborníkov, mužov aj žien, o čo je táto situácia paradoxnejšia, pretože korán a učenie proroka Mohameda vo svojich základoch oslavuje lásku a sexualitu, hlása rovnosť muža a ženy pred Bohom.


Život bez škatuľky
ČT2, Streda, 20:00
Dokumentárny film Theodory Remundovej nazerá do života dvoch ľudí žijúcich na spoločenskom okraji a rezignujúcich na prijatie bežného modelu života väčšinovej spoločnosti. V živote so zvieratami našli alebo hľadajú svoju cestu ku skroteniu seba samého, k vyrovnaniu sa s vlastnou neochotou alebo neschopnosťou nadväzovať medziľudské vzťahy tak, ako sa im to darí vo vzťahu k zvieratám. Ich dobrovoľný civilizačný exil sa dá v mnohých prípadoch chápať ako vzdor konzumným hodnotám civilizovaného sveta, rovnako ako útek pred príliš zložitým a neprehľadným svetom medziľudských vzťahov.


Divoký Karibik (1.)
Dvojka, Štvrtok, 20:00
Dokumentárny film o ostrovoch Karibskej oblasti, o ich divokej prírode, prírodných krásach a živočíchoch. Karibik – to nie je len slnko, more a piesočnaté pláže. Je to neuveriteľne rozmanitá oblasť. Na severnom okraji Karibiku sa smerom do Atlantického oceánu rozprestiera 700 nízko položených ostrovov ležiacich na vápencovom pevninskom prahu – známom ako Bahamská plytčina. Ostrovy na východnom okraji sú však úplne odlišné. Namiesto rovinatého pobrežia majú vysoké hory sopečného pôvodu. Dokumentárna cesta po karibských ostrovoch odhalí, prečo je táto oblasť skutočným pokladom života.


Zázračná planéta: Zvieratá v živote človeka - Vlk
ČT2, Piatok, 20:00
Vlci, ktorých sa ľudia tak boja, sú predkovia prevažnej väčšiny plemien domácich psov. Sú to predátori ako my. Patria k najrozšírenejším druhom šeliem, ich domovom je celá severná pologuľa. Od samého vzniku človeka sú jeho súperom v boji o potravu. Bolo jasné, že jeden alebo druhý bude musieť ustúpiť. Vlk sa v ľudských očiach stal stelesnením zla. Jeho história je príbehom urputného prenasledovania jedného živočíšneho druhu – táto šelma, ktorej v mnohých krajinách hrozí z rôznych príčin vyhubenie, je v súčasnosti považovaná za jednu z najcennejších loveckých trofejí.

Mussoliniho dcéra
Dvojka, Sobota, 22:10
Príbeh života ženy, ktorú navždy poznačili veľké dejiny. Edda sa totiž narodila ako prvá dcéra Benita Mussoliniho a svoju búrlivú mladosť prežila v tieni otca. Napriek jej temperamentu a jeho štátnickým ambíciám mali otec s dcérou dobrý vzťah. Ten pokračoval aj po jej svadbe s grófom Galeazzom Cianom, z ktorého duce neskôr urobil ministra zahraničných vecí. Do manželstva sa však čoskoro vkradla kríza a vývin vojnových udalostí nabral nepriaznivý spád. Keď sa gróf Ciano pridal k Mussoliniho vnútornej opozícii, upadla aj Edda do nemilosti a nedokázala zabrániť manželovej poprave. V prestrojení sa jej podarilo pred otcovým hnevom ujsť do Švajčiarska.

Svět umění: Emir Kusturica – Něžný barbar
ČT2, Nedeľa, 15:00
Svetoznámy filmár, hudobník a herec Emir Kusturica, ktorý v tomto roku oslávi päťdesiatpäť rokov, pochádza z Bosny a Hercegoviny. Vyštudoval pražskú FAMU. Hneď prvým filmom Spomínaš na Dolly Bell? vzbudil medzinárodnú pozornosť, keď za neho získal Zlatú palmu za najlepší debut na MFF v Cannes. Nasledovali filmy ako Otec na služobnej ceste, Underground či Biela mačka, čierny kocúr. Počas svojho pobytu v Spojených štátoch nakrútil snímku Arizona Dream. Dnes uvidíme jeho portrét, ktorý nakrútili francúzski dokumentaristi.

 
.tip .týždňa

Zlatá šedesátá: Juraj Herz
ČT2, Sobota, 20:00
Rodák z Kežmarku strávil koniec vojny ako dieťa v koncentračných táboroch a už odtiaľ si odniesol úplne iný pohľad na život ako jeho vrstovníci. Od bábkoherectva odbehol k filmu, školil sa v praxi u Zbyňka Brynycha, Jána Kadára a Elmara Klosa. Čoskoro sa vybral vlastnou cestou – najviac ho preslávili čierne komédie a horory. V roku 1987 emigroval a pracoval po celom svete. Teraz žije v Prahe a chce nadviazať na ducha práve tých svojich filmov, ktoré normalizačný režim uložil na celé roky do trezoru. Tretia časť z jedinečného dokumentárneho projektu, ktorého úlohou je priblížiť divákovi svetoznámu „československú novú vlnu“ spolu s jej autormi a najväčšími dielami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite