Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

. .časopis .film

TELETIPY 15. 12. 2008 – 21. 12. 2008 (51. týždeň)

.teletipy .filmy:

Keď sa narodíš (dobrodružný, Tal./Franc./VB, 2005)
Dvojka, Pondelok, 22:05
Trinásťročný Sandro je synom bohatých podnikateľov zo severu Talianska. Jednej noci počas výletnej plavby v Stredozemnom mori náhodne spadne do mora. Na šírom mori a v tme ho márne hľadajú až do rána. Takmer zázrakom Sandra zachráni rybárska bárka, na ktorej prevádzači vezú ilegálnych imigrantov z celého sveta na taliansku pôdu. Na palube sa zoznámi s Raduom a Alinou, ktorí tvrdia, že sú súrodenci na úteku z Iraku. Vďaka nim sa Sandrovi podarí prežiť v drsných podmienkach a otvára sa pred ním úplne nový svet, ktorý je rovnako strašidelný, ako aj úžasný. Dobrodružný výlet režiséra Marca Tullio Giordana.


Solaris (sci-fi, Sovietsky zväz, 1972)
Dvojka, Utorok, 22:05
Kultové filozofické sci-fi nakrútené na motívy predlohy Stanislawa Lema. Príbeh sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe planéty Solaris, ktorá predstavuje neznámu formu vedomia. Planéta totiž dokáže zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci konfrontujú s vlastnou minulosťou, utajovanými predstavami a potlačenými spomienkami. Stretnutie s realitou, vzpierajúcou sa ľudskému rozumu, nevyhnutne v členoch posádky stanice vyvoláva otázky o zmysle života, o hraniciach poznania a o podstate ľudského Ja. Film režiséra Andreja Tarkovského získal Veľkú cenu poroty a cenu FIPRESCI na MFF Cannes.


Dávam ti svoje oči (dráma, Španielsko, 2003)
ČT2, Streda, 00:30
Rozprávanie o neľahkej ceste jednej ženy k vlastnej osobnosti a nezávislosti, ale zároveň aj poctivej snahe jej muža, zmietaného žiarlivosťou a potrebou vlastniť, svoju povahu zvládnuť. Príbeh tejto manželskej dvojice a jej okolia má podobne ako v živote niekoľko rovín, nesúdi a neukazuje na vinníka, ale stavia sa na stranu úcty a slobody. V podaní skvelých hercov a citlivom scenáristickom aj režijnom prístupe Icíar Bollaínovej dáva film sugestívnu odpoveď na otázky domáceho násilia a trápenia z lásky. Za rok 2004 pozbieral 7 národných španielskych filmových cien Goya a 6 výročných cien španielskych filmových kritikov.


Vtáčia klietka (komédia/dráma, USA, 1966)
Jednotka, Štvrtok, 21:35
Armand Goldman je gay v stredných rokoch. Už roky žije s precitliveným Albertom a spolu s ním vychováva svojho jediného syna Vala. Prekvapenie nastáva, keď Val príde so správou, že sa chce oženiť so spolužiačkou Barbarou Keeleyovou, ktorá je dcérou ultrakonzervatívneho republikánskeho senátora Kevina Keeleyho. Mladí snúbenci si teda pred plánovanou spoločnou večerou s Keeleyovcami vymyslia historku: Armand zahrá rolu normálneho rodiča a gréckeho kultúrneho atašé. Ale je tu ešte Albert, ktorý sa o chlapca tiež roky staral a teraz by nemal chýbať na jeho svadbe. Skvelá komédia režiséra Mikea Nicholsa má silný morálny podtext.

Stratené panstvo (dráma,  koprodukcia, 2005)
Dvojka, Piatok, 23:00
Mladší Max sa narodil v Čile, starší Antoine je Francúz. Na začiatku filmu je Max päťdesiatnik, ktorý sa vrátil do rodného kraja. Streľba vojakov, ktorí povstali proti pokusu Salvadora Allendeho o demokratické zmeny v Čile, v Maxovi znovu oživila spomienky na druhú svetovú vojnu. Ako vojenský pilot vtedy lietal z Londýna do boja proti nacistickým stíhačkám a spoznal Francúza Antoina.  Ten sa pre neho stal učiteľom a vzorom. Teraz, v sedemdesiatych rokoch, zostarnutému Maxovi zaklope na dvere iný Francúz. Chce sa dozvedieť čo najviac o svojom dedovi Antoinovi... Dráma režiséra Raoula Ruiza.
 

Odette Toulemondeová (komédia, Franc./Belgicko, 2007)
ČT1, Sobota, 15:45
Odette je obyčajná žena, ktorá predáva v obrovskom obchodnom dome. Žije sama s dvoma dospievajúcimi deťmi. Jej jedinou vášňou je čítanie románov pre ženy od slávneho spisovateľa Balthasara Balsana. Po poslednej knihe však kritika Balsana doslova roztrhá a zničený spisovateľ zistí, že ho vlastná žena podvádza s jedným z kritikov. Je v depresii a nemá chuť písať, ani žiť. Nakoniec stretáva Odette, ktorá je obyčajná žena, ale plná lásky, nehy a obdivu, a predovšetkým vie, čo je pre ňu najdôležitejšie... Ľahká romantická komédia režiséra Erica-Emmanuela Schmitta.

Päť lupičov a stará dáma (krimikomédia, USA, 2004)
Markíza, Nedeľa, 21:25
Šarlatánsky profesor Goldthwait Higginson Dorr sa spojí so skupinou expertov, aby zrealizoval lúpež storočia. Ich základňou sa stane sklad nič netušiacej starej dámy, pani Munsonovej. Veľmi skoro sa však  ukáže, že Dorrovi zlodeji nie sú dostatočne rozumovo vybavení na to, aby lúpež dokázali uskutočniť. Okrem toho všetci hrubo podcenili schopnosti svojej domácej. Keď pani Mudsonová odhalí ich zákerný plán a vyhráža sa, že privolá políciu, zločinecké kvinteto sa rozhodne, že sa jej zbaví. Odstrániť jednu staršiu dámu predsa nemôže byť také ťažké... Komédia bratov Coenovcov v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.


.tip .týždňa

Červenofúz (dráma, Japonsko, 1965)
ČT2, Nedeľa, 22:25
Príbeh svojrázneho lekára z predmestia Akahige šinrjótan. Lekár, ktorému pre jeho hrdzavú brade hovoria Červenofúz, doslova venuje svoj život tým, ktorí by umreli ako zvieratá v brlohoch, bez nároku na základné ošetrenie. Červenofúz nikoho neľutuje a s nikým sa nemazná, len čo najefektívnejšie pomáha. Mestská nemocnica je preplnená a on akoby nikdy nebol unavený. A do tohto prostredia prichádza mladý absolvent holandskej lekárskej fakulty v Kjóte, ktorý sa vidí ako dvorný lekár v šógunových službách a nechápe, prečo ho poslali na také strašné miesto. Posledný čiernobiely film Akiru Kurosawu rozpráva o pôvodnom poslaní lekára aj samotného človeka a nájdeme v ňom najintenzívnejšie obrazy humanity v celej režisérovej filmografii.


TELETIPY 22. 12. 2008 – 28. 12. 2008 (52. týždeň)

.teletipy .filmy:

Voľný pád (dráma/triler, Franc./USA/VB, 1993)
Jednotka, Pondelok, 21:50
Nezamestnaný a rozvedený bývalý pracovník zbrojovky William Foster sa nahnevá na celý svet. Miera jeho trpezlivosti pretiekla. Foster sa ocitne v zápche — opustí svoje auto. Po ceste zdemoluje obchod, kde predtým narazil na neochotného predavača. Čoskoro sa ocitne medzi príslušníkmi pouličného gangu, s ktorými sa pustí do bitky. Keď sa mu gangstri chcú pomstiť, havarujú s autom a William sa zmocní ich tašky so zbraňami...od tej chvíle s ním ide všetko dolu kopcom. Istý policajt vo výslužbe začne po ňom pátrať — a dostane sa až na svadobnú hostinu jeho dcéry... Režisér Joel Schumacher nakrútil výborný film o tom, ako dokáže človek zoskratovať vo vypätej situácii.

Zrkadlo (dráma, Sovietsky zväz, 2005)
Dvojka, Utorok, 22:00
Autobiografická filmová spoveď režiséra Andreja Tarkovského nastavuje zrkadlo jeho pamäti a svedomiu. Vo filme sa s poetickou ľahkosťou prelína minulosť s prítomnosťou, detstvo s dospelosťou a skutočnosť so spomienkou a predstavami. Počas pobytu v nemocnici štyridsiatnik Alexej vo vnútornom dialógu so svojou matkou bilancuje vlastný život. Spomína na detstvo, strávené na vidieku počas vojny, na bolestný rozchod rodičov, na budovanie nového povojnového života, na vlastné životné zlyhania a sklamania. Poeticko-filozofický komentár filmu tvoria verše básnika Arsenija Tarkovského, režisérovho otca.


Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (dráma, VB/USA, 2004)
ČT1, Streda, 21:30
V tej rozprávkovej krajine vedia deti lietať a nikto nestarne. Chlapec Peter Pan v nej bojuje proti zlému pirátovi Hookovi a kamaráti sa s dievčinou Wendy, lieta v nej víla a pohybuje sa nebezpečný krokodíl. Tú krajinu nám objavil James Matthew Barrie vo svojej hre Peter Pan, ktorá mala premiéru v decembri 1904 a okamžite si získala detského aj dospelého diváka.  Zrodila sa z autorovho priateľstva s rodinou Llewelyn Davisových, ktorej štyria synovia sa stali predobrazmi slávneho príbehu. V ich svete sa James  Barrie cítil najlepšie, pretože v tom „dospelom“ bol trochu stratený. Silný a dojemný príbeh režisér Marca Forstera.

Čajka Jonathan Livingston (poetické podobenstvo, USA, 1973)
Dvojka, Štvrtok, 23:30
Adaptácia kultového románu Richarda Bacha je podobenstvom o jedincovi, ktorý má chuť a odvahu ísť proti prúdu a nájsť vlastné šťastie. Mladá čajka Jonathan Livingston nie je spokojná so životom vo svojom kŕdli, kde nikto nemá pochopenie pre jej skvelé letecké výkony. Opustí kŕdeľ a lieta si slobodná nad šírym oceánom, až kým na svoje veľké prekvapenie nezistí, že vo svojej láske k letu nie je sama. Pri hľadaní múdrosti a životného pochopenia musí preletieť za horizont a objaviť v sebe nové možnosti a svety. Hlavný hrdina filmu Halla Bartletta nie je len vtákom z peria a kostí, ale aj dokonalou ideou slobody, ktorú nič neobmedzuje.

Cesta do zatratenia (krimidráma,  USA, 2001)
Jednotka, Piatok, 22:45
Je rok 1931, doba veľkej hospodárskej krízy. Michael Sullivan, nájomný vrah, pracuje pre írsky gang. Do jeho života vstúpi pán John Rooney. Zachráni mu život skôr, než si Michael vôbec uvedomí, že mu ide o krk. Pan Rooney je pre Sullivana vzorom. To isté cíti ku svojmu otcovi Sullivan junior. Aj žena Annie svojho muža oddane miluje a nepýta sa ho na prácu. Je vďačná za to, že sa majú dobre, ale zároveň pociťuje aj strach o rodinu. Oprávnene – do Sullivanovej rodiny čoskoro zavíta smrť a Michael so svojím synom sa vydávajú na cestu pomsty a zatratenia. Pôsobivá kriminálna dráma režiséra Sama Mendesa.


Predvianočná nočná mora (animovaný muzikál, USA, 1993)
ČT1, Sobota, 23:10
Jack Skellington, smutný kostlivec a nekorunovaný vládca halloweenovského mestečka, sa nudí. Veď koho by už vzrušoval Halloween, ktorý tu trvá celý rok? Ani Jackovu najmilšiu prácu, strašenie detí, ktorú vykonáva svedomito a s invenciou, tento rok nikto neocenil. Jedného dňa sa náš hrdina náhodou ocitne v susednom Vianočnom meste. Úplne ho uchvátia Vianočné sviatky, ktoré doteraz nepoznal. Všade vládne radosť detí, Santa Claus, jeho darčeky a šťastie dospelých. A tak sa starý dobráčisko Jack rozhodne, že nechá Santu uniesť a darčeky bude tento rok rozdávať on... Kultový animovaný film z tvorivej dielne Tima Burtona a animátora Henryho Selicka s vynikajúcimi pesničkami Dannyho Elfmana.

My Fair Lady (muzikál, USA, 1964 )
ČT2, Nedeľa, 15:10
Slávny film Georgea Cukora, v roku 1964 ovenčený ôsmimi Oscarmi, vychádza z úspešného broadwayského muzikálu, inšpirovaného hrou anglického dramatika a majstra bystrého humoru G. B. Shawa Pygmalion. Príbeh kvetinárky Lizy Doolitleyovej a profesora Henryho Higginsa, ktorý sa staví, že z prostého chudobného dievčaťa urobí pravú dámu, splnil očakávania producentov aj kritikov. Oproti originálnej predlohe sa tu dočkáme aj žiadaného šťastného konca. V hlavných úlohách sa predstavia Rex Harrison a Audrey Hepburnová. Jej krehký pôvab, uvoľnenosť a zmysel pre muzikálové herectvo prispelo k úspechu snímky, ktorá dodnes učí ďalšie generácie.


.tip .týždňa

Láska nebeská (romant. komédia, USA/VB, 2003)
Jednotka, Štvrtok, 20:00
Výborná britská komédia režiséra a scenáristu Richarda Curtisa ukazuje vianočné príbehy ôsmich ľudí, ktorí počúvajú hlas svojho srdca. Odohráva sa predovšetkým v Londýne. Hlavnou postavou príbehu je novozvolený premiér, ktorý nevie dať najavo to, čo cíti voči svojej novej asistentke Natalie. Jeho strašia sestra Karen zase pomaly prichádza na to, že jej manžel Harry flirtuje s pracovníčkou jeho kancelárie Miou. Jamie je spisovateľ, ktorý opustí svoju partnerku po tom, čo ju pristihol pri nevere a odcestuje do Francúzska, kde chce napísať román, ale začne si tam s portugalsky hovoriacou slúžkou Aureliou. A to je len začiatok... Pozor, Vianoce sú všade okolo nás!



TELETIPY 29. 12. 2008 – 04. 01. 2009 (1. týždeň)

.teletipy .filmy:

Ária (hudobný, VB, 1987)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Unikátny hudobno-filmový projekt Ária spojil desiatich renomovaných režisérov, ktorí sa podujali na filmovú interpretáciu slávnych operných árií. Derek Jarman, Robert Altman, Jean-Luc Godard, Nicolas Roeg, Julien Temple, Ken Russell a iní vytvorili desať nekonvenčných a vizuálne strhujúcich príbehov k operným melódiám Giacoma Pucciniho, Giuseppeho Verdiho, Jeana-Baptista Lullyho, Ericha Korngolda, Richarda Wagnera, Jeana-Philippa Rameau, Gustava Charpertiera a Ruggiera Leoncavalla. Spoločným menovateľom rôznorodých segmentov sú láska, krása, vášeň i nostalgia, ktoré neodmysliteľne patria k svetu opernej hudby.


Kasíno (krimidráma, USA/Franc., 1995)
Markíza, Utorok, 00:25
Film opisuje fungovanie luxusnej herne, ktorá je napojená na podsvetie. Návštevníci v nej nechávajú milióny dolárov a všetko je zariadené tak, aby nemali šancu. Každý podvod však potrebuje spoľahlivú kontrolu. Človek, ktorý má na všetko dohliadať ako bosmi dosadený šéf kasína, je bývalý hazardný hráč Sam Rothstein s ochrankou, na čele ktorej stojí tvrdý zabijak Nicky Santor. Samovi sa darí a kasíno v Las Vegas zažíva rýchly a nebývalý rozkvet. Ale len do chvíle, kým sa pri hráčskom stole neobjaví profesionálna podvodníčka Ginger McKennanová... Bravúrnu kriminálnu drámu nakrútil režisér Martin Scorsese.

Ružové sny (tragikomédia, Československo, 1976)
Dvojka, Streda, 22:35
Lyrická tragikomédia o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, keď ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. „Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít – „bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život. Jolanka sa chce vymaniť zo svojho sveta a žiť usporiadaným spôsobom života ako väčšina, Jakub zase sníva o voľnosti a hravosti. Hoci túži každý po inom, túžia zároveň intenzívne po sebe. Prežijú spolu krásne chvíle, ale aj okamihy trápenia.

Záhrada (poetický, SR/Franc., 1995)
Jednotka, Štvrtok, 17:10
Hlavný hrdina, mladý tridsaťročný učiteľ Jakub, si vo svete relativizovaných mravných hodnôt hľadá vlastnú identitu a miesto v živote. Začne sa na neho valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje a nerozumie si ani s otcom, s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovuobjavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chlieb. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život... Poeticky ladený fim Martina Šulíka získal 5 Českých levov.


Piatok alebo iný deň (dobrodružný, koprodukcia, 2005)
Dvojka, Piatok, 22:45
Adaptácia románu Michela Tourniera je inšpirovaná nesmrteľným príbehom najslávnejšieho stroskotanca Robinsona Crusoa a jeho verného druha Piatka. Dej filmu sa odohráva v polovici 18. storočia. Starý herec Philippe de Nohan ako jediný z divadelnej spoločnosti prežije stroskotanie lode a ocitne sa na opustenom ostrove, kde sa snaží prežiť bez navyknutého luxusu, komfortu a konvencií. Jedného dňa naruší jeho pokojnú osamelosť tlupa kanibalov. Aby ochránil svoje územie, strieľa po nich puškou a náhodou oslobodí jedného z ich zajatcov – mladého nemého černocha. Postupne sa obaja odlišní muži učia spolunažívať a vytvoria si vlastný súbor pravidiel, odlišujúcich sa od tých západných.
 


Černý Petr (komédia, Československo, 1963)
ČT2, Sobota, 21:00
Prenikavá psychologická a sociologická generačná štúdia s komediálnym nadhľadom a porozumením pre svet otcov i synov bývalej doby je mozaikou drobných, zdanlivo bezvýznamných udalostí v živote 16-ročného učňa. Tvorcovia sa celkom podriadili naturelu protagonistov (excelujú tu kapelník kolínskej dychovky Jan Vostrčil, známy z viacerých vynikajúcich filmov, a poslucháč DAMU Vladimír Pucholt), dialógy tak vyvolávajú dojem magnetofónového záznamu autentických rozhovorov. Prvý veľký film Miloša Formana sa vyznačuje uvoľnenosťou a ľahkosťou. Autenticky zobrazuje hľadanie sa mladých ľudí a generačné odcudzenie, odhaľuje v podtexte poklesnutosť pomerov poznačených provinčnosťou a frázovitosťou. 

Blízko nebe (komédia/dráma, ČR, 2005)
ČT2, Nedeľa, 22:30
V tajomnom pražskom hoteli nazvanom „Blízko nebe“ žije mladý černošský maliar Samuel, ktorý aj so svojou rodinou utiekol z Afriky pred občianskou vojnou. Ďalšími obyvateľmi schátranej budovy sú šušľavý eskamotér Ernest, partia dôchodcov, ktorí vyvolávajú duchov, sexom posadnuté siamské dvojčatá Kira a Mina a záhadný muž menom Jägermeister. Samuel sa zamiluje do krásnej dievčiny Emily, ktorá sa prisťahuje do hotela. Ernest na neho žiarli, zatiaľ čo dvojčatá si naňho brúsia zuby. Nezvyčajný český film nakrútil režisér Dan Svátek celý v angličtine. Inšpiroval sa pritom snímkami ako Million Dollar Hotel a Delikatesy.



.tip .týždňa

Andrej Rubľov (historický, Sovietsky zväz, 1966)
Dvojka, Utorok, 21:45
Historická freska Andreja Tarkovského zachytáva niekoľko epizód zo života maliara ikon Andreja Rubľova. Prostredníctvom portrétu tohto génia podáva pôsobivý obraz ruskej spoločnosti v 15. storočí, v období poznačenom tatárskymi vpádmi, náboženským dogmatizmom a epidémiami. Mierny a citlivý Andrej Rubľov je svedkom búrlivých udalostí drancovania a napokon aj víťazstva nad tatárskou Zlatou Hordou. Sám však nedokáže vo svete poznačenom surovosťou a utrpením tvoriť, a tak sa rozhodne pre sľub mlčania. Film je pôsobivou reflexiou o zmysle a význame umeleckej tvorby, o konfrontácii umelca a reality.



.teletipy  .dokumenty:

Čo vedela Jackie
Dvojka, Pondelok, 22. 12., 20:50
Poznáme jej životný príbeh, jej imidž pre verejnosť a niekoľko pohľadov do jej súkromnej sféry. Ale jej skutočná osobnosť zostávala vždy zahalená tajomstvom. Autor a režisér Patrick Jeudy chcel nakrútiť niečo viac ako klasický portrét. Chcel získať jej názor, chcel odhaliť, „čo Jackie vedela ". Jackie Kennedyová bola „moderná" žena, ktorá neváhala vyjadriť svoj názor a presadiť svoje predstavy, rovnako ako Jack Kennedy bol „moderný muž" v tom zmysle, že neobmedzene využíval svoju príťažlivosť, ktorú mu poskytovala jeho moc. Očami Jackie, ktoré videli, milovali a nenávideli, dokument ponúka obraz „moderného páru" a rôzny postoj muža a ženy vo vzťahu k sexualite a moci.


Tajomstvo Vianoc
Dvojka, Streda, 24. 12., 22:00
Televízny dokument o veľkosti a hĺbke vianočného tajomstva — inkarnácie Boha. „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle...", týmto chválospevom nám anjeli zvestovali narodenie Ježiša v judskom Betleheme, kde sa pred dvetisíc rokmi na chvíľu spojilo nebo so zemou. Boh sa stal človekom, aby mohol s ním prežívať radosti a sklamania, vznešenosť a potupu, tešiť sa z uzdravenia chorých, ale aj zo šťastia dvoch mladých na svadbe v Káne. Ohromné a ohromujúce je tajomstvo, že Boh sa stal jedným z nás. Prišiel, aby žil v jednom tajomnom tele s nami.


Posledná maringotka
Dvojka, Nedeľa, 28. 12., 14:00
Tvorcovia vo filme zachytávajú osudy posledných autentických komediantov v strednej Európe (na Slovensku, v Maďarsku, v Čechách a v Nemecku) v širšom spektre kontextov — v sociálnom, kultúrnom a spoločenskom. Pôjde o vykreslenie osudov konkrétnych ľudí a optické priblíženie ich remesla. Divákom chcú priblížiť povahu zvláštneho druhu slobodných ľudí, ktorí nielen z lásky ku komediantskému divadlu, ale aj v dôsledku ich silnej väzby na rodinnú tradíciu obetovali pre pocit voľnosti pohodlie a teplo trvalého domova. Bola v nich istá dávka romantizmu i vzdoru voči politickej mašinérii, pre ktorú boli v období socializmu ako živnostníci neprijateľní...


Kronika komika
Dvojka, Streda, 31. 12., 20:00
Dokumentárny film o tom, ako vzniklo, vyvíjalo sa a stále existuje Radošinské naivné divadlo. Prostredníctvom výpovedí hercov, spolupracovníkov či priaznivcov a ukážok z predstavení podáva obraz divadla, ktoré sa zapísalo do dejín slovenského divadelníctva svojím neopakovateľným humorom, svojráznymi hereckými osobnosťami a v neposlednom rade množstvom vypredaných predstavení. Na prvý vianočný sviatok, presne pred 40 rokmi, vzniklo v obci Radošiná originálne slovenské autorské divadlo — Radošinské naivné divadlo. Svoju živnú pôdu našlo v miestnom ľudovom humore, ale najmä v svojráznom spôsobe nazerania na svet.

Leonard Stöckel
Dvojka, Piatok, 2. 1., 12:00
Polohraný dokumentárny film o významnom predstaviteľovi protestantizmu zo 16. storočia, o človeku, ktorého súčasníci nazývali „Učiteľom Uhorska“, u ktorého študovali hviezdy vedeckého a básnického neba, o človeku, ktorý napísal prvú školskú drámu v Uhorsku, prvé vyznanie viery protestantov, sto rokov pred Komenským písal o škole hrou a obrane hudby, o človeku, ktorý študoval u Luthera a Melanchtona, s ktorými ostal v blízkom vzťahu, o človeku, ktorý je vyobrazený v katedrále vo Wittenbergu medzi dvanástimi najvýznamnejšími protestantmi sveta, a ktorý skoro celý život prežil v malom mestečku na východe Slovenska v Bardejove.


Zlatá šedesátá: Miloš Forman (1.)
ČT2, Sobota, 03. 1., 20:00
O fenoméne, svetovo známom ako „československý filmový zázrak“, teda o novej vlne 60. rokov, bolo popísané už mnoho. Novinkou je však dokumentárny projekt publicistu Jana Lukeša a producenta Čestmíra Kopeckého Zlatá šedesátá, ktorý prichádza na svet ako koprodukcia Kopeckého První veřejnoprávní, Českej televízie a Slovenského filmového ústavu. Režisér Martin Šulík nakrútil 26 hodinových dokumentárnych profilov režisérov, kameramanov, výtvarníkov, scenáristov a dramaturgov. Po každej časti projektu bude v prvom polroku 2009 každú sobotu nasledovať celovečerný film, vzťahujúci sa k portrétovanej osobnosti.


Sila umenia: Caravaggio (1.)
Dvojka, Nedeľa, 04. 1.,  17:40
Nový dokumentárny seriál sa sústreďuje na osem umeleckých diel, ako Caravaggiov Dávid a Goliáš, Davidova Maratova smrť alebo Picassova Guernica, aby odhalil históriu vizuálnej obrazotvornosti v priebehu vekov. Kombinácia dramatickej rekonštrukcie a jedinečného štýlu Simona Schamu prenesú diváka späť do času, keď tieto veľké diela vznikali. V roku 1610 bol Michelangelo Merisi di Caravaggio opäť raz na úteku. Problémy sa mu nevyhýbajú už dávno — má spory s právom väčšinu svojho života.  V tomto prípade je stíhaný za vraždu. Za dolapenie živého či mŕtveho je vypísaná odmena. Preto urobí to, čo vie najlepšie — z problémov sa vykupuje maľovaním.
 
 
.tip .týždňa

Iné svety
Dvojka, Sobota, 27. 12., 22:25
Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom Západu a expresívnou emocionalitou Východu. Teritórium pod Východnými Karpatmi sa historicky vyvinulo do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z  „malých  Babylonov" tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Festivalovými cenami ovenčený dokumentárny film talentovaného mladého režiséra Marka Škopa sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite