Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.vladimír Potančok . .časopis .ostatné

.do pozornosti
(15. 12. 2008 — 4. 1. 2009)


DIVADLO COMÉDIE-FRANÇAISE
PONDELOK 15. DECEMBER
V novej budove SND v Bratislave bude pri príležitosti Francúzskeho predsedníctva EÚ hosťovať slávny parížsky súbor Comédie-Française. Francúzski herci zahrajú slovenským divákom dve komediálne ladené jednoaktovky – Moliérove Smiešne preciózky a hru súčasného talianskeho autora Spira Scimoneho s názvom La Festa.


VÝSTAVA V JASLIČKÁCH NA SLAME
UTOROK — NEDEĽA 16. — 21. DECEMBER
Ak by vám hrozilo, že v nákupnom zhone zabudnete na to, prečo sa slávia Vianoce, skúste zájsť do Múzea bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý kameň. V Kaplnke sv. Anny tu nájdete výstavu, ktorá prezentuje krásu slovenských ľudových betlehemov z 19. a začiatku 20. storočia zo zbierok SNM — Etnografického múzea v Martine.


HUDBA LESZEK MOZDZER TRIO
UTOROK 16. DECEMBER
Sviatkom pre fanúšikov súčasného džezu bude koncert populárneho poľského klaviristu Leszka Możdżera so švédskym kontrabasistom Larsom Daniellsonom a izraelským bubeníkom a perkusionistom Zoharom Frescom.Vo Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave budete počuť nielen skvelú hudbu, ale aj vidieť kvalitnú šou.


HUDBA MŇÁGA A ŽDORP
STREDA 17. DECEMBER
Bratislavský Subclub ani krátko pred Vianocami nezaháľa a ponúka návštevníkom dramaturgicky rôznorodé projekty. Uprostred týždňa sa tu napríklad zastaví moravská skupina   Mňága & Žďorp pod vedením Petra Fialu, ktorej bude predskakovať domáci Autodrom so známou tvárou ex-pajáca Martina Stempela.

 
MINIFESTIVAL DO HLAVY Z JIHLAVY
UTOROK — STREDA 16. — 17. DECEMBER
Ak máte chuť pozrieť sa svetu do očí aj inak než len cez sklenenú guľu na vianočnom stromčeku, skúste si pozrieť výber z dokumentárnych filmov z medzinárodného filmového festivalu v Jihlave. Krátke i dlhé dokumenty z Česka, USA a Dánska premietnu dva dni po sebe v podkroví kultúrnej Stanice v Žiline-Záriečí.


TANEC GASP THE BEST OF
STREDA 17. DECEMBER
Výber najlepších čísel z tanečnej šou režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka s názvom Gasp pripravilo na predvianočný čas divadlo Heineken Tower Stage v Bratislave. Autori inscenácie sľubujú viac tanečníkov, viac technických a zvukových efektov a tanečné výkony, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani členovia Stomp – Broadway Show.


HUDBA DEERHOOF
STREDA 17. DECEMBER
Tvorbu skupinky Deerhoof zo San Franciska najprv označovali ako „no wave“, potom sa spomínali experimenty a hlukové steny. Kto sa tým nechá odradiť, obanuje. Deerhoof totiž robia vzrušujúcu hudbu, v ktorej sa ponad polámanými rytmami vznáša tenký hlas speváčky a basgitaristky Satomi. Príďte sa pozrieť do viedenskej Areny a uvidíte (ako sa vznáša).


HUDBA ART OF VINYL
ŠTVRTOK 18. DECEMBER
V petržalskom Klube Za zrkadlom zaznejú poctivé rýmy a beaty v rámci akcie Art of Vinyl. Naživo vystúpia miestne hiphopové hviezdy – najprv Danosť a Gebod, potom legendárne A.M.O. a nakoniec i čoraz funkčnejší veterán Vec s dídžejom Romanom Zámožným, ktorí ukončia párty poriadnou metelicou. Toto je rytmus vášho srdca!


FESTIVAL NEXT 2008
ŠTVRTOK — SOBOTA 18. — 20. DECEMBER
Ak chcete počuť niečo neslýchané a vidieť nevídané, zostáva vám posledná šanca v tomto roku. Treba si kúpiť vstupenky na deviaty ročník festivalu Next, počas ktorého bude v priestoroch bratislavského A4 – nultého priestoru znieť všeličo od cirkulárky až po violončelo. Teší sa na vás nielen Phil Minton – viac na www.nextfestival.sk


HUDBA KLASICI V RANDALE
ŠTVRTOK — PIATOK 18. — 19. DECEMBER
Na rozdiel od excentrickej „áštvorky“ stojí Randal Club v Bratislave na pevných rockových pilieroch. Vo štvrtok sa svojim fanúšikom po dlhom čase ukáže skupina O.B.D. a o deň neskôr si budú môcť dať niekoľko zdravotných predvianočných pív pri muzike aj priaznivci českej skupiny Alkehol a chorvátskogrobských Grobianov.


BALET LUSKÁČIK
PIATOK — SOBOTA 19. — 20. DECEMBER
Nové naštudovanie svetoznámeho baletu Luskáčik s hudbou Piotra Iľjiča Čajkovského na námety rozprávky E. T. A. Hoffmana pripravilo SND v Bratislave. Po dvoch premiérach v piatok a sobotu je na prelome rokov na programe ešte päť repríz tohto evergreenu hudobnej a baletnej tvorby, ktorého dej sa začína práve na Štedrý večer.


PÁRTY MINISTRY OF SOUND
PIATOK 19. DECEMBER
Londýnsky klub Ministry Of Sound od roku 1991 šíri dobré meno elektronickej tanečnej scény po celom svete. Patrí mu nielen rádio, gramofirma či sieť klubov, ale párty pod touto obchodnou značkou aj vyváža. Pár dní pred Vianocami sa tak prvýkrát stane na Slovensku – poprední britskí dídžeji zaparkujú pred bratislavskou Cvernovkou.


DIVADLO OTVORENIE NÁRODNÉHO DOMU
PIATOK – SOBOTA 19. –  20. DECEMBER
V Martine sa chystajú znovu otvoriť zrekonštruovaný Národný dom. V piatok si ho uctia slávnostným programom s názvom Načo je národu Dom a o deň neskôr sa tu odohrá prvé divadelné predstavenie. Slovenské komorné divadlo Martin uvedie premiéru inscenácie románu L. Nádaši-Jégého Cesta životom v réžii Rastislava Balleka.


WORKSHOP PECHA KUCHA STANICA
PIATOK 19. DECEMBER
V Žiline na Stanici sa chystajú rozlúčiť s rokom 2008 poslednou akciou, ktorou bude piaty diel obľúbeného formátu Pecha Kucha. Svojich 6 minút a 40 sekúnd slávy si pred publikom  vychutnajú nielen architekti, dizajnéri či výtvarníci, ale dokonca aj dve deti, absolventi Ateliérov Stanice a žilinský primátor Ivan Harman.


PÁRTY MIKLSHAKE A BOMB THE JAZZ
PIATOK –  SOBOTA 19. –  20. DECEMBER
Kanadský občan Marc Leclair, vystupujúci najčastejšie pod pseudonymom Akufen, bude hlavnou hviezdou piatkovej párty MilkShake v bratislavskom Subclube. Okrem neho zahrajú dídžeji Horo, Milosh a Skank. O deň neskôr tu v rámci akcie Bomb The Jazz popúšťa platne aj chýrny francúzsky dídžej Cam. Kam to všetko speje?


HUDBA GREGORIAN
SOBOTA 20. DECEMBER
Vrcholným momentom predvianočnej kultúrnej ponuky môže byť pre mnohých vystúpenie zboru Gregorian v bratislavskej Inchebe. Umenie týchto spevákov bolo zachytené na šiestich cédečkách a znelo napríklad vo filmoch Harry Potter, Pán prsteňov či Hviezdne vojny. Tentoraz zaznejú koledy v gregoriánskom štýle aj na brehu Dunaja.


PÁRTY X-MASS CELEBRATION
ŠTVRTOK 25. DECEMBER
Niekto trávi Vianoce v tichej meditácii, iní sa vrhajú do tanca. Pre tých druhých je určená zimná oslava tanečnej hudby X-Mass Celebration. V košickej Starej sladovni zaznejú na štyroch pódiách hity v štýloch techno, drum & bass, psytrance a deep house v podaní viac ako dvadsiatich dídžejov zo Slovenska a Česka. Diskogule, traste sa!


FESTIVAL MINIKVAS NA ŠTEFANA
PIATOK 26. DECEMBER
V Kultúrnom dome v Modre môžete absolvovať punkovo-funkovo-diskotékovú verziu štefanskej zábavy. Za málo peňazí sľubujú organizátori veľa muziky: skupiny Tuko, Feelme, Karpina a domáci trojboj Piijem&Matelko&Malevil v kombinácii s dídžejmi zo zoskupenia Cafe del Fun by sa mali postarať o bujaré prežitie sviatkov.


ZÁBAVA SILVESTROVSKÉ KONCERTY
STREDA 31. DECEMBER
Zabávať sa na Silvestra dá aj inak ako v papučiach. Bratislavské SND napríklad ponúka niekoľko predstavení – Veselá vdova, Tančiareň, Kocúr na kolieskových korčuliach i Bolero a tie budú určite iné ako obyčajne. Z divadla sa môžu Pártyslavčania a ich hostia presunúť rovno na námestia, kde pri jubilejnom desiatom Silvestri privítajú eurorok.


HUDBA ANDRÉ MATOS BAND
SOBOTA – NEDEĽA 3. –  4. JANUÁR
Prvou zahraničnou skupinou, ktorá zavíta na Slovensko v roku 2009, bude brazílsky etno-heavy-melody metal v podaní Andrého Matosa. Tento všestranný hudobník, skladateľ a spevák zavíta so svojou skupinou najprv do košického Jumbo Centra, potom do zvolenského Ministry of Fun a o pár dní aj do bratislavského Randalu.


KINO LOVECKÁ SEZÓNA 2
Voľné pokračovanie úspešného amerického kresleného filmu o pojašenom jeleňovi Elliotovi a dobráckom medveďovi Boogovi. Veselá a poučná rozprávka o tom, ako môžu aj „lúzeri“ vyhrať svoj boj, ak sa nevzdajú.
Open Season 2 (USA, 2008)
Réžia: Matthew O´Callaghan, Todd Wilderman.

KINO KRÁĽOVA PRIAZEŇ
Historická romantická a kostýmová dráma o ľúbostných pletkách medzi sestrami Boleynovými a kráľom Henrichom VI. V hlavných ženských úlohách sa predstavia novodobé Afrodity –  Natalie Portman a Scarlett Johansson.
The Other Boleyn Girl (VB/USA, 2008)
Réžia: Justin Chadwick. Hrajú: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana

KINO ČESŤ A SLÁVA
Vyšetrovanie korupcie v radoch polície nepozná brata ani priateľa. Teda presnejšie, vyšetrovanie v radoch americkej polície. Závažná téma, vzrušujúca zápletka a skvelí herci – kto by nechcel vidieť Colina Farrella v uniforme?
Pride and Glory (USA, 2008)
Réžia: Gavin O´Connor. Hrajú: Edward Norton, Colin Farrell, John Voight

KINO AUSTRÁLIA
Poslednou filmovou premiérou roka je veľkofilm, ktorý nakrútil austrálsky rodák Baz Luhrmann, autor oscarového muzikálu Moulin Rouge. Je to príbeh o tom, čo sa stane, keď sa veľké dejiny stretnú so stádom dobytka…
Australia (USA/Austr., 2008)
Réžia: Baz Luhrmann. Hrajú: Hugh Jackman, Nicole Kidman, David Wenham
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite